Slide

Finante

Tipuri de firme: Ce alegem: SRL, PFA, SA sau II

Ce tip de firmă aleg: SRL, PFA, Întreprindere Individuală (II) sau SA?

01.02.2022

Fiecare mod de organizare juridică are avantaje şi dezavantaje, important este să alegeți tipul de firmă care vi se potrivește cel mai bine. Românii vor să fie antreprenori. Asta reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Research pentru ING Bank România. Conform cercetării, 70% dintre angajații și 87% dintre freelancerii din ţara noastră sunt interesați să își deschidă o afacere în următorii doi ani. Din domeniile principale în care vor să fie antreprenori fac parte comerțul cu amănuntul, IT și comerțul online.

În acest context, mulţi se întrebă ce formă de organizare ar putea avea firma pe care au în plan să o deschidă: SRL, PFA, Întreprindere Individuală (II) sau Societate pe Acţiuni (SA). Vă prezentăm care sunt avantajele şi dezavantajele acestor tipuri de firme şi care sunt paşii de urmat pentru a le deschide.

70% dintre angajații și 87% dintre freelancerii din ţara noastră sunt interesați să își deschidă o afacere în următorii doi ani

SRL-ul – Societate cu Răspundere Limitată

Societatea cu Răspundere Limitată este forma de organizare a unei firme cel mai des întâlnită. Aşa cum spune şi numele firmei, avantajul este dat de faptul că fondatorii săi au răspundere limitată, în limita capitalului social investit.

Printre avantaje se mai numără şi costurile reduse de înființare şi faptul că statutul legal este bine definit. Pentru un SRL se pot alege mai multe coduri CAEN.

În ceea ce priveşte dezavantajele, singura modalitate legală de a scoate bani din firmă este reprezentată de repartizarea de dividende. În plus, desfiinţarea unui SRL este o procedură complicată, durează mult timp şi necesită costuri mai mari.

Cum se deschide un SRL?

Primul pas în deschiderea unui SRL este reprezentat de alegerea numelui societății. Procedura preliminară de verificare a disponibilității denumirii și rezervării acesteia se face la Registrul Comerțului de pe lângă tribunalul din județul unde îți vei stabili sediul social al firmei.

Urmează redactarea actului constitutiv al societății. Este vorba de cel mai important act de care este nevoie pentru înființarea societății, în care se vor regăsi informații despre asociați, administratori, sediul social, capitalul social etc.

Când ajungem la alegerea sediului social şi a codurilor CAEN, în cazul unui SRL se pot introduce în actul constitutiv și coduri pentru care nu se desfășoară activitatea în momentul înființării.

Un alt act important este reprezentant de Declarația privind asociații. În aceasta trebuie arătat că sunt îndeplinite toate condițiile pentru a fi asociat sau asociat unic şi administrator. Declaraţia se redactează la notar, în faţa unui avocat sau la Registrul Comerțului.

Următorul pas este reprezentat de alegerea băncii unde se va depune capitalul social. Deschiderea contului se va realiza însă după ce se obţine certificatul de înregistrare, rezoluția de înființare, certificatul constatator.

Aceste documente, împreună cu copiile actelor de identitate ale asociaților și administratorului și cu cererea de înregistrare, se depun la Registrul Comerțului. Instituţia va verifica documentele şi va emite actele de înființare: certificatul de înregistrare, rezoluția de înființare şi certificatul constatator.

Pentru SRL mai există şi varianta SRL-D (SRL Debutant), formă de organizare promovată în cadrul „Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri”. Acest tip de firmă are o serie de facilităţi fiscale şi oportunităţi de finanţare, însă persoana care o înfiinţează nu trebuie să mai fi avut vreo firmă înainte.

SA – Societate pe Acţiuni

Societatea pe Acţiuni este o formă de organizare mai complexă. Aceasta poate fi înființată cu minim 90.000 lei capital social și poate fi listată pe bursă.

Societatea pe acţiuni nu este un tip de firmă pretabilă pentru un start-up. De obicei, societățile pe acțiuni fac parte din categoria întreprinderilor mari.

Printre dezavantaje se numără procedura de înregistrare greoaie, cu foarte multe formalități, costurile ridicate şi capitalul social de 90.000 de lei, precum şi necesitatea asocierii a cel puțin două persoane pentru înființare.

Etapele înfiinţării unei SA sunt următoarele: rezervarea numelui firmei la Registrul Comerțului, alegerea domeniului de activitate al firmei potrivit normelor Codului CAEN, redactarea şi obţinerea certificării notariale a actului constitutiv al societăţii pe acţiuni, depunerea documentelor la Registrul Comerţului şi obținerea Certificatului de Înmatriculare.

După aceea, urmează obţinerea codului unic de identificare fiscală şi a codului de TVA de la ANAF.

Tipuri de firme. Societatea pe Acţiuni poate fi înființată cu minim 90.000 lei capital social și poate fi listată pe bursă

Persoana Fizică Autorizată – PFA

Persoana fizică autorizată (PFA) reprezintă cea mai simplă formă sub care o persoană fizică poate desfășura independent activităţi economice, folosind în principal forța sa de muncă.

Printre avantajele PFA se numără faptul că procedura de înființare este simplă, iar cheltuielile de administrare sunt mai mici. În plus, se pot folosi banii încasați.

Pentru PFA nu este nevoie de contabil, iar numărul de declaraţii fiscale care trebuie depuse este unul mic.

Persoana fizică care îşi desfăşoară activitatea în mod independent are calitatea de angajat propriu, însă PFA-ul nu are dreptul să angajeze cu contract de muncă alte persoane. De asemenea, pentru a putea înfiinţa un PFA trebuie depuse documente care atestă pregătirea în domeniul de activitate precizat de codul CAEN ales.

Întreprindere individuală – II

Întreprindere individuală (II) reprezintă o formă de organizare a activității în mod individual, în nume și pe risc propriu. Acest tip de firmă este similar cu PFA-ul. Proprietarul nu are personalitate juridică, aplicându-se răspunderea personală pentru tot ceea ce se efectuează.

În plus, Întreprinderea Individuală poate angaja până la opt salariați cu un contract individual de muncă.

Tipuri de firme. Întreprinderea Individuală poate angaja până la opt salariați cu un contract individual de muncă

Cum se înfiinţează un PFA sau o Întreprindere Individuală

Paşii de înființare a unui PFA şi a unei Întreprinderi Individuale sunt similari.

Pentru început, este necesară pregătirea documentaţiei şi completarea cererilor care se depun la ONRC pentru rezervarea numelui firmei.

După aceea se face înregistrarea la Registrul Comerţului din judeţul în care se va înregistra societatea.

Numele firmei şi în cazul PFA şi II este chiar numele persoanei plus „Persoană Fizică Autorizată” sau „Întreprindere Individuală”.

De obicei, confirmarea de înregistrare vine după aproximativ 3-5 zile lucrătoare de la depunerea actelor.

Oricare dintre aceste forme de organizare are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Important este să alegeţi să înfiinţaţi o societate care corespunde nevoilor pe care le aveţi.

Citeşte şi Finanțări nerambursabile de peste 2 miliarde de euro pentru companiile din România