Telecomunicatii

Angajari EPAM Systems

Cele mai populare limbaje de programare

01.10.2019

Cele mai căutate limbaje de programare 2019. Ce trebuie să înveți pentru a avea o carieră promițătoare în programare? Tehnologia a reușit să schimbe lumea. În prezent, am ajuns să folosim tehnologia în toate sectoarele vieții: în casa noastră, în sănătate, servicii bancare, divertisment, agricultură și multe, multe alte domenii. Și nu doar lumea și tehnologia se schimbă pe zi ce trece, ci și ceea ce stă în spatele ei. Mai exact, limbajele de programare. Acestea se extind din ce în ce mai mult pe măsură ce noi ajungem să „explorăm” noi produse tehnologice.

Cu toate acestea, se pare că unele limbaje de programare nu vor muri niciodată. Și, în acest context, multe persoane se întreabă care este cel mai popular limbaj de programare și care sunt limbajele ce oferă cele mai multe oportunități, atât în ceea ce privește locurile de muncă, cât și salariile.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) a dezvoltat, recent, un nou limbaj de programare numit Gen. Acesta este destinat inteligenței artificiale și se spune că „depășește învățarea profundă”. Acest limbaj de programare ajută programatorii aflați la început de drum să se ocupe de programarea inteligenței artificiale.

Așadar, care sunt cele mai bune limbaje de programare pe care le puteți învăța pentru a avea o perspectivă promițătoare în carieră și în următorii ani?

Cele mai căutate limbaje de programare 2019

Cele mai căutate limbaje de programare 2019. Python

Fără îndoială, Python se regăsește pe primul loc în ceea ce privește cele mai populare limbaje de programare. De asemenea, se consideră că aceasta este limbajul cel mai indicat pentru programatorii aflați la început de drum.

Python este un limbaj de programare rapid, ușor de utilizat și ușor de implementat, care este utilizat pe scară largă pentru a dezvolta aplicații web. Dintre acestea menționăm: YouTube, Instagram, Pinterest, SurveyMonkey și multe altele.

Limbajul de programare Python oferă un bun punct de plecare pentru începători

Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă mai bun ar trebui să învețe cu siguranță Python. În plus, cei care doresc să se alăture unor startup-uri ar trebui să stăpânească Python.

Cele mai căutate limbaje de programare 2019. Java

Java reprezintă o altă alegere populară în cazul companiilor mari. Deși popular și în urmă cu zece ani, nici acum nu s-a schimbat nimic. Limbajul de programare este utilizat pe scară largă pentru construirea de aplicații web.

Java este cunoscut a fi extrem de stabil și, astfel, multe întreprinderi mari preferă să folosească acest limbaj.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă bazat pe programare la o companie mare, Java este limbajul de programare pe care ar trebui să îl învățați.

Java este un limbaj de programare ideal pentru începători, mai ales că nu este foarte greu de învățat

De asemenea, Java este folosit la scară largă pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru Android. Și, în contextul în care aproape orice afacere are, la ora actuală, nevoie de o aplicație pentru acest sistem de operare, oportunitățile sunt imense.

În plus, programatorii de Java dețin și un cadru de dezvoltare excelent dezvoltat de Google, numit Android Studio.

Cele mai căutate limbaje de programare 2019. C și C++

Aproape toate sistemele, cum ar fi cele de operare sau sistemele de fișiere, sunt scrise în C și C++. În cazul în care doriți să deveniți un programator la nivel de sistem, acestea sunt limbajele de programare pe care trebuie să le învățați.

Limbajul de programare C este apreciat pentru eficiența codului obiect generat de compilatoare și pentru portabilitatea sa.

Limbajul de programare C a fost dezvoltat la începutul anilor 1970 de Ken Thompson și Dennis Ritchie. Ei aveau nevoie de un limbaj simplu și portabil pentru scrierea nucleului sistemului de operare UNIX.

Inițial, limbajul de programare C++ a fost derivat din C, însă nu orice program scris în C este valid și în C++.

În contextul în care C și C++ au evoluat independent, au apărut și o serie de incompatibilități între ele, însă acestea împrumută o mare parte din caracteristicile celuilalt limbaj de programare.

JavaScript

JavaScript este folosit pe scară largă pentru a dezvolta aplicații interactive. De asemenea, este utilizat și pentru introducerea unor funcționalități în site-urile web. Principalul avantaj este că codul JavaScript din aceste pagini este rulat extrem de ușor de către browsere.

JavaScript are o sintaxă apropiată de cea a limbajului C. Chiar dacă numele lor conțin o parte comună, între JavaScript și Java nu există nicio legătură.

În prezent, multe companii, în special startup-urile, folosesc NodeJS, care este un mediu de rulare bazat pe JavaScript.

JavaScript a fost dezvoltat de către Brendan Eich, din cadrul companiei Netscape Communications Corporation. Inițial, acesta se numea Mocha, după aceea fiind denumit LiveScript, și în final s-a optat pentru JavaScript.

Cele mai căutate limbaje de programare 2019.  Declinul PHP

Conform Indexului TIOBE, dacă în trecut și PHP se regăsea în clasamentul celor mai populare limbaje de programare, acum acesta a început să piardă teren. Motivul este adoptarea unor alte limbaje de programare cum este Python.

Așadar, se pare că PHP-ul „se chinuie” să rămână în top 10 cele mai populare limbaje de programare.

În plus, clasamentul din septembrie 2019 arată că și Visual Basic.NET este în declin.

Cele mai căutate limbaje de programare 2019. Clasamentul TIOBE Index al celor mai populare limbaje de programare:

  1. Java
  2. C
  3. Python
  4. C++
  5. C#
  6. Visual Basic.NET
  7. JavaScript
  8. SQL
  9. PHP
  10. Objective-C

Citește și Chatbot-urile în business. Avantaje și dezavantaje