Stiri: Economie

Ce ţări beneficiează de scăderea preţului petrolului?

18.02.2015

Preţurile reduse ale petrolului ar putea impulsiona creşterea economică din zona euro şi Statele Unite. Astfel, economiile importatoare de petrol precum cele din zona euro, Japonia şi SUA vor beneficia de scăderea preţurilor petrolului, însă efectele nu se vor face simţite uniform în toate sectoare economice, avertizează economiştii PwC.

Aceştia estimează că preţul mediu al unui baril de petrol în 2015 va fi în jur de 55 dolari, cu aproximativ 50% mai puţin decât preţul din iunie 2014.

 “Unele companii mari nu vor simţi beneficiile imediat din cauza faptului că au folosit instrumente de hedging pentru a se proteja de riscul creşterii preţului petrolului sau pentru că au contracte pe termen lung cu furnizorii lor. Consumatorii casnici ar putea avea, de asemenea, de așteptat pentru ca reducerile prețului petrolului să fi parcurs lanțul de aprovizionare şi să se facă resimţite în preţurile produselor”, a afirmat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

PwC a estimat beneficiile preţului scăzut la petrol pentru sectorul industrial, cel rezidenţial, de transport şi al serviciilor în SUA şi în economiile cheie ale zonei euro. Analiza arată că sectoarele de transport şi cel industrial din SUA ar putea avea beneficii de aproape 300 miliarde dolari în 2015. Scăderea costurilor de operare ar putea duce la o creştere a nivelurilor producţiei, care, în schimb, ar putea împinge în jos preţurile şi stimula consumul, sectorul de transporturi ar putea fi, de asemenea, marele câştigător şi în zona euro, cu câştiguri de aproximativ 65 de miliarde de dolari, deşi efectele se vor face simţite în timp – de exemplu, multe companii aeriene se protejează prin instrumente de hedging de riscul creşterii costurilor combustibililor, iar Grecia, datorită unei eficienţe energetice scăzute, ar putea avea mai mult de câştigat ca urmare a preţului mic al petrolului decât Germania.

Odată cu începerea în zona euro a programului de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1,1 trilioane de Euro, economiştii PwC avertizează că moneda unică europeană s-ar putea deprecia şi mai mult în faţa dolarului. De asemenea, îndoielile legate de menţinerea Greciei în zona euro ar putea să pună presiune pe moneda unică.

„Ne aşteptăm ca relaxarea cantitativă (QE) să producă un impuls pe termen scurt economiei europene prin creşterea creditării şi a exporturilor nete. Dar reformele structurale, cum ar fi cele ale pieţei muncii,  sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea potenţialului de creștere pe termen lung al Zonei Euro „, avertizează Richard Boxshall.