Stiri: IT&C

Cea mai buna companie de telefonie mobila din Romania

Care este cea mai bună companie de telefonie mobilă din România?

16.01.2021

Cea mai bună companie de telefonie mobilă din România. ANCOM a anunţat că a finalizat cea de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul ţării, în urma căreia un singur operator de servicii de telefonie mobilă a fost sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire de 98% din populația României.

Cea mai bună companie de telefonie mobilă din România. Ce spune directorul ANCOM

“Am finalizat o nouă campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă, care a avut rezultate îmbucurătoare: acoperirea cu servicii de telefonie mobilă la nivelul populației a crescut semnificativ. În ciuda contextului dificil care a marcat acest an, pe fondul intensificării utilizării serviciilor de comunicații electronice, operatorii au investit masiv în retele, iar rezultatele sunt evidente. Creșterea acoperirii se poate vedea și în platforma aisemnal.ro, care a fost actualizată cu noile măsurători și permite acum și vizualizarea evoluției de la un an la altul. Totodată, utilizatorii aisemnal.ro pot consulta și acoperirea cumulată cu servicii mobile într-o anumită zonă a țării sau chiar la nivelul întregii țări“, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada august – decembrie 2020. Acoperirea cu semnal a localităților a fost măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare.

Cea mai bună companie de telefonie mobilă din România. 13.398 localități

Per total, a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localități, localități cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodată măsurați aproape 250.000 de km. pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, potrivit recensamântului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate.

Cea mai buna companie de telefonie mobila din Romania

“Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populației, Vodafone România – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications – 97,25%. Situația comparativă a măsurătorilor reflectă faptul că toți operatorii și-au îmbunătățit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio. Astfel, Telekom Mobile a fost sancționat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligațiilor de acoperire în cadrul licențelor pe care le acordăm operatorilor și care permit furnizarea de servicii de comunicații electronice reprezintă o pârghie legală prin care Autoritatea poate stimula creșterea gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice“, a mai precizat Cristin Popa.

Potrivit licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația ţării prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Citeşte şi Destinaţii de vacanţă în pandemie: Unde au călătorit românii?