Stiri: Sanatate

Cel de-al 4-lea centru de transplant din România a fost inaugurat la Spitalul Universitar

21.04.2015

Cel de-al patrulea centru de transplant din România a fost inaugurat la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). Acest lucru a fost posibil datorită investiției de 600.000 euro realizată de către Asociația Dăruiește Viață, cu sprijinul sponsorilor.

Proiectele  de până acum ale asociației Dăruiește Viață au contribuit la triplarea capacității de transplant de celule stem a României și la crearea și finanțarea Centrelor de Diagnostic pentru Leucemii și alte cancere de sânge.

Datorită proiectului din cadrul SUUB, numărul celor care vor putea beneficia de transplant celule stem va crește cu peste 100 de pacienți anual. Centrul de transplant va asigura, în compartimentul de pretransplant, tratament chimioterapeutic pentru aproximativ 200 de pacienți în fiecare an.

Pacienții sunt cei care vor avea cele mai multe beneficii în urma investiției. George Dănăilă este unul dintre ei. Acesta a primit diagnosticul teribil de leucemie acută limfoblastică pe 30 decembrie 2014. În acest an, aproape 100 de zile le-a petrecut în spital. Acum se simte norocos pentru că în ultimele saptămâni a mai venit doar pentru câte o zi, să i se administreze tratamentul.  Medicii i-au spus că dacă totul merge bine, îi vor face transplant de celule stem.

„Tratamentul chimioterapeutic efectuat în condiții de izolare scade riscul de deces din cauza infecțiilor, asigurând o rată de supraviețuire similară celei înregistrate în clinicile din vestul Europei. Pentru a crește eficiența camerelor sterile și a tratamentelor efectuate pe secție, compartimentul de pretransplant vine ca o completare, în așa fel încât pacientul să fie protejat de infecții până ce intră în camera sterilă, sau în timpul tratamentelor de inducție a remisiunii”, a declarat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie la SUUB.

În majoritatea centrelor hemato-oncologice din ţară, prevenţia şi tratarea infecţiilor se face în saloane cu câte 10 pacienţi, cu toalete la comun.

„Investițiile noastre, de peste 4 milioane euro, au adus hemato-oncologia din România cu 25 de ani în față. Urmărim, în continuare, scăderea ratei infecţiilor şi creşterea confortului copiilor bolnavi de cancer pe parcursul tratamentelor agresive, prin aducerea principalelor secţii de onco-hematologie la standarde europene”, a declarat Carmen Uscatu, preşedinta asociaţiei Dăruiește Viaţă.