Stiri: Social

Cei mai buni profesori din țară, premiați la Alba Iulia

04.06.2016

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) îi premiază și în acest an pe cei pe care studenții îi consideră „profi tari” ai învățământului superior românesc, la a IX-a ediție a Galei Profesorului Bologna. După un amplu proces de nominalizare (peste 360 de profesori propuși pentru premiere) și evaluare, 89 de care didactice universitare vor primi distincția de Profesor Bologna anul acesta, astăzi, la Alba Iulia, în prezența Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Astfel, după ediția din acest an Comunitatea Profesorilor Bologna va ajunge la 760 de membri. Evenimentul este organizat de această dată în parteneriat cu Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (LSUA).

Proiect de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), ce a debutat în anul 2007, Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă studențească de a identifica și a premia adevăratele modele din învățământul universitar românesc. Toți studenții au avut ocazia să își nominalizeze profesorii preferați, care apoi au trecut printr-un proces complex de evaluare realizat de către studenți special pregătiți de ANOSR în acest sens. Distincția de Profesor Bologna este singura recunoaștere oferită exclusiv de către studenți pentru cadrele didactice cele mai apreciate.

Titlul de „Profesor Bologna” evidențiază acei profesori care reușesc să inspire și să capteze atenția prin metodele lor de predare, care înțeleg responsabilitatea asumată și își dau interesul în a modela minți și în a forma caracterele generațiilor viitoare. Un „Prof Tare”, așa cum îl numim noi, studenții, este cel care câștigă atenția și respectul prin jovialitatea și ușurința cu care se lasă înțeles de către studenți, prin darul oratoriei și încrederea pe care o manifestă față de capacitatea de dezvoltare și înțelegere a studenților.

„Considerăm important și necesar să evidențiem că în sistemul educațional românesc există și anumite părți pozitive, dincolo de numeroasele probleme pe care le știm cu toții. Iar profii tari premiați de ANOSR an de an reprezintă dovada vie a acestui aspect. Sunt acele care didactice care inspiră studenții și devin modele pentru aceștia. Lor vrem să le mulțumim pentru tot ceea ce fac pentru educația românească și să le arătăm aprecierea noastră. De aceea continuăm să căutăm acești profesori, să-i aducem în același loc și să le transmitem prețuirea pe care o au studenții pentru ei. Un lucru foarte important de subliniat este faptul că titlul de Profesor Bologna este singura distincție acordată exclusiv de către studenți, în urma propunerilor și evaluărilor acestora, ceea ce îl face cu atât mai valoros”, a afirmat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.