O mare parte dintre români (72%) recunosc că nu sunt bine informați în privința drepturilor pe care le au. Însă, 80% dintre ei sunt de părere că nu le sunt încălcate drepturile civile. Tot același procent a auzit de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, deși foarte puțini pot preciza drepturile prevăzute în Convenție, atată un studiu realizat de IRES, la solicitarea APADOR-CH, în cadrul proiectului „Cunoaște-ți și revendică-ți drepturile”.
Instituțiile că încalcă cel mai frecvent drepturile omului în România sunt Guvernul României (62%), instanțele de judecată (60%), Parlamentul și sistemul de sănătate (57%) și administrația locală (50%).
„Cele mai menționate drepturi ale omului, în cadrul sondajului, sunt dreptul la liberă exprimare (18%), dreptul la viață (12%), dreptul la muncă (9%) și dreptul la libertate și siguranță (8%). Într-o proporție redusă sunt menționate dreptul la sănătate (5%), dreptul de vot (4%), dreptul la educație (4%) și dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și religie (4%). Respondenții au menționat drepturi care nu există în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cum ar fi dreptul la muncă sau dreptul la sănătate, ceea ce confirmă deficitul de cunoaștere pe tema drepturilor omului”, conform studiului citat.
Printre drepturile cele mai încălcate, românii au enumerat dreptul de a fi judecat echitabil (61%), dreptul la despăgubiri în caz de eroare judiciară ( 59%) și dreptul de protecția a proprietății (58%).
Cu toate că discriminarea este văzută ca un fenomen puternic, 36% dintre persoane chestionate declarând că s-au simțit discriminați, nu există o cunoaștere clară a procedurii de reacție în caz de discriminare. Doar unul din tre români sunt familiarizat cu procedura, iar conform studiului, cele mai discriminate categorii de persoane sunt persoanele cu o altă orientare sexuală decât heterosexuală (67%), persoanele infectate cu HIV (66%), persoanele de etnie romă (65%), persoanelecu handicap (63%) și femeile (50%).
Printre instituțiile aflate în topul celor care garantează în mare măsură respectarea drepturilor omului, în opinia respondenților, se numără președintele României (49%), poliția (49%), avocatul poporului (45%) și instanțele de judecată (42%).
„Dacă ar trebui să-și revendice drepturile încălcate, oamenii spun că s-ar adresa totuși unor persoane/instituții de încredere, cum ar fi: polițistul (44%), avocatul (23%) și jurnalistul (12%)”, se mai arată în studiu.