CELCO, lider de piață pe segmentul BCA

01.03.2016

Compania investește peste 3 milioane de euro pentru eficientizarea activităţilor de producţie. CELCO, o companie cu capital 100% românesc, susţine produsele fabricate în România, acestea fiind din ce în ce mai apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate.

Luând în considerare canalizarea tot mai atentă a cheltuielilor din partea clienţilor, CELCO s-a poziţionat ca lider pe piaţa BCA-ului, în ceea ce priveşte calitatea superioară a produselor oferite, găsind mijloace de eficientizare a procesului de producţie, ce i-au permis reducerea cheltuielilor operaţionale pentru a nu afecta preţul de vânzare al produselor sale.

NICULAE DUȘU, președinte CELCO, ne ajută cu câteva informaţii referitoare la alegerea materialelor de construcţii şi ne povesteşte despre cele mai recente apariții pe piaţa BCA-ului.

Cum se produce BCA-ul

Elementele din BCA au ca principale utilizări zidirea pereţilor de exterior şi a pereţilor de interior despărţitori. Acest material se foloseşte în construcţii civile şi industriale, instituţii publice şi private, hoteluri, spitale, centre comerciale, spaţii particulare. Diversitatea dimensională şi planeitatea fețelor blocurilor de BCA permit utilizări multiple şi oferă libertate totală de creativitate, fiind uşor de tăiat chiar şi în forme atipice.

Cu BCA CELCO se obţine o construcţie ecologică şi eficiență energetic. Alegând blocuri cu o grosime minimă de 35 cm nu mai este nevoie de o termoizolaţie suplimentară, iar aceasta reprezintă metoda de construcţie care conduce la scăderea consumului de energie, la creşterea eficienţei energetice a clădirii şi încadrarea acesteia într-o clasă superioară din punct de vedere energetic.

Betonul celular autoclavizat CELCO este un material cu o structură alveolară care conţine cca. 60%, în volum, pori închişi de forma sferică cu diametrul sub 1 mm, uniform distribuiţi în masa betonului. Blocurile de BCA sunt fabricate prin amestecarea unui material silicios, nisipul de râu, împreună cu ciment Portland ca liant, var ars măcinat, ghips şi pastă de aluminiu ca promotor de expandare. Procesul de producţie nu are nevoie de multă energie, iar potenţialele deşeuri sau resturi de material sunt complet reutilizate sau reciclate. BCA CELCO este un produs realizat cu mare responsabilitate, nu conţine substanţe periculoase sau radioactive şi este obţinut în conformitate cu standardul European SR EN 771-4:2011.

O soluţie inteligentă

Datorită structurii sale cu milioane de pori de aer înglobaţi, BCA este un foarte bun izolator termic, ce asigură încăperii un climat intern plăcut, atât iarna, cât şi vara. Se menţine o temperatură constantă în interior, fapt ce reduce consumul de energie pentru încălzire sau răcire.

În ceea ce priveşte siguranţa oferită de elementele din BCA, acestea sunt ignifuge, se încadrează în clasa A1 de rezistenţă la foc conform standardului de produs SR EN 771-4/2011 şi Ordin MTCT 1822/07.10.04, Ordin MAI 394/26.10.04 privind clasificarea şi încadrarea produselor pentru construcţii pe baza performanţelor de comportare la foc. Ele îşi menţin rezistența şi stabilitatea zidăriei până la 7 ore de la izbucnirea incendiului, pentru zidarii de grosimi mai mari de 20 cm, conform Anexei 2 a normativului P104-83 “Instrucţiuni tehnice pentru proiectarea şi executarea pereţilor şi acoperişurilor din elemente de BCA”.

Totodată, elementele de BCA oferă şi o rezistenţă mecanică foarte bună. Construcţiile realizate din BCA CELCO se comportă bine în cazul cutremurelor datorită greutăţii reduse cu până la 50% faţă de alte materiale. Zidăriile grele au tendinţa de înclinare, ceea ce conduce la scăderea rezistenţei.

CELCO este primul producător de materiale de construcţii care a lansat elemente din BCA special pentru structuri de rezistenţă, BCA CELCO STRUCTOTERM, cu o rezistenţă de minim 5 N/mm2, avantajul fiind rezistența uniformă a elementelor, pe toate laturile.

