Stiri: Energie

Investitii in energie verde

Cele mai atractive piețe pentru investiții în energia verde

11.05.2018

China este, în continuare, pe primul loc, pentru a treia oară consecutiv, în clasamentul bianual al celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Statele Unite și Germania au depășit India, care coboară de pe locul al doilea pe poziția a patra în clasamentul celor mai atractive pieţe pentru investiţii în energia regenerabilă. Regatul Unit și Olanda au avansat semnificativ în cadrul acestui index – pe poziția a șaptea, respectiv a noua, în timp ce Taiwan reintră în clasamentul celor 40 de țări.

“Spre deosebire de Polonia, care a apărut recent pe poziția 36 în clasament, datorită intențiilor guvernului de a modifica condițiile de sprijin pentru energiile regenerabile, România nu mai apare în acest clasament de ceva vreme. Noua strategie energetica ar trebui să clarifice planurile guvernului cu privire la cota de regenerabile pentru România la orizontul anului 2030, prin prisma celor mai recente decizii la nivelul UE, dar și prin prisma necesităților din zona rurală unde biomasa este folosită intensiv. Apar în România proiecte noi, care se bazează pe tehnologii avansate, în special în domeniul energiei eoliene, care, aparent, nu vor mai avea nevoie de scheme de sprijin datorita productivității crescute și costului scăzut al energiei electrice produse. Combinate cu soluții de stocare a energiei electrice, aceste proiecte ar deveni competitori redutabili pe piața românească angro. Apar soluții de finanțare inovative, de tip leasing de proiect, (nu de echipamente). ANRE face declarații privind scheme noi de sprijin pentru soluțiile locale de mică putere. Publicul este atras de noțiunea de „cosumator activ” (prosumer). Se acumuleaza încet o masă critică ce va genera în curând o nouă înflorire în sectorul energiilor regenerabile în România”, spune Valeriu Binig, Partener EY România.

Obiectivul Indiei pare greu de atins

În plus, obiectivul Indiei de a atinge ţinta de 100GW din energie solară până în 2022 pare din ce în ce mai greu de atins, în condiţiile îngrijorărilor investitorilor cauzate de amenințarea impunerii unor tarife vamale de 70% pentru importul de panouri solare și de prețurile mici oferite pentru energia electrică. Toate acestea vin după ce în luna ianuarie a acestui an, Statele Unite au impus tarife vamale de 30% asupra importurilor de celule și module fotovoltaice solare.

Totuşi, RECAI scoate în evidenţă flexibilitatea pieței americane, care urcă de pe locul al treilea pe locul al doilea, datorită faptului că tarifele vamale impuse echipamentelor solare sunt în mare parte amortizate, iar proiectele de energie eoliană nu intră sub incidența tăierilor de subvenții impuse de recent adoptata lege privind reforma fiscală din Statele Unite.

„Creșterea ratelor dobânzilor va majora probabil costul capitalului ieftin subscris care a susținut spectaculoasa dezvoltare a capacității de energie regenerabilă din ultimii ani. Subvențiile guvernamentale pentru energie verde se reduc în toată lumea, iar investitorii anticipează o perioadă mai dificilă pentru dezvoltatorii de proiecte. Totuși, mișcările din clasament sugerează că aceste evoluții sunt doar obstacole temporare, deoarece sectorul energiei regenerabile continuă să se maturizeze, iar piețele se dezvoltă”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance și redactorul-șef al RECAI.

În ciuda unei scăderi semnificative a investițiilor în energie regenerabilă în anul 2017, Regatul Unit urcă trei locuri – pe poziția a șaptea, datorită adaptării pieței la eliminarea subvențiilor pentru instalațiile fotovoltaice solare, a proiectelor eoliene pe uscat și a demersurilor de retehnologizare a vechilor ferme eoliene.

Olanda, pe locul al nouălea

Totodată, extinderea rapidă a surselor de energie regenerabilă a făcut ca Olanda să urce pe a noua poziție de pe locul al 15-lea din precedentul clasament, publicat în octombrie 2017.

De asemenea, Taiwan reintră în clasament pe poziția a 31-a, prima dată după doi ani, în timp ce autoritățile și-au anunțat intenția de a renunța la energia nucleară și au luat măsuri pentru creșterea la 20% a procentului energiei regenerabile până în 2025 – concentrându-se asupra proiectelor eoliene offshore.

„Actualul climat economic a impus o atenție permanentă asupra costurilor, iar acest demers a generat o scădere de la an la an a costurilor globale ale electricității din surse regenerabile. În acest context, la care se adaugă reducerea costurilor tehnologiei de stocare a energiei în baterii, anticipăm continuarea creșterii rapide a sectorului energiei regenerabile în următorii ani”, a declarat Ben Warren.