Ce ramdamente au adus în 2013 investiţiile cu grad de risc mai ridicat

07.01.2014

Opţiunile de investiţii ”fără risc” au generat şi în 2013 randamente mult reduse faţă de cele care implică anumite grade de risc, iar spiritul întreprinzător al celor care ar fi fost dispuşi să îşi asume riscuri mai ridicate, în pieţele de acţiuni sau cele valutare, ar fi fost recompensat abundent anul trecut, se precizează într-o analiză XTB România.

Claudiu Cazacu, analist-şef al casei de brokeraj explică că un depozit în lei cu scadenţa la 12 luni, plasat la începutul lui 2013 la una dintre băncile de top (după active), ar fi adus, la maturitate, un randament mediu de 5%. Comparativ, investiţia diversificată în acţiuni sau unităţi de fond care să replice evoluţia indicelui BET de la Bucureşti ar fi determinat un câştig de 30,9%.

« Spre exemplu, randamentul titlurilor de stat, instrumente cu risc aproape inexistent, se situa în jurul nivelului de 5,71% în ianuarie, în timp ce indicii bursieri ai pieţelor dezvoltate au adus câştiguri de circa 30%. Astfel, indicele „vedetă” a fost cel din Germania, cu 31,11% plus, urmat de piaţa din SUA, cu o creştere de 29,6% pentru S&P500 », a explicat acesta.

În analiză se mai arată că performanţele sunt urmarea revenirii economiei reale şi a politicilor monetare care au încurajat anul trecut asumarea de riscuri.

Cel mai vizibil rezultat a fost văzut pe pieţele emergente, între pieţele de capital din întreaga lume, Venezuela dând o lecţie de profit, oferind un randament de 296,2% în valori exprimate în dolari şi de 480,48% în moneda locală.

Locul al doilea este ocupat de piaţa din Dubai, cu un randament de 107,69% în dolari.

La polul opus se află investiţiile din zona mărfurilor. Acestea au înregistrat în mare parte scăderi, excepţia fiind reprezentată de gazele naturale din SUA, care au avut un parcurs spectaculos anul acesta.

Investiţiile pe piaţa valutară ar fi putut genera câştiguri semnificative, însă acestea sunt preferate de persoanele cu apetit ridicat pentru risc.

“Un randament spectaculos ar fi adus inovaţia financiară numită ”bitcoin”, o monedă virtuală susţinută de cooperarea unor calculatoare din întreaga lume, pe baza unui algoritm criptografic”, a spus Claudiu Cazacu.

Bitcoin –ul a devenit anul trecut de 59,6 ori mai scump, crescând de la 13,51 la 806,01 dolari.