Ce va susţine creşterea economică în 2018?

17.05.2018

Garanti Bank a anunţat că a revizuit prognoza privind creșterea economică la 4.4%, de la estimarea de 4% previzionată de bancă la începutul anului curent. Această creștere va fi, cel mai probabil, susţinută la fel ca în anul anterior, de avansul serviciilor, industriei şi comerţului, conform celui mai recent Raport Macroeconomic.

„Cererea internă continuă să fie stimulată de politica fiscală expansivă, deficitul bugetar ajungând la 3,5% în 2018. Cererea externă pentru bunurile de capital necesare în producţie, sau pentru cele de folosinţă îndelungată continuă să crească, o tendință observată și în 2017, pe măsură ce stocul de capital este reînnoit, după erodarea acestuia în anii de după criză”, a anunţat banca.

În ceea ce privește inflația, Garanti Bank este de părere că aceasta va încheia anul la un nivel de 3,6%, față de nivelul actual de 5,2%.

Pe fondul supraîncălziririi economiei, Banca Națională a României a crescut rata dobânzii cheie de 3 ori în acest an, iar Garanti Bank estimează încă o majorare până la finalul anului. Astfel, rata dobânzii cheie ar putea încheia anul în curs la 2,75%, față de 2,5%, la ora actuală.

Cea mai mare parte a creșterii ratelor de dobândă interbancare a avut deja loc, ROBOR 3M înregistrând un nivel de 2,7% în prima parte a lunii mai, față de 0,9%, cât era în luna septembrie din 2017, când lichiditatea din piaţă a început să se diminueze.

În plus, deficitul de cont curent va continua să crească, însă, acesta nu va lua un avans important, pe fondul apetitului mai puțin ridicat pentru consum, dar și al încetinirii creșterilor salariale estimate pentru 2018.

„Deficitul de cont curent continuă să fie finanțat de investițiile străine directe (ISD) și de fondurile europene, deși acest lucru s-ar putea să nu mai reflecte realitatea în viitor, mai ales că în primul trimestru se observă deja o scădere a ISD-urilor, faţă de perioada similară de anul trecut, iar tendinţa negativă ar putea continua pe parcursul anului”, conform sursei citate.

Banca își menține așteptările privind cursul EUR/RON, care ar urma să ajungă la 4,78, până la finalul anului.

„Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depășind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, Garanti Bank estimează că ritmul de creștere al creditării se va menține și în 2018. Banca anticipează o majorare a împrumuturilor acordate consumatorilor, precum și un avans moderat al creditelor acordate companiilor, acestea din urmă manifestând o sensibilitate față de costurile mai mari de finanţare și de ritmul mai lent de creștere economică”, potrivit raportului Garanti Bank.

 

 

 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • Economia României în 2018. PIB-ul a crescut cu 4,1%Economia României în 2018. PIB-ul a crescut cu 4,1% Economia României a crescut, în 2018, cu 4,1%, anunță Institutul Național de Statistică (INS). Produsul Intern Brut în trimestrul al patrulea din 2018 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,7%, comparativ cu […]
  • Economia României stagnează, în primul trimestruEconomia României stagnează, în primul trimestru Economia României s-a menţinut, în primul trimestru din 2018, la acelaşi nivel cu cel întregistrat în ultimele trei luni din 2017, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru […]
  • Cu cât va creşte economia României în 2015?Cu cât va creşte economia României în 2015? Garanti Bank estimează o creștere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, datorită redresării sectorului construcțiilor. Specialiștii băncii preconizează că această activitate va accelera atât în […]
  • Cum va evolua economia României în 2016?Cum va evolua economia României în 2016? Economia României va avansa în 2016 cu 3,7%, conform estimărilor făcute de Garanti Bank. Avansatul PIB-ului va veni ca urmare a accelerării consumului, se arată în cel mai recent Raport Macroeconomic, […]