Stiri: Economie

Ce va susţine creşterea economică în 2018?

17.05.2018

Garanti Bank a anunţat că a revizuit prognoza privind creșterea economică la 4.4%, de la estimarea de 4% previzionată de bancă la începutul anului curent. Această creștere va fi, cel mai probabil, susţinută la fel ca în anul anterior, de avansul serviciilor, industriei şi comerţului, conform celui mai recent Raport Macroeconomic.

„Cererea internă continuă să fie stimulată de politica fiscală expansivă, deficitul bugetar ajungând la 3,5% în 2018. Cererea externă pentru bunurile de capital necesare în producţie, sau pentru cele de folosinţă îndelungată continuă să crească, o tendință observată și în 2017, pe măsură ce stocul de capital este reînnoit, după erodarea acestuia în anii de după criză”, a anunţat banca.

În ceea ce privește inflația, Garanti Bank este de părere că aceasta va încheia anul la un nivel de 3,6%, față de nivelul actual de 5,2%.

Pe fondul supraîncălziririi economiei, Banca Națională a României a crescut rata dobânzii cheie de 3 ori în acest an, iar Garanti Bank estimează încă o majorare până la finalul anului. Astfel, rata dobânzii cheie ar putea încheia anul în curs la 2,75%, față de 2,5%, la ora actuală.

Cea mai mare parte a creșterii ratelor de dobândă interbancare a avut deja loc, ROBOR 3M înregistrând un nivel de 2,7% în prima parte a lunii mai, față de 0,9%, cât era în luna septembrie din 2017, când lichiditatea din piaţă a început să se diminueze.

În plus, deficitul de cont curent va continua să crească, însă, acesta nu va lua un avans important, pe fondul apetitului mai puțin ridicat pentru consum, dar și al încetinirii creșterilor salariale estimate pentru 2018.

„Deficitul de cont curent continuă să fie finanțat de investițiile străine directe (ISD) și de fondurile europene, deși acest lucru s-ar putea să nu mai reflecte realitatea în viitor, mai ales că în primul trimestru se observă deja o scădere a ISD-urilor, faţă de perioada similară de anul trecut, iar tendinţa negativă ar putea continua pe parcursul anului”, conform sursei citate..

.

Banca își menține așteptările privind cursul EUR/RON, care ar urma să ajungă la 4,78, până la finalul anului.

„Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depășind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, Garanti Bank estimează că ritmul de creștere al creditării se va menține și în 2018. Banca anticipează o majorare a împrumuturilor acordate consumatorilor, precum și un avans moderat al creditelor acordate companiilor, acestea din urmă manifestând o sensibilitate față de costurile mai mari de finanţare și de ritmul mai lent de creștere economică”, potrivit raportului Garanti Bank.