Slide

Petrol si gaze

Cei mai mari producători de petrol în 2018

01.12.2018

Industria globală a petrolului își continuă creșterea. În ciuda creșterii producției de energie din surse verzi, la nivel mondial petrolul continuă să domine această piață și în 2018. În plus, se estimează că industria globală a petrolului își va continua creșterea și pe viitor. Potrivit ultimelor date publicate de compania British Petroleum, producția globală de petrol ajunge la 92,65 milioane de barili pe zi.

Dacă în 2017 clasamentul celor mai mari producători de petrol era condus de Rusia, în 2018 situația s-a schimbat destul de mult. Rusia a coborât pe locul al treilea, în timp ce Statele Unite au reușit să câștige titlul de țara care a produs cel mai mult petrol în 2018. În același timp, pe locul al doilea a rămas, la fel ca și în 2017, Arabia Saudită.

Dacă în 2017 clasamentul celor mai mari producători de petrol era condus de Rusia, în 2018 Statele Unite au trecut pe primul loc

În plus, dacă în 2017 cel mai mare producător de petrol avea o producție de 10,3 milioane de barili pe zi, în 2018, nivelul a ajuns la 15,59 milioane de barili pe zi.

Topul celor mai mari producători de petrol în 2018

  1. Statele Unite

Primul loc din clasamentul celor mai mari producători de petrol este ocupat de Statele Unite.

De multe ori, Statele Unite au fost considerate ca fiind un producător fluctuant de petrol, întrucât producția sa crește sau scade în funcție de prețul pe care petrolul îl înregistrează.

Agenția Internațională pentru Energie estimează însă că SUA vor continua să satisfacă, în următorii ani, apetitul mondial pentru petrol. Acest lucru va veni în contextul în care cererea mondială de petrol va continua să crească în următorii cinci ani.

Statele Unite vor continua să satisfacă, în următorii ani, apetitul mondial pentru petrol

Pe lângă faptul că este un producător important de petrol, Statele Unite este și un mare consumator de petrol. Prin urmare, o creștere a producției este sustenabilă.

  1. Arabia Saudită

Arabia Saudită ocupă locul al doilea în clasamentul marilor producători de petrol. Producția sa a ajuns la 12.090.000 barili de petrol pe zi. În plus, țara din Orientul Mijlociu deține nu mai puțin de 18% din rezervele de petrol ale lumii.

Pe lângă faptul că este un important producător, Arabia Saudită deține „titlul” de cel mai mare exportator de petrol, la nivel mondial.

Industria de petrol și gaze din această țără reprezintă aproximativ 50% din Produsul Intern Brut și aproximativ 85% din câștigurile sale din exporturi.

Industria de petrol și gaze din Arabia Saudită reprezintă aproximativ 50% din PIB-ul țării

  1. Rusia

Producția de petrol a Rusiei a crescut constant de-a lungul anilor, ajungând în prezent la 11,2 milioane de barili pe zi.

În ciuda faptului că a intrat în topul țărilor producătoare de petrol, Rusia este cel mai mare producător mondial de țiței și al doilea mare producător de gaz natural uscat.

Majoritatea rezervelor rusești se regăsesc în Siberia de Vest, între Munții Ural și Podișul Siberian Central, și în regiunea Ural-Volga, care se extinde până la Marea Caspică.

  1. Canada

Locul al patrulea în topul celor mai mari producători de petrol în 2018 este ocupat de Canada. Cu o producție de 4.984.000 de barili de petrol pe zi, Canada a cunoscut o creștere constantă în ultimii ani.

Aproape toate rezervele de petrol ale Canadei se află în regiunea Alberta iar 97% din rezervele de petrol din aceasta zonă sunt sub formă de nisipuri petrolifere.

Cea mai mare parte din energia produsă în Canada este exportată în SUA

Cea mai mare parte din energia produsă în Canada este exportată în Statele Unite. Cu toate acestea, Canada încearcă să își diversifice partenerii comerciali, în special prin extinderea relațiilor cu piețele emergente din Asia.

  1. China

Producția anuală de țiței a Chinei este estimată la 4.779.000 barili de petrol pe zi.

China este al doilea mare consumator de petrol din lume și se află pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari importatori de petrol din lume.

Dintre marile țări producătoare de petrol, China are o populația extrem de numeroasă, precum și o economie în creștere rapidă. Acești factori au determinat o cerere foartă ridicată de petrol.

China importă o mare parte din petrolul său din Iran, însă sancțiunile americane pot avea un efect dramatic asupra aprovizionării din această țară. Prin urmare, China poate fi obligată să importe petrol din alte state sau să crească producția proprie.

China importă o mare parte din petrolul său din Iran

Sancțiunile impuse Iranului

Iranul nu mai apare în clasamentul celor mai mari producători de petrol din lume, pe fondul sancțiunilor impuse de Statele Unite. Cu toate acestea, recent, președintele iranian, Hassan Rohani, spune că țara sa continuă să exporte petrol. Printre țările care încă mai cumpără țiței din Iran se numără India.

Iranul este al treilea mare producător de petrol din rândul țărilor OPEC – Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol. Capacitatea de producție a acestui stat este estimată la aproximativ 4,6 milioane de barili de petrol pe zi.

De asemenea, Iranul deține cea de-a patra rezervă de petrol din lume ca mărime și cea de-a doua rezervă de gaze naturale. În ciuda rezervei abundente a țării, producția de țiței a Iranului a scăzut în ultimii ani, iar creșterea producției de gaze naturale a fost mai lentă decât se aștepta.

Iranul deține cea de-a patra rezervă de petrol din lume ca mărime și cea de-a doua rezervă de gaze naturale

Sancțiunile impuse de SUA au în vedere blocarea transporturilor de petrol și se aplică de la începutul lunii noiembrie a anului curent. Însă au existat o serie de acuzații și speculații cum că țara ar continua să exporte petrol, făcând „invizibile” pe radare barjele cu care transportă țițeiul. Această informație, deși pare puțin credibilă, este însă într-un fel confirmată de declarația recentă a președintelui Iranului.

Topul ţărilor cu cea mai mare producţie de petrol din lume în 2017

Rusia – 10,3 milioane de barili pe zi

Arabia Saudită – 10 milioane de barili pe zi

 Statele Unite – 9,3 milioane de barili pe zi

Irak – 4,4, milioane de barili pe zi

Canada – 3,1 milioane de barili de petrol pe zi

Citește și Cei mai mari producători de petrol în 2017

https://jurnaluldeafaceri.ro/cei-mai-mari-producatori-de-petrol-in-2017/