Lucrările includ subiecte diverse: investiţii, pieţe financiare, criza financiară şi riscuri. „În toată viaţa mea, nu am cunoscut niciun om înţelept care să nu citească tot timpul. Nici unul…”, spunea în urmă cu ceva timp un mare investitor american şi vice-preşedintele unei mari corporaţii care derulează afaceri de miliarde de dolari.
Cu acest citat în minte, vă recomandăm o serie de cărţi pe care orice investitor, manager sau om de afaceri ar trebuie să le citească. Cărţile includ subiecte diverse, de la cele mai importante principii de care să ții cont când faci o investiţie sau când intri pe bursă, până la poveşti de succes din cea mai gravă criză financiară şi economică din istoria modernă.
„The Intelligent Investor” de Benjamin Graham
Cel mai de renume consultant de investiţii al secolului XX, Benjamin Graham, a reuşit, prin cartea sa, să inspire şi să înveţe oamenii din întreaga lume. Filosofia autorului acestei lucrări, „investirea valorii”, ajută investitorii să nu facă erori substanţiale şi îi învaţă să realizeze strategii pe termen lung.
„The Intelligent Investor” este considerată chiar şi în prezent „biblia” investitorului pe piaţa de capital încă de la lansarea sa, în anul 1949
„Common Stocks and Uncommon Profits” de Philip Fisher
Foarte admirat şi respectat, Philip Fisher se numără printre cei mai influenţi investitori ai tuturor timpurilor. Ideile sale, introduse acum în urmă cu aproape 40 de ani, nu sunt numai studiate la nivel internaţional, ci şi aplicate de către investitori şi finanţişti.
Această carte, scrisă în anul 1958, reprezintă o lectură extrem de valoroasă pentru cei din domeniul business-ului.
„The Theory of Investment Value” de John Burr Williams
Această carte a fost tipărită pentru prima dată în anul 1938, după ce a fost prezentată ca teză de doctorat la Harvard, în 1937.
Lucrarea continuă să fie de actualitate şi la ora actuală întrucât este una dintre cele mai bune lucrări care dezbate activele financiare. Autorul combină atât conceptele teoretice originale cu comentarii edificatoare şi de divertisment, bazate pe propriile experienţe în lumea „bătăioasă” a investiţiilor.
„Irrational Exuberance” de Robert Shiller
Robert Shiller vorbeşte în cartea sa despre modul în care volatilitatea pieţei, exuberanţa burselor şi a pieţei rezidenţiale au dus la o criză economică de o magnitudine care nu s-a mai văzut de la Marea Criză din anii 1930.
El explică modul în care această criză a transformat economia într-o epavă şi cum americanii de rând şi investitorii profesionişti se târăsc deopotrivă în aceasta.
Volatilitatea pieţei, exuberanţa burselor şi a pieţei rezidenţiale au dus la o criză economică de o magnitudine nemaiîntâlnită de la Marea Criză din anii 1930.
„One Up on Wall Street” de Peter Lynch
Cel mai de succes manager din domeniul financiar al Statelor Unite vorbeşte în cartea sa despre modul în care investitorii de talie medie pot fi peste cei profesionişti, folosind acele informaţii pe care aceştia le deţin.
Potrivit lui Peter Lynch, oportunităţile de investiţii se regăsesc peste tot – de la supermarket la locul de muncă, oriunde întâlnim produse şi servicii. Dacă le acordăm atenţie doar celor mai bune, putem găsi companii în care să investim înainte ca cei cu mai multă experienţă să le descopere.
„Against the Gods” de Peter Bernstein
Lucrarea lui Peter Bernstein reprezintă o explorare unică a rolului pe care riscul îl are în societate. Astfel, autorul susţine că noţiune de a controla riscurile reprezintă una dintre ideile centrale care distinge timpurile moderne de trecut.
„Reminiscences of a Stock Operator” de Edwin Lefevre
Publicată pentru prima dată în anul 1923, cartea „Reminiscences of a Stock Operator” este cea mai recomandată carte de investiții, de-a lungul timpului.
Generații de cititori au spus că această lucrare a reușit să îi învețe mai mult despre piețele financiare decât oamenii care dețin experiență în domeniu.
„Reminiscences of a Stock Operator” este cea mai recomandată carte de investiții de-a lungul timpului
„Security Analysis” de Benjamin Graham şi David Dodd
Publicată pentru prima dată în anul 1934, „Security Analysis” este una dintre cele mai influente cărţi scrise vreodată.
Având vânzări de peste 1 milion de exemplare şi fiind lansată în nu mai puţin de cinci ediţii, lucrarea le-a oferit generaţiilor de investitori instrumente și tehnici de investiţii de mare valoare.
Chiar dacă lucrarea a fost scrisă în urmă cu aproape 75 de ani, cartea este de actualitate chiar şi acum. Se poate spune că învăţăturile oferite de Benjamin Graham şi David Dodd au reuşit să reziste testului timpului, cu toate că există diferenţe uriașe între condiţiile de piaţă de la momentul scrierii și cel actual.
„The Handbook of Fixed Income Securities” de Frank J. Fabozzi
Timp de mai multe decenii, cartea „The Handbook of Fixed Income Securities” a reprezentat cea mai credibilă sursă de informare pentru cei care au în vedere investirea veniturilor fixe. De la publicarea ultimei ediții, cu toate că piețele financiare au experimentat transformări majore, fiind introduse noi oportunități și riscuri majore, cartea continuă să fie de folos investitorilor.
Cu toate că piețele financiare au experimentat transformări majore, cartea „The Handbook of Fixed Income Securities” continuă să fie de folos investitorilor.
Ultima ediţie a lucrării prezintă cele mai noi produse financiare, instrumente de analiză, metodologii și strategii pentru identificarea și valorificarea potențialului pieței de valori mobiliare, cu scopul de a creşte rata de profitabilitate.