Slide

Resurse Umane

Cele mai bune sisteme de educatie din Europa

Topul ţărilor europene cu cele mai bune sisteme de educaţie

01.11.2020

Cele mai bune sisteme de educaţie din Europa. Conform unui studiu realizat de CEO World, cel mai bun sistem de învăţământ din Europa, precum şi din întreaga lume, este cel din Marea Britanie. Europa este unul dintre liderii mondiali în ceea ce priveşte educaţia, aici regăsindu-se unele din cele mai vechi şi prestigioase şcoli la nivel mondial. Conform unui studiu realizat de CEO World, cel mai bun sistem de învăţământ din Europa, precum şi din întreaga lume, este cel din Marea Britanie.

Pe locul al doilea se află Statele Unite, urmate de Australia, Olanda și Suedia. Clasamentul din 2020 al celor mai bune sisteme educaţionale din lume plasează Franța pe locul șase, Danemarca pe locul șapte. Canada s-a clasat pe locul opt, Germania ocupă locul nouă, iar Elveția locul zece. În acest top, România se află pe locul 47.

Cele mai bune sisteme educaţionale din lume în 2020:

  1. Marea Britanie

  2. Statele Unite

  3. Australia

  4. Olanda

  5. Suedia

  6. Franţa

  7. Danemarca

  8. Canada

  9. Germania

  10. Elveţia

Din top 10 cele mai bune sisteme de învăţământ din lume, şapte provin din Europa. Aşadar, cum funcţionează aceste sisteme educaţionale europene şi cum au ajuns să aibă astfel de performanţe?

Cele mai bune sisteme de educaţie din Europa. Sistemul de învăţământ din Marea Britanie

În Marea Britanie, învăţământul este obligatoriu pentru toţi copiii care au vârsta cuprinsă între 5 şi 16 ani. Anul şcolar începe pe data de 1 septembrie, iar vacanţa de vară durează aproximativ şase săptămâni. Învățământul de stat în Marea Britanie este gratuit. Toate şcolile oferă prânzul pentru elevi, iar uniforma este obligatorie.

Modul de predare este diferit decât cel din România, elevilor li se solicită să participe activ la lecţii, discuţiile şi întrebările fiind încurajate.

Printre materiile incluse în programe se numără: limba engleză, matematica, ştiinţe, tehnologie, istorie, geografie, limbi străine, artă, muzică, educaţie fizică şi educaţie civică

În Marea Britanie există, de fapt, două sisteme educaţionale. Este vorba de cel din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, care se axează pe o abordare mai aprofundată a materiilor studiate, iar elevii susţin examene la mai puţine materii, însă la un nivel mai avansat. Al doilea este cel practicat în Scoţia, care oferă o abordare mai largă, elevii susţinând examene la un număr mai mare de materii, la un nivel mai puţin avansat.

De asemenea, elevii au extrem de puţine teme pentru acasă.

Cele mai bune sisteme de educaţie din Europa.  Sistemul de învăţământ din Olanda

Nivelul de alfabetizare din Olanda este de aproape 100%. Învăţământul este obligatoriu de la vârsta de 4-5 ani până la 18 ani.

Elevii nu au teme pentru acasă, iar predarea nu se face pe materii, ci pe subiecte (module de studiu), punându-se un accent pe proiectele în echipă şi pe prezentările făcute de elevi.

După vârsta de 12 ani, elevii şi părinţii aleg unul din cele patru sisteme de educaţie: VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (învăţământ profesional de nivel mediu), care durează patru ani; HAVO Höger Algemeen Onderwijs Voortgezet (învățământ general cu nivel de pregătire mai ridicat), care durează cinci ani; VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (educaţie ştiinţifică pregătitoare), care durează şase ani şi Programul Gimnaziul, prin care se oferă o educaţie mai complexă, incluzând, de exemplu, limbile vechi, greaca şi latina.

Cele mai bune sisteme de educaţie din Europa.  Sistemul de învăţământ din Suedia

În Suedia, învăţământul este obligatoriu pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani (Grindskola). Copiii sunt încurajaţi să fie activi, atât la şcoală, cât şi în viaţa socială. În plus, ei au foarte puţine teme pentru acasă.

