Stiri: Finante

Cele mai importante schimbări aduse de noul Cod de Procedură Fiscală. Ce provocări aduce?

16.10.2015

Noi provocări pentru contribuabilii români. Noua versiune a Codului de Procedură Fiscală ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016 are efecte pozitive dar și negative asupra celor care plătesc taxe şi impozite.

Conform EY, o modificare pozitivă adusă de noul Cod este reprezentată de încetarea inspecției fiscale în situația în care aceasta depășește dublul duratei legale de desfășurare. În plus, în cazul marilor contribuabili, o inspecție fiscală nu va putea depăși un an și șase luni, având în vedere posibilitatea de suspendare a inspecției doar pe o perioadă de maxim 6 luni.

În schimb, un impact negativ îl va aduce introducerea penalității de nedeclarare, neexistând o diferențiere între nedeclarare și sub-declarare. Nivelul accesoriilor pentru stabilirea de sume suplimentare la plată prin decizie de impunere ajunge din nou la 0,1% pe zi de întârziere (i.e. 36% pe an), confomr EY.

„Termenul legal în care urmează să se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile în situația soluționării unui decont de TVA cu control anticipat. Mai mult, termenul de 90 de zile poate fi prelungit la rândul său cu încă 6 luni în situația în care este necesară verificarea declarațiilor efectuate în sistemul VIES sau sunt necesare informații de la autoritățile fiscale din alte state. Se ajunge astfel la un termen legal de 9 luni în care se poate soluționa o cerere de rambursare a TVA, fără posibilitatea pentru contribuabil de a cere dobânzi pentru rambursarea cu întârziere a TVA”, precizează Emanuel Băncilă, liderul practicii de dispute și litigii fiscale din cadrul Radu și Asociații, casa de avocatură asociată EY în România.

O altă schimbare importantă are în vedere curgerea termenului de prescripţie a dreptului organului de inspecţie fiscală de a stabili obligaţiile fiscale. Dacă până acum termenul de cinci ani curgea de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală, prin modificările aduse s-a dorit o clarificare a acestui moment, stabilindu-se ca dată de început a termenului de prescripţie data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală.

„Rezultă că, pentru taxele şi impozitele pentru care baza impozabilă se stabileşte anual (impozit pe venit, impozit pe profit), autoritatea fiscală va putea efectua inspecţia fiscală şi stabili obligaţii fiscale într-un interval de 5 ani şi 6 luni de la stabilirea acesteia (încheierea exerciţiului financiar), iar pentru taxe şi impozite pentru care baza impozabilă se stabileşte lunar (TVA), termenul poate fi şi de 6 ani şi 4 luni de la data stabilirii bazei impozabile (de exemplu pentru taxa aferentă lunii ianuarie)”, a menţionat Lucian Tănase, Manager în cadrul Radu și Asociații, casa de avocatură asociată EY în România.

Toate aceste schimbări aduse de Codul Fiscal de la 1 ianuarie au fost discutate împreună cu 60 de directori financiari, manageri în fiscalitate, contabili, juriști şi specialişti din cadrul marilor companii din diverse industrii în cadrul seminarului dedicat noilor modificări aduse Codului de Procedură Fiscală intitulat “Vechi și Nou în procedura fiscală” organizat de EY România în data de 8 octombrie.

O a doua sesiune de discuţii pe tema noului Cod de Procedură Fiscală va avea loc în data de 22 octombrie la Hotel Marriott.