Stiri: Stiri

CE: România – cea mai mare rată de creştere a bugetului educaţiei din UE, în 2013

08.01.2014

Bugetul educaţiei din România a avut anul trecut, comparativ cu anul 2012, cea mai mare rată de creştere din cadrul Uniunii Europene, conform informaţiilor făcute publice de către Comisia Europeană (CE), prin analiza realizată de Eurydice privind bugetele alocate educaţiei de către statele europene în 2012 – 2013.

“Statistica realizată de Comisia Europeană confirmă angajamentul Guvernului de a susţine educaţia, de a creşte treptat finanţarea acestui domeniu vital pentru dezvoltarea României şi de a întări rolul şcolii la nivelul societăţii”, spun reprezentanții Ministerului, într-un comunicat de presă.

Astfel, țara noastră se află în linia generală de majorare a bugetelor, dar cu o creştere semnificativă de 6,4%.

Documentul Comisie Europene mai arată că România a investit în infrastructura şcolară, a introdus bursele pentru elevii din învăţământul vocaţional şi tehnic, a alocat mai mulţi bani pentru programele sociale şi a crescut cheltuielile pentru participarea profesorilor la examenele de evaluare naţională..

.

În majoritatea ţărilor analizate, bugetul educaţiei a crescut anul trecut, față de nivelul din 2012, în medie, cu mai mult de 1%, existând  şi excepţii. Astfel, în ţări precum Irlanda, Marea Britanie , Croaţia, Cipru şi Malta acesta a scăzut cu mai mult de 1%, iar comparativ cu 2012, creşterea bugetară a sistemului de educaţiei în Franţa a fost de doar 1,7%, în Polonia de 2%, în Austria de 1,2%, în timp ce în Cehia a fost realizată o creştere minimă de 0,4%.