Stiri: Agricultura

Cele mai importante probleme din agricultură, discutate la „Romanian Agribusiness in 2016”

27.10.2015

Consumatorul român nu ştie ce înseamnă „food safety”, aceasta a fost principala concluzie a celei de-a treia ediţie a conferinţei “Romanian Agribusiness in 2016″, organizată de BusinessMark, pe 22 octombrie 2015, la Bucureşti.

Evenimentul a reunit factori de decizie şi cele mai importante companii din domeniu. Printre temele dezbătute s-a numărat strategia agricolă a României, bilanţul anului agricol 2015 şi perspectivele pentru anul următor, accesarea fondurilor europene, PNDR 2014-2020, provocările business-urilor în agricultură, finanţarea în agribusiness, aspecte fiscale şi legislative specifice industriei.

George Turţoi, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii, a vorbit despre gradul de absorbţie al fondurilor europene în domeniul agriculturii.

”Gradul de absorbţie este acum de 89% şi sperăm să depăşim 90% în materie de plăţi, până la finalul anului. La sfârşitul lui 2014 aveam un grad de contractare de peste 120%, pentru a fi siguri că vom avea un grad de absorbţie total. Apoi la începutul lui 2015 ne-am confruntat cu rezilierea contractelor pe motiv că beneficiarii nu au reuşit să asigure cofinanţarea, prin credite sau alte metode. Astfel, proiecte în valoare 800 milioane de euro au fost sistate, ceea ce a dus la reducerea gradului de absorbţie la 80%. Am făcut tot posibilul să redistribuim aceşti bani şi i-am realocat către domenii care aveau cereri foarte mari. De aceea, targetul de 100% nu va mai putea fi atins şi estimăm numai că vom depăşi 90% până la finalul anului”, a explicat George Turţoi.

De asemenea, Romulus Duică, Director General Adjunct, PNDR, MADR, a explicat că pentru majoritatea măsurilor se poate face depunerea online, acest fapt fiind foarte avantajos pentru beneficiari.

”Anul trecut agricultură era pe primul loc în economia României şi sperăm să menţinem acest ritm, deşi ne-ar bucură să vedem şi alte industrii cum cresc. Acesta fiind un semn al unei economii sănătoase”, a mai subliniat George Turtoi, Secretar de Stat, MADR.

La rândul său, Nicolae Sitaru, vicepreşedintele LAPAR, a afirmat că trebuie să fim competitivi şi pentru a face asta trebuie să producem la nivelul Uniunii Europene.

„Avem probleme cu legile şi orice control ar veni într-o fermă românească poate da garantat o amendă oricărui fermier. Subeventiile se dau târziu. S-a modificat PNDR şi una dintre obligaţiile noastre este să înverzim anumite suprafeţe. România are mai mult de jumătate din suprafaţă înverzită. Cred că această cerinţă a venit din cauza zonelor în care se cultivă numai proumb tratat cu azot care dăunează solului. Se pun nişte şabloane absurde care nu pot fi aplicate şi dacă nu le respectă fermierul este scos de la subvenţie. Condiţiile atmosferice sau de sol nu sunt la fel în toată ţară”, a declarat acesta.

Totodată, Ana Rodica Căpăţînă, Preşedinte, Asociaţia Română de Promovare a Vinurilor Româneşti, a vorbit despre scăderea consumului de vin din ţara noastră şi despre cantităţile mari importate.

”Majoritatea importurilor vin în România vrac. Consumul de vin a scăzut în România din 2007 până în 20014 de la 5.500 mHL la 4.000 mHL. Producţia scade şi ea de asmenea. Asociaţia pe care o conduc este nou-înfiinţată, este o inţiativă privată a unor crame din România. Am constatat că există o problemă cu acest produs foarte iubit în România. Dorim să arătăm că putem face produse competitive la nivel mondial. Vinul românesc are o imagine proastă în Europa, dar intenţionăm să schimbăm acest lucru”, a declarat Ana Rodica Căpăţînă.