Finante

cele mai mari burse

Cele mai importante burse la nivel mondial în 2022

01.10.2022

SUA deține cea mai mare bursă din lume, care are o capitalizare de 24,6 trilioane de dolariCând vine vorba de investiții pe piețele financiare, Statele Unite dețin două dintre cele mai mari burse din lume: New York Stock Exchange și Nasdaq, însă fiecare țară dezvoltată din punct de vedere economic se poate mândri cu bursa sa de valori. New York Stock Exchange este, așadar, cea mai mare bursă din lume, cu o capitalizare a pieței de acțiuni de puțin peste 24,6 trilioane de dolari în iulie 2022, următoarele trei fiind NASDAQ, Shanghai Stock Exchange și Euronext.

Vă prezentăm în rândurile ce urmează cele mai mari burse de valori din lume, în funcție de capitalizarea de piață la nivelul anului 2022.

New York Stock Exchange (NYSE) – Statele Unite

Având o capitalizare totală de piață de peste 24 de trilioane de dolari, New York Stock Exchange este cea mai mare bursă de valori din lume.

Coca Cola, Walmart și J.P. Morgan Chase se numără printre marile companii care sunt listate pe această bursă. Pe lângă acțiuni, NYSE oferă posibilitatea de a tranzacționa orice tip de instrumente financiare.

În plus, deși majoritatea piețelor financiare au făcut transferul către tranzacționarea online, New York Stock Exchange este singura bursă importantă din lume care mai oferă posibilitatea de tranzacționare fizică pentru pentru brokerii și dealerii importanți.

NYSE a fost înființată în anul 1792.

Având o capitalizare totală de piață de peste 24 de trilioane de dolari, New York Stock Exchange este cea mai mare bursă de valori din lume

NASDAQ Stock Exchange – Statele Unite

Pe locul doi în topul celor mai mari burse din lume se află NASDAQ. Pe această piață financiară se tranzacționează importante companii din domeniul tehnologiei, precum Apple, Facebook și Amazon.

În calitate de lider în industria IT în Statele Unite, NASDAQ permite cumpărarea de acțiuni, de contracte futures, precum și alte instrumente financiare ale unora dintre cele mai inovative companii din lume.

NASDAQ Stock Exchange are o capitalizare totală de 23 de miliarde de dolari.

NASDAQ este a doua cea mai mare bursă de valori din lume

Shanghai Stock Exchange – China

Deservind cea de-a doua economie a lumii, Shanghai Stock Exchange este a treia bursă din lume în funcție de capitalizare.

Bursa de Valori din Shanghai are, în total, 1.463 de companii listate, 12.888 de valori mobiliare, la care se adaugă alte 1.507 de acțiuni. De asemenea, Shanghai Stock Exchange permite tranzacționare de acțiuni, fonduri de investiții, obligațiuni etc.

Trebuie menționat și faptul că cea mai mare bursă din China este reglementată guvernamental, Guvernul chinez fiind puternic implicat în sprijinirea Shanghai Stock Exchange.

Capitalizarea bursei se ridică la 7,62 trilioane de dolari.

 

Euronext – Olanda

Euronext este cea mai mare bursă de valori din Europa și a patra cea mai mare piață financiară din lume. Aceasta are sediul în Amsterdam, Olanda.

Euronext are peste 1.300 de companii listate pe platforma sa, cu o capitalizare totală de piață de peste 7,33 trilioane de dolari.

Indicii săi de referință sunt AEX-INDEX, PSI-20 și CAC 40. Volumul total mediu lunar tranzacționat este de aproximativ 174 de miliarde de dolari.

Euronext are peste 1.300 de companii listate pe platforma sa, cu o capitalizare de peste 7,33 trilioane de dolari

Shenzhen Stock Exchange – China

Shenzhen Stock Exchange este a doua cea mai mare bursă din China și are sediul în orașul Shenzhen.

Shenzhen Stock Exchange deține 2.645 de companii listate și o capitalizare de piață de 5,28 trilioane de dolari. Multe dintre companiile de pe această piață sunt filiale ale unor companii în care guvernul chinez deține o participație de peste 50%.

Shenzhen Stock Exchange deține 2.645 de companii listate

Japan Exchange Group – Japonia

A șasea cea mai mare bursă din lume este Japan Exchange Group. Pe această piață financiară se tranzacționează unii dintre cei mai cunoscuți indici, precum TOPIX, Nikkei 225 și Nikkei 225 Futures. De asemenea, bursa permite tranzacționarea de acțiuni, contracte futures, precum și o mulțime de alte instrumente.

Bursa are 1.093 de angajați și a emis 536.351.448 de acțiuni totale.

Capitalizarea Japan Exchange Group se ridică la 5,1 trilioane de dolari.

De asemenea, Japan Exchange Group asigură supravegherea investițiilor, oferind conformitatea tranzacționării, distribuirea echitabilă a datelor de piață și supravegherea.

Japan Exchange Group are aproape 3.800 de companii listate

Honk Kong Stock Exchange – Hong Kong

Honk Kong Stock Exchange este a șaptea cea mai mare bursă din lume, în funcție de capitalizare, având 2.236 de companii listate, cu o capitalizare de piață de 4,97 trilioane dolari.

Printre cele mai cunoscute companii listate la Bursa de Valori din Hong Kong sunt China Mobile și HSBC Holdings & Petro China.

Honk Kong Stock Exchange are o capitalizare de piață de 4,97 trilioane dolari

London Stock Exchange (LSE) – Marea Britanie

Următorul loc în clasament este ocupat de London Stock Exchange, care este și cea mai veche bursă din lume, fiind lansată în anul 1801.

Printre companiile mari listate la LSE sunt Barclays, British Petroleum și GlaxoSmithKline.

Per total, London Stock Exchange are peste 1.900 de companii listate cu o capitalizare de piață de 3,07 trilioane de dolari.

National Stock Exchange (NSE) – India

National Stock Exchange of India Limited (NSE) este principala bursă de valori deținută de guvernul din India, cu sediul în Mumbai, Maharashtra. NSE a fost înființată în 1992.

NSE are aproximativ 1.952 de companii listate și are o capitalizare de piață de 3,06 trilioane de dolari. Indicele emblematic al NSE, NIFTY 50, este utilizat pe scară largă de investitorii din India și din întreaga lume ca un barometru al evoluției pieței din India.

National Stock Exchange of India Limited (NSE) a fost înființată în 1992

Saudi Stock Exchange – Arabia Saudită

Saudi Stock Exchange a fost înființată în 2007 ca societate pe acțiuni și este singura entitate autorizată să acționeze ca bursă de valori mobiliare în Arabia Saudită.

Este a zecea cea mai mare bursă din lume și are aproape 207 companii listate, cu o capitalizare de piață de 3,05 trilioane dolari.

În economia unei țări, bursele dețin un rol esențial. Investitorii și comercianții pot tranzacționa și investi în valori mobiliare, precum și în alte active financiare, cum ar fi mărfuri, obligațiuni sau derivate. Este esențial însă să înțelegeți cum funcționează o bursă de valori înainte de a investi.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/ce-instrumente-financiare-putem-tranzactiona-la-bvb/