Sanatate

cele mai bune sisteme de sanatate

Topul ţărilor cu cele mai bune sisteme de sănătate

01.06.2020

Cele mai bune sisteme de sănătate. Sistemele sanitare sunt puse la grea încercare în contextul pandemiei de COVID – 19. Pandemia de coronavirus a readus în discuţie performanţa sistemelor de sănătate. În prezent, întreaga lume trece prin momente extrem de dificile cauzate de COVID-19, toate ţările fiind afectate, mai mult sau mai puţin, de acest virus.

Sistemele de sănătate au fost puse, în aceste ultimele luni, sub o presiune imensă, în contextul în care coronavirusul a ucis peste 330.000 de oameni.

Per total, la nivel mondial, peste 5 milioane de persoane s-au infectat cu acest virus, dintre care 2 milioane au reuşit să treacă cu bine de infecție. Diferenţa, la nivelul diferitelor state, a fost făcută însă de performanţa sistemelor sanitare şi de capacitatea acestora de a trata un număr ridicat de bolnavi.

Cele mai bune sisteme de sănătate. Provocări complexe

Prioritatea ţărilor este în continuare să prevină decesele, însă provocările sunt mult mai complexe decât ne putem imagina.

Provocările actuale pentru sistemele de sănătate sunt mult mai complexe decât ne putem imagina

Nivelul ridicat de contagiune al coronavirusului a arătat că nimeni nu este protejat împotriva acestui virus, fie că vorbim de persoane care locuiesc în ţări în curs de dezvoltare, state dezvoltate sau pe o navă din mijlocul oceanului.

Mai mult, modul de răspândire a virusului demonstrează că granițele țărilor sunt lipsite de sens atunci când vine vorba de oprirea unei pandemii. O astfel de situație demonstrează că întreaga comunitate internațională trebuie să îşi unească forţele şi să lucreze la un răspuns colectiv, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

Totuşi, în gestionarea pandemiei, unele ţări au reuşit să aibă rezultate mai bune decât altele, iar acest lucru a depins de performanţa şi pregătirea sistemelor medicale.

Topul ţărilor cu cele mai bune sisteme de sănătate. În gestionarea pandemiei, unele ţări au reuşit să aibă rezultate mai bune decât altele, iar acest lucru a depins de performanţa şi pregătirea sistemelor medicale

Aşadar, care sunt ţările cu cele mai bune sisteme de sănătate din lume? Institutul britanic Legatum a realizat, plecând de la situaţa actuală, un clasament al ţărilor în funcţie de performanţa sistemelor sanitare. Acest top ia în calcul atât sănătatea generală a populaţiei unei ţări, precum şi accesul la servicii medicale:

 • eficiente
 • moderne

Topul ţărilor cu cele mai bune sisteme de sănătate

 1. Singapore

 2. Japonia

 3. Elveţia

 4. Coreea de Sud

 5. Norvegia

 6. Hong Kong

 7. Islanda

 8. Danemarca

 9. Olanda

 10. Austria

În acest clasament, România se află pe locul 71

Cele mai bune sisteme de sănătate. Singapore, un model în gestionarea pandemiei

Singapore are aproximativ 29.000 de cazuri de COVID-19 şi doar 22 de decese cauzate de acest virus. Spre comparație, Japonia, a doua ţară din lume cu cel mai performant sistem medical, are peste 16.000 de cazuri şi aproape 800 de decedaţi.

Aşadar, Singapore a devenit un model în întreaga lume pentru gestionarea pandemiei. În plus, modul de acţiune al ţării este de lăudat şi mai mult în contextul în care statul are China drept partener comercial foarte apropiat.

Autorităţile au reuşit să izoleze rapid coronvirusul şi să ţină sub control răspândirea acestuia.

MIT Technology Review arată că acest lucru se datorează în principal faptului că Singapore a înţeles destul de repede că virusul COVID-19 este mult mai periculos decât gripa obişnuită. Astfel, au fost luate  măsuri rapid.  În plus, persoanele suspecte de infectare au fost obligate să respecte măsuri drastice.

Cele mai bune sisteme de sănătate. Elveţia, primul loc la nivel european

La nivel european, cel mai performant sistem sanitar se regăseşte în Elveţia (locul al treilea la nivel mondial).

Elveţia a cunoscut o creştere exponenţială a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19. Acest lucru s-a întâmplat mai ales că între focarul din Bergamo, Italia şi Berna, capitala Eleveţiei, sunt doar aproximativ 350 de kilometri.

Elveția are peste 30.000 de cazuri şi aproximativ 1.900 de decese cauzate de coronavirus

Sistemul medical din această ţară este foarte bine organizat. Acesta a reuşit să facă față numărului mare de îmbolnăviri. În plus, la gestionarea pandemiei au avut un rol şi oamenii, care prin educaţia primită sunt foarte disciplinaţi.

Coreea de Sud s-a folosit de tehnologie

Şi Coreea de Sud a reuşit să ţină pandemia sub control. Având peste 11.000 de cazuri şi aproape 300 de decese, această ţară a apelat la tehnologie pentru a putea opri răspândirea virusului. Mai exact, după ce un caz nou de coronavirus este confirmat, în doar 10 minute, autorităţile identifică traseul şi contactele pacientului, apelând la un sistem care analizează tranzacţiile cu cardul şi localizarea pe baza GPS-ului telefonului mobil. Sistemul Covid-19 Smart Management System a permis izolarea rapidă a celor infectaţi.

Norvegia, o rată foarte mică de contagiune

Pandemia de coronavirus este sub control şi în Norvegia. Această ţară a reuşit să aibă una dintre cele mai mici rate de transmitere a virusului.

O persoană infectată contaminează, în Norvegia, doar 0,7 indivizi, în timp ce la nivel mondial, nivelul este de 2,2 persoane contaminate de un singur om infectat. Acest lucru a fost posibil atât în urma restricţiilor impuse, cât şi ca rezultat al respectării stricte a acestora din partea populaţiei.

Cele mai bune sisteme de sănătate. Norvegia are peste 8.200 de cazuri de COVID-19 şi 233 de decese

Şi cele mai performante sisteme de sănătate din lume au fost puse totuşi la încercare de pandemia de coronavirus, însă unele ţări au reuşit să facă faţă acestei situaţii mult mai bine decât altele. Ideal ar fi ca după această pandemie, o mare parte din state să îşi regândească modul de funcţionare al sistemelor sanitare şi să aloce mai multe fonduri pentru ca acestea să îşi crească eficienţa.

Citește și Coronavirusul și impactul pe care îl va avea asupra economiei mondiale