Pentru evitarea pătrunderii umezelii se recomandă hidroizolarea elevaţiei prin aşezarea de carton bituminos sub primul rând de zidărie. Compoziţia BCA CELCO garantează rezistența la mucegai şi fungi indiferent de condiţiile de vreme sau de păstrare a materialului. Studiile au arătat că BCA este materialul ideal pentru zonele predispuse la inundaţii, deoarece se usucă foarte repede şi îşi păstrează o umezeală de maxim 6%. Structura poroasă a BCA CELCO face posibilă preluarea umidităţii din aerul unei încăperi şi redarea acesteia atunci când umiditatea încăperii scade, prevenind apariţia condensului.

Consum de energie zero

„Pe fondul unei concurențe din ce în ce mai acerbe, datorită existenţei unor supraproducţii de materiale de zidărie şi a unei cereri scăzute pentru construcţii noi, perioada crizei a concentrat atenţia noastră ca producători, astfel încât să corespundă cerinţelor impuse de Uniunea Europeană, dar şi exigențelor tot mai mari ale beneficiarilor pentru produse sustenabile şi eficiente”, spune NICULAE DUȘU, președinte CELCO. „Beneficiarii trebuie să ţină cont de solicitările Uniunii Europene şi la politicile internaţionale „verzi”, deoarece până în 2020 toate clădirile trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero”, continuă acesta.

Această presiune îi determină şi pe producători să fabrice produse din ce în ce mai eficiente, cu densităţi reduse, cu precizie dimensională şi cu multiple domenii de utilizare (construcţii comerciale, rezidenţiale sau industriale). Cel mai recent raport al Buildings Performance Institute Europe propune completarea cerinţelor privind performanța energetică a clădirii cu recomandări pentru calitatea aerului din interior, lumina naturală şi confort termic. Clădirile trebuie să fie concepute pentru a asigura aceste condiţii. Necesitatea de a atenua schimbările climatice şi de a reduce dependența de importuri de energie oferă provocări noi pentru concepţia şi funcţionarea clădirilor, conducând la o reducere importantă a consumului de energie şi a emisiilor asociate cu clădirile.

Produse noi

CELCO a lansat primii buiandrugi termoizolanţi fabricaţi în România după standardul SR EN 845-2:2013, cu rol de susţinere la interior și exterior a zidăriei situate deasupra uşilor şi ferestrelor. Acestea reprezintă elemente auxiliare sub formă de grindă, fabricate din BCA CELCO, ce includ în structura lor 2 bare din oţel beton cu diametrul de 10 mm fiecare.

Buiandrugii termoizolanţi CELCO sunt proiectaţi pentru a suporta greutăţi cuprinse între 1500 kg şi 1800 kg, în funcţie de dimensiunile buiandrugului folosit. Buiandrugii CELCO au rezistența uniformă pe toate feţele şi o rezistenţă crescută la încovoiere şi la forfecare, de 4 ori mai mare decât buiandrugii clasici, în plus aceştia oferă şi izolare termică.

CELCO demarează constant campanii sociale, contribuind cu materiale de construcţii pentru reabilitări şi construcţii de şcoli, biserici sau case pentru cazuri sociale. Astfel, la finalul anului trecut, CELCO s-a implicat activ în ajutorarea comunităţilor de sinistraţi din localităţile Corbu şi Luminiţa şi a sponsorizat localnicii cu materiale de construcţii.

Planuri de viitor

CELCO investeşte anual în retehnologizare şi modernizarea liniilor de producţie. Astfel, s-a finalizat de curând investiţia de aprox 1,2 mil euro pentru instalaţia de ardere a varului bulgări cu cocs, la Fabrica de Var CELCO din comuna Corbu.

În perioada următoare sunt în derulare investiţii de peste 3 milioane de euro care să eficientizeze activităţile de producţie, precum achiziţionarea a unui concasor suplimentar cu acţionare electrică, pentru creşterea capacităţii de producţie şi productivităţii în exploatarea calcarului, o investiţie de aproximativ 700.000 euro.

Pentru fabrica de BCA este în derulare proiectul pentru modernizarea liniei de producţie, prin înlocuirea sistemului actual de tipare fixe cu un sistem de recirculare al tiparelor care va conduce spre eficientizarea procesului de fabricaţie şi îmbunatăţirea calităţii produsului BCA CELCO.

„În 2015 am înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 8% faţă de anul precedent. Acest fapt s-a datorat deblocării lucrărilor de construcţii civile, dar și a celor de infrastructură. Pentru anul curent ne propunem o creştere de 5-7%, ţinând cont de faptul că piaţa de locuinţe promite să crească din nou, numărul de autorizaţii de construire eliberate se află în creştere, iar scăderea TVA la 20% va încuraja consumul pe toate planurile”, încheie NICULAE DUȘU, președinte CELCO.

 

 

Citiți și despre: