Stiri: Energie

Ce se va întâmpla cu preţul petrolului, în perioada următoare?

18.01.2016

Sectorul energetic a suferit cel mai rău săptămâna trecută, când a înregistrat cel mai sever declin din ultimii cinci ani, din cauza iminentei reveniri a Iranului pe piața de țiței și a vremii blânde în Statele Unite, care a redus consumul de petrol și gaz. Toate acestea, împreună cu temerile referitoare la creșterea economică din China, au deteriorat situația și pe piețele de acțiuni din Asia, unde am înregistrat un declin record pe ultimii 3 ani și jumătate, potrivit unei analize Saxo Bank.

Metalele industriale, în frunte cu cuprul, au înregistrat cele mai scăzute cereri din ultimii 6 ani, în pofida unei cereri robuste provenite din China, în luna decembrie. Codelco, cea mai mare companie extractoare de cupru din lume, se așteaptă ca producția să depășească cererea anul acesta. Dar, înainte de a trece la reducerea producției, se gândește să taie costurile cash.

„Recoltele cheie au fost însuflețite de veștile că fermierii americani și-au redus, din motive economice, suprafața recoltelor de iarnă cu o suprafața egală cu Qatarul. Producția globală crescută ține, totuși, sectorul sub presiune, cel mai mult sprijin venind din partea unor fonduri de investiții cu numeroase poziții speculative short”, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy – Saxo Bank.

Preţul petrolului

Astfel, potrivit analizei, ţițeiul rămâne cap de afiș, iar prețul a căzut cu o treime numai de la întâlnirea OPEC până în prezent (4 decembrie 2015). Datele de pe piața de tranzacționare chineză au redus grijile legate de cerere, după ce importurile au crescut în decembrie până la 7,8 milioane de barili, cu 10% mai mult decât cu un an înainte. Asta a ajutat prețurile să se stabilizeze la peste 30 dolari pe baril pentru câteva zile, însă vestea privind ridicarea sancțiunilor impuse Iranului a atras noi scăderi de preț.

„Întrebarea care rămâne este cât de rapid poate Iranul să-și crească producția. Un sondaj făcut de Bloomberg la care am contribuit arată că Iranul ar putea să-și sporească producția cu 100.000barili/zi pe lună și, în termen de 6 luni, cam cu 400.000barili/zi în total”, mai spune Ole Hansen.

Nu se pune problema că Iranul poate pur și simplu să inunde piața cu petrol

Acesta afirmă că după ani buni de sancțiuni și lipsa investițiilor, nu se pune problema că Iranul poate pur și simplu să inunde piața cu petrol: îi va lua ceva timp până va atinge potențialul maxim. Însă, dacă se va întâmpla așa, prețul petrolului se va stabiliza.

„Ce e sigur, totuși, e că petrolul deja extras și depozitat în stocuri în Iran trebuie să-și găsească cumpărători imediat. Cercetările făcute de Reuters arată că mai multe transportoare cu capacitatea de 2 milioane de barili fiecare sunt pline ochi și gata de navigat. Asta va crește presiunea pe termen scurt, mai ales că încercarea țițeiului de a sta peste pragul de 30dolari/baril nu prea a reușit”, a continuat analistul.

Legat de evoluţia preţului pe termen lung, Ole Hansen precizează că tehnic vorbind, atât țițeiul Brent cât și cel WTI au intrat în teritoriul supravânzării, aşteptându-se la o consolidare după două săptămâni de scădere cu peste 20%.

Cererea de aur crește

În acelaşi timp, în analiza Saxo Bank se mai arată că aurul rămâne unul dintre puținele asseturi aflate în teritoriu pozitiv, pe măsură ce „carnagiul” din piețele financiare nu dă semne că s-ar termina.