Stiri: Finante

Ce sume trebuie să justifice persoanele controlate de ANAF?

17.08.2015

Peste 100 dintre persoanele selectate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru control trebuie să justifice proveniența unor sume mai mari de un milion lei. În plus, dintre acestea 18 persoane trebuie să explice sume de peste 20 de milioane de lei.

Conform situației pe intervale de risc fiscal — diferența între alocările de fonduri (cheltuieli, constituiri de depozite, investiții etc) dintr-o perioadă, din care au fost scăzute eventualele surse neimpozabile, și veniturile declarate în aceeași perioadă — pentru primele 313 persoane selectate pentru verificări fiscale prealabile documentare (VFPD) urmare analizelor de risc efectuate de ANAF în luna mai 2015, 219 din cele 313 persoane au diferențe de justificat de peste un milion de lei.

Dintre acestea, 118 persoane au diferențe de justificat sume cuprinse între 1.000.000 și 5.000.000 lei.

ANAF a mai precizat că persoanele care prezintă risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, în cea mai mare parte, datorită faptului că sunt rude cu persoane încadrate în tranșele superioare de risc, selectarea făcându-se concomitent, potrivit prevederilor legale.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat la începutul acestei luni că verifică, într-o primă etapă, 313 persoane fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, cele mai multe dintre acestea provenind din municipiul București (31 persoane) și județele Ilfov (34) și Suceava (14).