Stiri: Economie

Cele mai bine plătite locuri de muncă din România

06.03.2014

Cele mai bine plătite locuri de muncă în ţara noastră sunt în domeniile inginerie și producție, servicii bancare și financiare, contabilitate și asigurări, potrivit unui studiul realizat de Grafton Recruitment„În ultimii ani, piața muncii este într-o continuă schimbare. Informațiile oferite de cercetarea noastră cu privire la evoluția salariilor din diverse domenii de activitate din România și alte țări din Europa Centrală și de Est reprezintă fundația în baza căreia analizăm și selectăm cei mai buni candidați pentru clienții noștri ”, a declarat Robert Kicsi, Country Manager Grafton Recruitment România.

Astfel, domeniul ingineriei și producției este puternic influențat de producția de automobile în toate țările din Europa Centrală și de Est, iar în acest domeniu, România se poate mândri că un Automation Engineer are cel mai mare salariu din regiune, de 30.000 de euro pe an, în comparație cu Turcia – 26.000 de euro și Cehia – 24.000 euro.

În plus, cu toate că peste tot în Europa, băncile au fost supuse deja unui proces de restructurare și de reducere a costurilor, la capitolul salarii în acest domeniu, România are cel mai bine plătit Settlements Manager cu 67.000 de euro pe an. Ţara noastra este îndeaproape urmată de Ungaria cu 60.000 euro și Slovacia cu 36.000 de euro.

Studiul mai arată că domeniul contabil și cel al asigurărilor a fost relativ stabil în ultimul an, neînregistrându-se o creștere a salariilor. România se clasează pe locul doi cu un salariu de 108.000 de euro pe an, pe care îl primește un director financiar, pe locul întâi situându-se Polonia cu 145.960 de euro pe an.

Salariile din domeniul IT au crescut cu 5-10% în toate țările din Europa Centrală şi de Est analizate, avansul din România fiind de 8%.

“De exemplu, un director IT român câștigă un salariu de maximum 53.000 de euro pe an, clasându-se pe locul 5 din cele 7 țări menționate. Cel mai bine plătit director de IT se află în Turcia, având un salariu de 70.400 de euro/ an”, se arată în studiul citat.

Unul din sectoarele care au suferit reduceri de salarii din cauza crizei este cel al marketingului. Un director din Turcia are un salariu de 114.000 de euro pe an, fiind urmat de cel din Polonia cu 101.900 de euro, în timp ce în România, salariul unui director de vânzări şi marketing poate ajunge până la 54.600 de euro pe an.