Stiri: Logistica

Cele mai ieftine bilete de avion: Unde au zburat românii în 2023

Cele mai ieftine bilete de avion: Unde au zburat românii în 2023 cu mai puțin de 150 euro de persoană?

25.01.2024

Cele mai ieftine bilete de avion. Italia (cu preţuri sub 100€ la zborurile către Veneția, Bologna și Milano) și Marea Britanie (cu zboruri către Londra pentru aproximativ 135€) au fost destinaţiile alese cel mai des de români pentru city break-uri ȋn 2023. Aceleași țări conduc topul și în cazul vacanțelor mai lungi: Italia cu aceleași orașe și cu preţuri la biletele de avion sub 100€/persoană, iar Marea Britanie cu Londra și Birmingham la preţuri de 130€, respectiv 150€ pentru fiecare bilet de avion. Experții platformei de călătorii eSky.ro prezintă un rezumat al excursiilor în străinătate ȋn 2023.

Lista destinațiilor pentru city break-uri și vacanțe populare

Anul trecut, 79% și, respectiv, 63% dintre românii participanți la un sondaj realizat în comun de GfK și eSky.ro au optat pentru un city break sau o vacanță mai lungă rezervate pe cont propriu. Specialiştii eSky.ro fac un rezumat al anului trecut în materie de turism și dezvăluie lista destinațiilor pentru city break-uri și vacanțe populare în rândul românilor care au rezervat ȋn mod independent călătorii în străinătate.

City break-urile în Italia și Marea Britanie, alegerea nr. 1 în rândul românilor.

Cele mai ieftine bilete de avion. Italia

Aproximativ 37% – atât de mulți turişti români au vizitat Italia în 2023 într-o călătorie scurtă, care a durat ȋn medie între două și patru zile. Deosebit de atractive s-au dovedit a fi Milano, Roma, Veneția, Bologna și Napoli. Cele mai ieftine bilete de avion, de aproximativ 84€, respectiv 97€/persoană, au fost pentru zborurile dus-întors către Veneția și Bologna. De cealaltă parte, preţuri de 140€/persoană au fost plătite pentru zborurile dus-întors către Napoli.

Cea mai scurtă perioadă pentru rezervările în avans a fost la zborurile către Napoli (35 de zile), iar cea mai lungă – la cele pentru Roma (42 de zile).

Regatul Unit

Pe locul al doilea (19%) se află Regatul Unit, Londra fiind liderul incontestabil în ceea ce privește numărul de rezervări. Biletele de avion dus-întors au costat aproximativ 135€/persoană, iar perioada medie de rezervare ȋn avans a fost de 37 de zile.

Germania

Podiumul destinaţiilor pe care românii le-au ales cel mai frecvent pentru un city break este completat de Germania, a cărei pondere în clasament a fost de 17%. Românilor le-a plăcut să viziteze Munchen, Frankfurt pe Main, Dortmund, Berlin și Memmingen. Aceștia au cheltuit în medie 225€/persoană pentru rezervarea unui zbor dus-întors către Munchen. Spre Frankfurt pe Main, preţul a fost de aproximativ 255€.

Cele mai ieftine bilete de avion au fost pentru zborurile dus-întors către Memmingen, respectiv 110€. Perioada cea mai lungă de rezervare în avans a fost pentru zborurile către Berlin (43 de zile), în timp ce pentru a zbura în Dortmund, românii au achiziționat bilete cu 27 de zile în avans.

Ce spun autorii studiului

Potrivit reprezentantei platformei de călătorii eSky.ro, Diana Hăprean, „Anul trecut, Italia, Marea Britanie și Germania au fost printre cele mai populare destinații de vacanță din Europa. City break-urile în aceste țări au devenit o prezență constantă pe bucket list-ul românilor ȋn ceea ce priveşte călătoriile, lucru evidențiat și de sondajele pe care le realizăm împreună cu GfK de mai mulți ani. Acestea ne arată că turiştii români apreciază cât de accesibile sunt din punct de vedere geografic și financiar astfel de escapade în străinătate, care în doar câteva zile ne pot oferi o multitudine de experienţe noi.”

