Stiri: Finante

Ce subiecte s-au dezbătut în cadrul evenimentului „Fondurile Europene și Ajutoarele de Stat 2014-2020”

21.03.2017

Pe 17 martie 2017, BusinessMark a organizat cea de-a a IV-a ediție „Fondurile Europene și Ajutoarele de Stat 2014-2020”, la Hotel Radisson Blu, București. Evenimentul a reunit reprezentanți din Guvern și Ministerele de resort, Autoritățile de Management, companii mari și IMM-uri, care implementează proiecte și doresc să acceseze fonduri europene sau ajutoare de stat, precum și experți, investitori, bănci și companii de consultanță.

În cadrul conferinţei au fost abordate subiecte precum soluții de creștere a ratei de absorbție a finanțărilor europene, impedimentele de accesare, modalități de depășire a lor, soluții viabile de investiție.

Speakerii prezenți în cele două sesiuni a evenimentului au fost: VIORICA DĂNCILĂ, Europarlamentar, Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, Parlamentul European, MIHAELA VIRGINIA TOADER, Director general al Direcției Generale Programare, S.M.I.S., Coordonare Sistem și Evaluare Proiecte Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ADRIAN PANAIT, Director, Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, MIHAI HERCIU, Șef Serviciu, Rețeaua Națională Dezvoltare Rurală, Direcția Generală Dezvoltare Rurală, Autoritate de Management PNDR, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, MANUELA FURDUI, Managing Partner, FINEXPERT, RAMONA IVAN, Director, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank și Președinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociația Română a Băncilor, PETRU LUHAN, Manager General, EMAS Consulting, CRISTIAN PÂRVAN, Secretar General, Asociația Oamenilor de Afaceri din România.

VIORICA DĂNCILĂ, Europarlamentar, Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, Parlamentul European, a vorbit despre importanța politicii de coeziune pentru România.

„Pornind de la cifrele pe care le avem din perioada 2007-2013, putem obseva că politica de coeziune a condus la crearea a peste 1 milion de locuri de muncă, a produs investiții în peste 400.000 de IMM-uri și, în urma fiecărui euro investit din politica de coeziune, am obținut un plus de 2,74 euro la PIB. În politica de coeziune trebuie să ne concentrăm asupra valorii adăugate, iar solidaritatea și vizibilitatea poveștilor de succes sunt două puncte importante.” De asemenea, doamna Viorica Dăncilă a subliniat faptul că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta fondurile europene: „Brexitul va influența fondurile Uniunii Europene, iar acest lucru va face ca ecourile în ceea ce privește reducerea bugetului la nivel european să afecteze fondurilor alocate politicii de coeziune și politicii agricole comune. Aceste două politici influențează foarte mult ceea ce se întâmplă în România și Europa și, totodată, au alocarea de fonduri cea mai mare”, a spus acesta.

MIHAELA VIRGINIA TOADER a oferit mai multe detalii despre fondurile europene.

„Cu toate că exercițiul financiar 2007-2013 a avut un început greu, am reușit să-l finalizăm cu un grad de absorbție de 85%. Însă, din păcate, ne aflăm în continuare într-un moment complicat în ceea ce privește fondurile europene, pentru că exercițiul financiar 2014-2020 are același început complicat, iar în acest moment încercăm să recuperăm. Conform obiectivelor pe care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene le are în momentul de față, până pe 30 aprilie, anul acesta, vor fi transmise toate documentele necesare acreditării Autorităților de Management către Autoritatea de Audit pentru a putea finaliza procesul de desemnare”, a spus ea.

ADRIAN PANAIT, Director, Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a discutat despre un nou program numit „Start-up Nation”, iar MIHAI HERCIU, Șef Serviciu, Rețeaua Națională Dezvoltare Rurală, Direcția Generală Dezvoltare Rurală, Autoritate de Management PNDR, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a subliniat necesitatea unei scheme de ajutor de stat.

„În cadrul măsurilor din programul de dezvoltare rurală a fost deschisă, în 2016, schema pentru ajutor de stat care reprezintă sprijin atât pentru investiții în procesarea marketingului produselor agricole, cât și pentru zona de pomicultură. Astfel, pentru măsurile agricole am alocat 112 milioane de euro, iar pentru ajutoarele de stat din zona de pomicultură, 10,8 milioane de euro. Prin aceste alocări, previzionăm să finanțăm 230 de proiecte pe zona de agricultură propriu-zisă și procesare și 30 de proiecte pentru ajutoarele de stat din sectorul pomicol. Prin acest program se urmărește tehnologizarea fabricilor, posibilitatea de modernizare și creșterea locurilor de muncă”, a spus MIHAI HERCIU.

De asemenea, MANUELA FURDUI, Managing Partner, FINEXPERT, a prezentat două scheme de ajutor de stat și anume: Schema Hg nr. 807 care se referă la stimularea investiților cu impact major în economie și schema care sprijină dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.