Stiri: Economie

Cele mai importante probleme ale mediului de afaceri, discutate la Iași Business Days

04.06.2015

O mică parte (sub 30%) din antreprenorii și managerii din regiunea Moldova au, la ora actuală, așteptări mari și foarte mari din partea administrației centrale pentru sprijinirea economiei locale, arată un studiu realizat de Business Days România.

În plus, un om de afaceri din cinci (peste 22%) are așteptări foarte mici de la cei care conduc destinele României la nivel național.

„Una dintre cele mai mari provocări ale celor care investesc în regiunea Moldova o reprezintă lipsa infrastructurii de transport și logistice – peste 63% dintre cei chestionați indicând acest neajuns”, confom rapotului citat.

Astfel, printre cele mai mari provocări pe care oamenii de afaceri din zona Modovei le-au identificat se numără sistemul de taxare din țara noastră (64% au declarat că reprezintă o provocare mare), lipsa de predictibilitate legislativă (66% dintre cei chestionați au indicat că aceasta este o provocare mare) și birocrația excesivă (pentru 73% dintre cei chestionați).

„Printre cele mai importante obstacole în calea investitorilor și potențialilor lor parteneri de afaceri care are dori să vină în regiunea Moldovei enumerate de aceiași oameni de afaceri se regăsesc lipsa infrastructurii, a unor rute de transport rutier, feroviar și aerian menite să conecteze această zonă de restul țării, dar și al Europei, lipsa unei deschideri la nivel național față de afacerile din estul României, precum și inexistența unor politici naționale și a unor măsuri adecvate care ar putea să stimuleze în mod real investițiile, susținute de factorii de decizie locali”, se arată în studiu.

Antreprenorii și managerii mai spun că principalele domenii în care regiunea Moldova poate performa sunt IT (74%), agricultură (64%), software (48%), turism (47%) și servicii (45%).

“Mediul de business din Moldova este astăzi într-o altă etapă de dezvoltare, cea în care antreprenorii și managerii au nevoie de sfaturi, de idei și de schimburi de experiență pentru a progresa. Nevoia lor de informare, de a cunoaște oameni noi, de a afla noutăți este mai bine acoperită de un eveniment de networking, cu speakeri relevanți și care aduce noi oportunități de dezvoltare. Aceste lucruri palpabile și cu impact imediat sunt adesea mai valoase decât promisiunile implicării politice de la centru”, a declarat Laszlo Pacso fondator și coordonator Business Days.

În 2015, evenimentul Iași Business Days va avea loc în perioada 1-2 iulie 2015, la Palas Mall din Iaşi. Înscrierile pentru toți cei care vor să participe fiind deschise la începutul acestei luni. Î

În cadrul evenimentului, peste 120 de speakeri vor conferenţia în cele 40 de manifestări special alese în baza rezultatelor studiului “Nevoi, probleme şi provocări ale mediului de afaceri din regiunea de est a României”.