Slide

Stiri: Energie

Producatorii de energie regenerabila solicita renuntarea la supraimpozitarea venitului

Cele mai atractive țări pentru investiţiile în proiecte de energie verde

26.05.2017

România nu se mai află în indexul RECAI al celor mai atractive ţări pentru investiţiile în proiecte de energie regenerabilă. În plus, în ultimul an au avut loc mai multe schimbări în clasament: Statele Unite au coborât pe locul al treilea, în contextul schimbărilor de politici şi revizuirea programului Clean Power Plan.

În acelaşi timp, China a urcat pe locul întâi al clasamentului, cu investiţii de 363 miliarde USD în proiecte de energie regenerabilă. Conform topului, Kazahstan, Panama şi Republica Dominicană intră pentru prima dată în topul țărilor atractive pentru proiecte de energie regenerabilă.

România a ieșit din clasament: “Nu ne aşteptăm la ascensiuni ale României în clasamentul mondial al atractivităţii, după încheierea perioadei de eligibilitate pentru schema de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile şi în absenţa unei decizii privind un eventual sprijin pentru producţia descentralizată, ce ar folosi în special panouri solare pe acoperişuri. Adoptarea unui plan de acţiune pentru implementarea unor măsuri de sprijin ar mai putea da un semnal investitorilor, dar sistemul electroenergetic românesc pare să aibă nevoie să digere injecţia masivă de capacităţi de producţie necontrolabile puse în funcţiune până la 31.12.2016, înainte de a permite din punct de vedere tehnic o nouă etapă de expansiune”, explică Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

Conform raportului, dispoziţiile executive ale guvernului american (renunțarea la multe dintre politicile administrației precedente legate de schimbarea climatică, revigorarea industriei cărbunelui și revizuirea programului Clean Power Plan) au alimentat scăderea atractivității pieței americane în atragerea de investiții în proiecte de energie regenerabilă.