Școala în Suedia este gratuită, copiii având inclusă şi masa

Printre materiile studiate se numără engleza, matematica, ştiinţele, geografia, istoria, educația civică, informatica etc.

Profesorii au libertatea de a-şi alege modul de predare, elevii fiind evaluaţi într-un sistem de şase note: A, B, C, D, E şi F. În funcţie de rezultatele obținute, elevii pot trece la următorul nivel de învăţământ: Gymnasieskola.

Cele mai bune sisteme de educaţie din Europa.  Sistemul de învăţământ din Franţa

În Franţa, şcoala este obligatorie de la 6 la 16 ani. Ultimii doi ani de şcoală sunt opţionali. La finalul celor 12 ani de studii, elevii susţin examenul de Bacalaureat (Le Bac).

Sistemul francez de învăţământ este similar cu cel din România în ceea ce priveşte structura. Anul şcolar începe de obicei pe 1 septembrie, însă poate varia.

Notele în Franţa se acordă de la 0 la 20, nota 20 fiind cea mai bună

În ceea ce priveşte materiile, se pune accent pe limba franceză şi matematică. Se pune un mare accent, de asemenea, pe lucrul în echipă, iar elevii primesc teme pentru acasă.

Pauza de prânz durează două ore, de la 11:30 la 13:30. Elevii pot mânca la cantina școlii contra cost, îşi pot aduce pachet de acasă sau pot fi luaţi acasă.

Cele mai bune sisteme de educaţie din Europa.  Sistemul de învăţământ din Danemarca

Sistemul educaţional din Danemarca este considerat unul dintre cele mai moderne din lume. În plus, despre Danemarca se spune că este ţara cu cei mai fericiţi elevi. Educaţia este formată din nouă ani de şcolarizare obligatorie, existând atât şcoli publice, cât şi de stat.

Învăţământul este obligatoriu de la 6 la 16 ani. Cursurile sunt extrem de relaxante şi libere. Se pune un accent deosebit pe motivarea elevilor şi pe susţinerea pasiunilor şi preferinţelor acestora.

Copiii pot alege gradul de dificultate la care vor să înveţe o materie. În plus, ei se pot răzgândi dacă consideră că nu au luat cea mai bună măsură, existând un grad ridicat de permisivitate.

Elevii susţin, obligatoriu, de-a lungul şcolii, 10 teste naţionale. Acestea sunt individuale, se susţin pe calculator şi sunt adaptate la nivelul elevului, gradul lor de dificultate fiind diferit de la elev la elev. Dacă se oferă un răspuns corect la o întrebare, următoarea este în mod automat mai dificilă, iar dacă răspunsul nu este corect, următoarea întrebare va fi mai uşoară.

Cele mai bune sisteme de educaţie din Europa.  Sistemul de învăţământ din Germania

Învățământul de stat este gratuit în Germania, iar copiii încep şcoala la vârsta de şase ani până la 16 ani.

În şcolile din Germania se pune accent pe independenţa elevilor şi pe dezvoltarea lor armonioasă. Învățarea  se face pe module: matematică, germană, engleză, științe ale naturii, anatomie, muzică, sport, religie etc.

În şcolile din Germania se pune accent pe independenţa elevilor şi pe dezvoltarea lor armonioasă

La începutul şcolii, materiile sunt predate astfel încât elevul să se familiarizeze cu ele, urmând ca modulele să fie aprofundate în clasele superioare.

Programa școlară include o serie de abilități pe care copilul trebuie să le deprindă la sfârșitul anului şcolar. În plus, elevii nu primesc teme pentru acasă.

Cele mai bune sisteme de educaţie din Europa.  Sistemul de învăţământ din Elveţia

În Elveţia, sistemul educaţional este descentralizat, fiind diferit de la un canton la altul. În funcţie de cantonul în care este situată, la şcoală se predă în germană, franceză, italiană sau retoromană.

Elevii încep școala la vârsta de şase ani, iar şcoala este obligatorie timp de nouă ani: şase ani de școală primară şi trei ani de școală secundară de gradul I.

În ciclul primar, elevii învaţă limba germană, franceză, italiană sau retoromană şi matematică, în principal, precum şi științele naturii, geografie, istorie, anatomie

Elevii sunt observați de către profesori și încurajați să facă ce le place mai mult.