Stiri: Constructii

Cei mai activi cumpărători de terenuri din Bucureşti

30.03.2018

Dezvoltatorii români, interesați în special de segmentul rezidențial, au fost anul trecut cei mai activi cumpărători de terenuri de mari dimensiuni pe raza Capitalei și a zonelor limitrofe, o premieră a ultimului deceniu, în care investitorii străini au fost majoritari, potrivit Cushman & Wakefield Echinox.

Suprafața totală a terenurilor cumpărate în București a fost de 116 hectare, acesta fiind cel mai mare volum înregistrat în ultimii zece ani. Valoarea de tranzacționare este estimată la 216 milioane de euro, în creștere cu 69% față de anul 2016.

Firme controlate de investitori români, precum ERES, DVD Residential Imobiliare, Eden Capital Development, Impact, Exigent Development sau H4L Development, au efectuat tranzacții având o valoare cumulată de 110 milioane de euro, contribuind cu 51% la volumul total tranzacționat. În timp ce investitorii locali s-au concentrat în principal pe terenuri pretabile pentru proiecte rezidențiale, investitori străini precum GTC, Atenor și Globalworth și-au asigurat poziții pentru noi proiecte de birouri în nordul și vestul orașului.

Totuşi, în volumul total tranzacționat, cea mai mare pondere (aproape 42%) au avut-o loturile destinate proiectelor rezidențiale situate în toate zonele orașului, cu un accent mai ridicat pe zonele de nord și vest. În total, anul trecut au fost tranzacționate 48 de hectare pentru proiecte rezidențiale în cadrul cărora pot fi construite 10.000-15.000 de locuințe noi.

Birouri

În ceea ce priveşte segmentul de birouri, în 2017 au fost tranzacționate cinci loturi de teren pe care pot fi construite noi spații de birouri cu o suprafață închiriabilă de circa 200.000 de metri pătrați.

Retail

Cele mai importante tranzacții cu terenuri destinate dezvoltării unor noi proiecte de retail sunt două foste fabrici – Policolor și Industria Iutei – loturi cumpărate pentru dezvoltarea unui parc de retail și a unui magazin de bricolaj.

Segmentul de logistica

În plus, Autostrada A1 rămâne cea mai atractivă zonă pentru segmentul logistic, întrucât CTP și P3, doi dintre principalii proprietari și dezvoltatori, au decis în 2017 să își consolideze poziția prin achiziții noi de terenuri.

În zona Chitila, grupul polonez MLP a decis să revină pe piața locală prin achiziționarea unui teren 18,8 hectare in vederea dezvoltării unui proiect logistic de 80.000 de metri pătrați.

Perspectivele pe piața imobiliară din Capitală rămân pozitive, însă numărul terenurilor mari din interiorul orașului, cu acces facil la utilități și mijloace de transport în comun, a început să se diminueze. Ratele de neocupare pentru proprietățile de birouri, retail și logistică au continuat să scadă în 2017, reflectând o cerere durabilă și constantă din partea chiriașilor.

„Ne așteptăm ca în anul 2018 terenurile altor mari foste fabrici, precum Griro, Helitube sau Aversa, care se întind pe suprafețe de aproximativ 10 hectare fiecare, sa intre în circuitul imobiliar pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale, de retail sau mixte, incluzând aici și o componentă de birouri. Totodată, terenurile altor foste fabrici cu suprafețe de circa 5-6 ha, precum Ventilatorul sau Textila Dacia, sunt disponibile la vânzare și în atenția dezvoltatorilor. Astfel, pentru securizarea locațiilor cheie pentru următoarele proiecte semnificative ale Capitalei, dezvoltatorii ar putea face achiziții importante și anul acesta”, a afirmat Alexandru Mitrache, Head of Land Development.