Telecomunicatii

Cele mai bune routere wireless

01.05.2019

Cele mai bune routere wireless. Factori de care să ținem seama la achiziționarea unei router pentru rețeaua de acasă. Un router wireless este, în unele cazuri, mai important decât ne imaginăm. Gândiți-vă doar la cât de mult depindem de internet și la câte lucruri facem online: lucrăm, ne jucăm, socializăm. Și, în unele cazuri, un router wireless performant ne poate face viața mai ușoară.

Dacă în urmă cu câțiva ani ne conectam la internet doar cu calculatorul sau laptopul, acum există mult mai multe dispozitive wireless: telefon, tabletă, televizor sau alte echipamente inteligente.

Însă înainte de a comanda routerul wireless cu cea mai mare viteză din lume, trebuie să luați în calcul și alți factori. Nu veți avea ce face cu cel mai performant router wireless dacă abonamentul dumneavoastră nu permite o viteză atât de mare pentru internet.

De ce trebuie să țineți cont când cumpărați un router wireless?

În primul rând trebuie să vă gândiți la funcțiile pe care le doriți pentru rețeaua de internet de acasă. Nici costul nu este de neglijat, așa că trebuie să tineți cont și de care sunt cele mai bune dispozitive în funcție de raportul calitate-preț.

Cele mai bune routere wireless. Banda de frecvență

Routerele wireless folosesc două frecvențe: 2.4 GHz și 5 GHz. Dispozitivele IEEE 802.11b şi IEEE 802.11g utilizează exclusiv frecvența de 2.4 GHz, iar routerele IEEE 802.11n pot folosi atât frecvența de 2.4 GHz, cât și frecvența de 5 GHz.

Prin urmare, în cazul unui router pe frecvența de 5 GHz, cu cât te îndepărtezi de dispozitiv, cu atât scade viteza de transfer.

Partea bună este că există și routere wireless care utilizează ambele benzi. Așadar, aceste routere își schimbă banda în funcție de cât de liberă este frecvența.

Există și routere wireless care utilizează ambele benzi de frecvență

Cele mai bune routere wireless. Securitatea

Un alt aspect important atunci când alegem un router wireless este legat de securitatea rețelei.

În prezent, protocolul de securitate cel mai recomandat este WPA2. Așadar, când configurați rețeaua, trebuie setat și protocolul de securitate, astfel încât să nu se poată conecta oricine la rețeaua dumneavoastră și să acceseze datele pe care le aveți stocate în dispozitivele conectate.

WPA2 este protocolul care oferă cea mai bună protecție fără a avea un impact asupra vitezei internetului.

De asemenea, nici protocolul WPA nu are probleme serioase cu securitatea, însă nu este indicat să folosiți vechiul protocol de securitate WEP. Acesta nu mai este deloc sigur, fiind similar cu utilizarea unei rețele nesecurizate.

WPA2 este protocolul de securitate care oferă cea mai bună protecție

Cele mai bune routere wireless. Antena routerului

Și antena routerului este importantă, întrucât aceasta este cea care direcționează semnalul. Există routere care au o antenă, două antene și chiar trei.

Cel mai des întâlnită este antena omnidirecțională, în sensul că transmite semnalul către toate direcțiile.

Mai nou, însă, au apărut și routerele care nu au antenă, acestea folosind noi tehnologii care permit detectarea dispozitivelor conectate și direcționarea semnalului către acestea. Un exemplu în acest sens este tehnologia Beamforming.

Cele mai bune routere wireless. Standardul Wi-Fi

Un alt aspect este legat de standarul Wi-Fi folosit de router. Fiecare standard are viteze și performanțe diferite. Cele mai performante routere wireless sunt cele care folosesc următoarele standarde: IEEE 802.11 N și IEEE 802.11 AC.

Ce înseamnă notația AC?

Poate pe unele routere ați văzut scrisă și notația AC. Aceasta se referă la lățimea de bandă maximă teoretică. Aceasta viteză este, așa cum am precizat, doar teoretică, întrucât nu prea poate fi atinsă. Așadar, trebuie să știți doar că nu ar trebui să achiziționați un router wireless care are o lățime de bandă sub AC1200. Sub acest nivel, deja vorbim de o tehnologie depășită care nu mai oferă performanțele de care avem nevoie în prezent.

Alte funcții oferite de routerele perfomante: cloud privat, conectarea la o imprimantă,

conectarea la un hard disk extern, port USB și tehnologia Beamforming, care permite direcționarea semnalului wireless către zonele unde se află dispozitivele conectate

Cele mai performante routere wireless

Iată care sunt cele mai performante routere wireless din 2019, conform publicației de tehnologie Tech Radar:

  1. Google Wifi – prețurile încep de la 150 de dolari pe Amazon
  2. Asus RT-AC86U – prețurile încep de la 180 de dolari pe Amazon
  3. Netgear Orbi AC2200 RBK23 – prețurile încep de la 290 de dolari pe Amazon
  4. Samsung Connect Home – prețurile încep de la 70 de dolari pe Amazon
  5. TP-Link Archer C5400 v2 – prețurile încep de la 280 de dolari pe Amazon
  6. Netgear Orbi Pro – prețurile încep de la 430 de dolari pe Amazon
  7. TP-Link Deco M9 – prețurile încep de la 390 de dolari pe Amazon
  8. D-Link Covr-C1203 – prețurile încep de la 180 de dolari pe Amazon
  9. Eero Home Wi-Fi System – prețurile încep de la 560 de dolari pe Amazon
  10. Amplifi HD – prețurile încep de la 380 de dolari pe Amazon

Prin urmare, înainte de a alege un router wireless trebuie să luați în calcul nevoile și ce buget se poate aloca pentru internetul de acasă. Dacă, de exemplu, lucrați de acasă, poate este cazul să investiți mai mult într-un router wireless performant.

Citește și Testarea software – ce trebuie să știi pentru a găsi un job?