Finante

Cele mai bogate tari din lume

Cele mai bogate ţări din lume

01.04.2021

Cele mai bogate ţări din lume. Conform datelor publicate de Banca Mondială și analizate de GOBankingRates, clasamentul celor mai bogate ţări din lume este condus de Luxemburg. Care este cea mai bogată ţară din lume? Răspunsul la această întrebare nu are în vedere evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) al statului respectiv, ci mai degrabă creşterea producţiei economice per persoană, creșterea economică fiind factorul cheie în minimizarea sărăciei. Așadar, pentru a impulsiona creșterea economică, o țară trebuie să îşi majoreze capitalul deţinut și productivitatea muncii.

China şi Statele Unite se luptă, de câţiva ani buni, pentru primul loc în clasamentul celor mai mari economii mondiale, însă China nu poate fi considerată cea mai bogată ţară a lumii, deşi economia ei este imensă. Motivul este unul simplu: China are o populaţie extrem de numeroasă, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este extrem de mic, această ţară nefiind nici măcar în top 50 cele mai bogate state din lume.

Conform datelor publicate de Banca Mondială și analizate de GOBankingRates, clasamentul celor mai bogate ţări din lume este condus de Luxemburg.

  1. Luxemburg

Având o suprafaţă de doar 1.600 de metri pătraţi şi 613.894 locuitori permanenţi, Luxemburg este considerată cea mai bogată ţară din lume. Serviciile bancare și financiare deţin un rol foarte important în economia luxemburgheză, dar pentru a revendica primul loc în clasamentul celor mai bogate state din lume, economia statului este destul de diversificată. Construcțiile, serviciile imobiliare, industria metalelor preţioase și domeniul IT&C joacă, de asemenea, roluri importante.

PIB-ul acestei ţări per capita este de peste 114.000 de dolari pe cap de locuitor.

Cele mai bogate ţări din lume. Produsul Intern Brut per capita al Luxemburgului este de 114.704 dolari pe cap de locuitor

  1. Elveția

Cu o populaţie de 8,57 milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor de 81.993 de dolari, Elveția ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai bogate state ale lumii.

Când vorbim despre această ţară, ne gândim cu siguranţă la industria bancară şi la cea producătoare de ceasuri. Aceste două industrii ajută la propulsia economiei elvețiene în clasamentul celor mai bogate ţări din lume, însă Elveția joacă un rol extrem de important şi în industria alimentară mondială, fiind un mare producător de cereale, fructe, legume, carne, ouă și produse lactate, ca să nu mai vorbim de ciocolată.

  1. Irlanda

Irlanda are o populaţie de 4,904 milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor de 78.660 de dolari.

Această ţară este cunoscută pentru carnea sa de vită, cartofii săi, pentru produsele lactate, însă economia irlandeză se bazează pe multe alte sectoare, printre cele mai importante fiind industria farmaceutică, a produselor chimice, a dispozitivelor medicale, precum şi pe sectorul IT&C.

Cele mai bogate ţări din lume. Economia irlandeză se bazează pe industria farmaceutică, a produselor chimice, a dispozitivelor medicale, precum şi pe sectorul IT&C

  1. Norvegia

Având 5,391 milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor de 75.419 dolari, Norvegia ocupă locul al patrulea în topul celor mai bogate ţări din lume. Această țară este recunoscută la nivel mondial pentru industria navală, pescuit, acvacultură, prelucrarea alimentelor și petrol și gaze.

  1. Islanda

Islanda deţine o populaţie de 364.134 locuitori şi un PIB pe cap de locuitor în valoare de 66.944 de dolari.

Această ţară are o economie bazată pe sectorul alimentar, în special pe prelucrarea peștelui, pe industria de topire a aluminiului, pe sectorul geotermal și hidroenergetic. Toate acestea au „propulsat” Islanda pe locul al cincilea în clasamentul ţărilor bogate.

Cele mai bogate ţări din lume. Islanda deţine un PIB pe cap de locuitor în valoare de 66.944 de dolari

  1. Statele Unite

Statele Unite au o populaţie numeroasă, de 328,2 milioane de locuitori, PIB-ul pe cap de locuitor fiind, în același timp, extrem de mare – 65.280 de dolari per capita.

SUA are o economie foarte diversificată, cu a doua cea mai mare producție industrială din lume. Principalele industrii din SUA cuprind aproximativ toate domeniile: de la petrol, autovehicule și oțel până la industria aerospațială și telecomunicații. De asemenea, industria agricolă, inclusiv producția de grâu, porumb, fructe, legume, lactate și produse forestiere, contribuie la dezvoltarea economică a țării.

  1. Singapore

Singapore deţine o populaţie de 5,639 de milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor de 65.233 de dolari.

Oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est, are o economie diversificată care beneficiază de locația sa în centrul unei rute majore de transport maritim.

Singapore este renumită pentru multe industrii care contribuie la dezvoltarea economică: de la electronice, produse chimice, servicii financiare, echipamente de forare și rafinarea petrolului până la produse biomedicale, instrumente științifice, alimente procesate și băuturi sau echipamente de telecomunicații. În această ţară, datorită localizării sale, există o industrie de reparare a navelor și de construcție de platforme offshore.

Singapore participă la schimburile comerciale din întreaga lume, fiind considerată un adevărat antrepozit mondial

  1. Qatar

Cu o populaţie de 2,782 milioane de locuitori şi un PIB per capita de 64.781 de dolari, Qatarul se află pe locul al optulea din clasamentul celor mai bogate state la nivel mondial. Ţara este cunoscută drept un important producător de petrol și gaze naturale, însă primește, de asemenea, contribuții majore la PIB-ul său din industria cimentului, repararea navelor comerciale, a amoniacului și a îngrășămintelor chimice.

  1. Danemarca

Danemarca are 5,806 milioane de locuitori, iar Produsul ei Intern Brut pe cap de locuitor ajunge la 59.822 de dolari.

Danemarca are o economie avansată care beneficiază de multe industrii. Turbinele eoliene, produsele farmaceutice, echipamentele medicale, construcția și renovarea navelor, fierul, oțelul și metalele neferoase sunt industrii cheie care contribuie la dezvoltarea economiei. Danemarca este, de asemenea, renumită pentru produsele chimice, mașinile și echipamentele de transport, textile și îmbrăcăminte sau electronice şi mobilier.

  1. Australia

Având 24,99 milioane de locuitori şi un PIB pe cap de locuitor în valoare de 54.907 dolari, Australia se află pe locul al 10-lea în clasamentul celor mai bogate ţări din lume.

Carnea de vită australiană este recunoscută pe scară largă drept unul dintre produsele de top ale țării, însă Australia se bazează, de asemenea, pe industria minieră, pe echipamentele industriale și de transport produse, pe prelucrarea alimentelor, pe industria chimică şi cea a oţelului.

România se situează pe locul 68 în clasamentul celor mai bogate state din lume, cu un PIB per capita de 12.131 de dolari

Bogăţia unei ţări nu este dată de valoarea economiei sale, ci este determinată de PIB-ul pe cap de locuitor. Cu toate acestea, nu înseamnă că oamenii din ţările mai puţin bogate sunt săraci sau că în ţările bogate nu există și oameni săraci.

Citește și Topul celor mai bogaţi oameni din lume