Rezultate Agroserv Mariuta 2020

Ce venituri veţi avea dacă ieşiţi la pensie în anul 2050?

18.09.2015

Un procent destul de ridicat (35%) dintre vârstnicii români prezintă risc de sărăcie şi excluziune socială. Nivelul este aproape dublu faţă de Uniunea Europeană în ansamblu, unde 18,3% dintre pensionari se află în această situaţie, coform unui raport EY.

Totuşi, raportul între salariu şi pensie este, în medie, relativ egal pentru contribuabilii din ţara noastră şi cei din Europa, valorile nominale fiind, însă, diferite. Astfel, un pensionar român va avea o pensie de 294 euro în anul 2050, dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 1.000 euro, în timp ce un pensionar din Uniunea Europeană va primi, în medie, 1.170 euro pensie, dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 3.000 euro.

La ora actuală, pensia medie lunară în România este de 200 euro, în timp ce în Grecia este de 882 euro, iar în Franţa de 1.032 euro.

„Principalii jucători din sectorul public și privat de pensii se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru dezvoltarea unor strategii pe termen lung mai robuste și mai clare de alocare a pensiilor și de planificare a termenelor de retragere din activitate a clienţilor, pe măsură ce tot mai multe reforme au loc în acest sector”, se arată într-un nou raport publicat de EY – Premiul de 500 de trilioane USD: O viziune centrată pe client în piața globală de pensii.

În condiţiile în care populaţia activă a globului a ajuns la 5 miliarde de locuitori, o persoană are nevoie în medie de economii pentru perioada de pensionare de cel puţin 100.000 dolari sau chiar de mai mult.

Trebuie remarcat faptul că activele administrate de fondurile de pensii la nivel global nu însumează mai mult de 100 trilioane dolari, jucătorii din sectorul pensiilor având o provocare uriaşă în faţă. Ei trebuie să majoreze de cinci ori totalul activelor pe care le administrează în următorii zece ani.

„Va fi aşadar nevoie de schimbarea politicilor publice aplicabile în această industrie în multe țări, astfel încât clienții finali să poată lua decizii mai bine informate. Organizaţiile publice şi private trebuie să îşi schimbe atitudinea, politica și modul în care livrează produsele şi serviciile din sectorul pensiilor, concentrându-se pe client, şi nu pe produse”, conform EY.

Conform specialiştilor din domeniul pensiilor, sectorul privat va juca un rol important în stabilirea de viziuni şi strategii, întrucât ei dispun de experienţa şi de infrastructura necesară.

„Implicarea consumatorului şi furnizarea de informaţii relevante pentru ca el să poată lua decizii bine informate prin intermediul unor mijloace suplimentare de comunicare, suport şi planificare trebuie să devină un reper central pentru toate sistemele şi soluţiile de pensii”, mai afirmat reprezentanţii EY.