Turcia

Pe locul al patrulea s-au situat zborurile către Turcia (14%), în special către Istanbul. Călătoriile cu avionul către cel mai mare oraș din Turcia au fost rezervate de români cu 24 de zile înainte și au costat în medie 190€ dus-întors. Clasamentul celor mai populare destinații pentru city break-uri în 2023 este completat de Franța (13%), cu zborurile către Paris conducând detaşat. O astfel de excursie dus-ȋntors de câteva zile i-a costat pe turiştii români în jur de 180€/persoană. Rezervările au fost făcute de obicei cu 45 de zile înainte.

Vacanțe mai lungi

Anul trecut, Italia, Marea Britanie și Germania au fost, de asemenea, destinațiile în care românii care şi-au rezervat singuri călătoriile au ales de cele mai multe ori să-şi organizeze vacanțele mai lungi. Italia a fost aleasă de către 28% dintre aceștia. Milano, Roma, Bologna și Catania sunt oraşele ȋn care românii au preferat să petreacă un sejur de cel puțin cinci zile. La fel ca în cazul city break-urilor, cele mai ieftine bilete de avion au fost cele spre Veneția, care au costat aproximativ 90€/persoană dus-întors.

Românii au plătit tarife similare pentru călătoriile spre Milano și Bologna, unde prețul mediu al unui zbor dus-întors a fost de aproximativ 95€/persoană. Zborurile dus-întors către Roma și Catania au fost ușor mai scumpe: aproximativ 120€ pentru Roma și circa 130€ pentru Catania. Cea mai scurtă perioadă de rezervare ȋn avans a fost către Veneția (43 de zile). La polul opus s-a aflat Catania cu 52 de zile.

Principala destinație

Locul al doilea în clasament a fost ocupat de Regatul Unit, cu 26% dintre rezervările aeriene de anul trecut. Principala destinație a fost Londra. O călătorie dus-întors în capitala Angliei a costat aproximativ 130€/persoană.

23% dintre zborurile pentru o vacanță mai lungă de 5 zile ȋn 2023 au fost către Germania.

Orașul cel mai căutat de către turiștii români

Orașul cel mai căutat de către turiștii români a fost Frankfurt pe Main, iar călătorii au plătit aproximativ 235€/persoană pentru biletele dus-întors către această destinaţie.

Alte orașe germane cel mai frecvent vizitate au fost Memmingen, Munchen, Dortmund și Berlin. Pentru zborurile dus-întors către Munchen s-au plătit ȋn medie 210€/persoană. Preţurile pentru celelalte trei oraşe au fost: 150€ – Berlin, 125€ – Dortmund și 100€ – Memmingen.

Perioada medie de rezervare

Perioada medie de rezervare ȋn avans pentru orașele din Germania a fost de aproximativ 37 de zile.

„Pe lângă atracțiile turistice și experiențele urbane unice pe care le oferă, Italia, Marea Britanie și Germania sunt recunoscute ca fiind țări în care numeroși români își au domiciliul. Prin urmare, un alt motiv pentru care românii doresc să-și petreacă vacanța în aceste țări este pentru a-și vizita prietenii și familia”, explică Diana Hăprean.

Cele mai ieftine bilete de avion. Franța

Anul trecut, Franța a fost a patra țară (12%) aleasă cel mai des de românii care și-au rezervat singuri vacanţele. Aceștia au mers în principal la Paris și Nisa și au avut grijă să își rezerve călătoriile cu aproximativ 50 de zile înainte. Un zbor dus-întors către Nisa a costat aproximativ 200€, în timp ce pentru o călătorie dus-întors la Paris s-au plătit aproape 170€.

Spania

Locul cinci în clasament a revenit Spaniei.

Românii au rezervat un zbor dus-întors pentru o vacanţă ȋn Barcelona, Madrid și Malaga cu aproximativ 55 de zile înainte, în timp ce prețurile pentru zborurile dus-întors către aceste orașe au variat între 200€ și 225€/persoană, Madridul fiind cel mai ieftin, iar Malaga cel mai scump.

Citește și Schimbările determinate de automatizare în piața muncii