Sanatate

jocurile de societate - catan, monopoly, activity

Cele mai frumoase jocuri de societate

01.07.2019

Jocurile de societate au devenit din ce în ce mai populare și în România. Jocurile de societate au devenit, în ultimii ani, o modalitate frumoasă de petrecere a timpului liber. Fie că este vorba de o mică petrecere sau de o întâlnire cu prietenii, acestea sunt mereu bine-venite și apreciate atât de cei mici, cât și de adulți.

Jurnalul de Afaceri vă prezintă topul celor mai populare jocuri de societate pe care trebuie să le încercați.

Catan

Catan sau Coloniștii din Catan este, probabil, cel mai popular joc de societate, atât în România, cât și la nivel mondial.

Jocul de bază se poate juca în trei sau patru persoane, însă cu diferite extensii Catan se poate juca și în șase persoane.

În întreaga lume au fost vândute peste 20 de milioane de jocuri Catan

Fiecare persoană este, în acest joc de societate, un colonist care trebuie să își dezvolte rețeaua de drumuri, așezări și, ulterior, orașe, folosind resursele pe care le primește.

Jocul a beneficiat de-a lungul timpului de mai multe extensii, cum ar fi Catan: Navigatorii, Catan: Orașe și Cavaleri, Catan: Negustori și Barbari, Catan: Pirați și Exploratori, Catan: Comori, Dragoni și Exploratori.

Dixit

Un alt joc de societate extrem de popular este Dixit. Acesta a fost lansat în urmă cu un deceniu.

Dixit este apreciat în întreaga lume. Jocul are șapte extensii: Dixit 2 (Quest), Dixit 3 (Journey), Dixit 4 (Origins), Dixit 5 (Daydreams), Dixit 6 (Memories), Dixit 7 (Revelations) și Dixit Odyssey.

Dixit Odyssey este o extensie de sine stătătoare. Mai exact, aceasta se poate juca și fără jocul de bază.

Jocul este format dintr-o serie de cărți care cuprind imagini abstracte și se poate juca în maxim șase persoane.

Dixit este un joc care poate fi jucat și de cei mici, mai ales că pune accent pe dezvoltarea imaginației.

7 Minuni

7 Minuni este un joc creat în Franța, în urmă cu nouă ani. Jocul se poate juca în maxim șapte persoane, fiecare jucător fiind liderul unuia dintre cele șapte mari orașe antice. Jucătorii trebuie să își construiască orașul, să realizeze schimburi comerciale sau să își dezvolte armata cu scopul de a pune bazele celei mai puternice civilizații antice.

Popularitatea jocului de societate numit 7 Minuni este dată și de faptul că acesta a fost tradus în peste 20 de limbi.

7 Minuni este considerat cel mai bun joc an al anului 2011 în Franța, Germania și Elveția

Jocul de societate 7 Minuni se adresează și copiilor care au peste 10 ani. Acesta îi ajută pe cei mici să își dezvolte gândirea strategică.

 Ticket To Ride

Ticket To Ride este un joc lansat în anul 2004. Jocul a primit o mulțime de premii printre care se numără:

– Cel mai bun joc pentru familie din 2007;

– Jocul Anului 2016 în Norvegia;

– Jocul Internațional al Anului 2015.

Fiecare jucător trebuie să conecteze diferite orașe (stabilite prin cărțile de bilet pentru destinație) prin vagoane și stații de tren.

Carcassonne

Un alt joc de societate extrem de apreciat este Carcassonne. Numele jocului lansat în anul 2000 vine de la un oraș medieval francez.

Jocul a fost tradus în zeci de limbi și, la nivel mondial, a fost vândut în milioane de exemplare. Carcassonne este inspirat din jocurile puzzle.

Carcassonne a primit distincția Jocul Anului 2001

Jocul are 11 extensii: Râul, Abatele, Hanuri și catedrale, Negustori și constructori, Aparate de zbor, Depeșe, Bacuri, Minele de aur, Magicianul și vrăjitoarea, Haiducii și Cercuri în lan.

Activity

Activity este considerat, probabil, cel mai amuzant joc de societate. Acesta pune accent pe abilitățile creative și de comunicare ale jucătorilor.

Jocul îmbină o serie de activități: mima, descrierea verbală și desenul. Acestea trebuie folosite astfel încât partenerii de joc să ghiceasă o serie de cuvinte scrise pe cartonașele jocului.

Activity se joacă în două echipe formate din minimum două persoane.

Pentru cei mici există și varianta Activity Junior

Monopoly

Monopoly este considerat „părintele” jocurilor de societate. Acesta a fost lansat în anul 1934, în timpul Marii Crize din Statele Unite.

Jocul a fost tradus în 37 de limbi. Estimările companiei care îl produce arată că jocul a fost jucat, de la lansare până în prezent, de jumătate de miliard de oameni.

Monopoly a fost comercializat în peste 100 de țări din întreaga lume. Per total, la nivel mondial, s-au vândut peste 200 de milioane de jocuri Monopoly.

Oricare joc de societate ați alege, veți reuși cu siguranță să petreceți timpul liber într-un mod distractiv alături de prieteni sau familie.

În plus, jocurile de societate sunt create în așa fel încât să ajute la dezvoltarea unei serii de funcții cognitive, printre care se numără gândirea strategică, memoria, rezolvarea unor probleme în situații complexe.

În acest sens, o serie de studii și cercetări realizate de psihologi și sociologi arată că jocurile de societate au efecte pozitive asupra dezvoltării copiilor și adulților, determinându-i să gândească în perspectivă și să poată anticipa deciziile și „mișcările” celorlalți jucători.

Oamenii de știință mai spun că aceste jocuri au și un efect terapeutic. Așadar, un studiu realizat în Franța și publicat în revista medicală British Medical Journal arată că jocurile de societate au un rol important în reducerea riscului de dezvoltare a demenței și a altor afecțiuni legate de declinul cognitiv.

Citește și Cursuri de programare pentru copii: Cum îi pregătim pe cei mici pentru viitor?