Slide

Stiri: Companii

Podul Poarta Albă-Midia-Năvodari

Cele mai importante tranzacţii din prima jumătate a anului 2017

17.08.2017

Piața tranzacțiilor de investiții din ţara noastră a avansat cu 43% în prima jumătate a anului curent, atingând o valoare de circa 530 de milioane de euro, fiind susţinută în special de tranzacțiile cu portofolii de retail, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Aşadar, în prima parte din 2017 au fost înregistrate nu mai puțin de șase tranzacții care au implicat portofolii de spații comerciale, amintind aici participația de 50% preluată de grupul Atterbury din patru centre comerciale Iulius Mall, achizițiile grupului Mitiska (50% dintr-un portofoliu de opt parcuri comerciale, respectiv un portofoliu format din alte 11 parcuri comerciale), vânzarea ultimelor patru spații în care mai funcționau hipermarketuri Real, vânzarea spațiilor Praktiker din Ploiești și Constanța, respectiv vânzarea spațiilor XXL Megadiscount din Sibiu și Galați.

Tranzacţiile menţionate au venit pe fondul unei evoluții pozitive a economiei, în general, și a consumului, în particular, în condițiile în care PIB-ul ţării noastre a înregistrat în primele șase luni ale anului o creștere record la nivelul Uniunii Europene de 5,8%, în timp ce comerțul cu amănuntul a avansat cu 7,3%, după un an 2016 cu o evoluție spectaculoasă în care a fost consemnat un plus de 13,5%.

Tranzacţiile din Bucureşti

Piața din Capitală a atras numai 24% din volumul total de investiții, în Bucureşti fiind tranzacționate în special clădiri de birouri, precum Green Court C, Polona Business Center, ART Business Center 7 sau Cascade Offices.

În afara Bucureștiului, pe lângă proprietățile de retail au fost tranzacționate spații logistice și industriale în preajma orașelor Sibiu și Pitești.

“Există o evidentă schimbare pozitivă cu privire la interesul investitorilor față de activele imobiliare, în special de la începutul anului 2017. Acest fapt va aduce o lichiditate suplimentară în piață, dar nu va avea un impact asupra randamentelor pe termen scurt, în condițiile în care investitorii sunt în continuare foarte atenți în procesul de selecție a activelor țintă”, a afirmat Tim Wilkinson MRICS, Partner, Capital Markets.

Printre companiile nou intrate pe piaţa locală în prima jumătate din 2017 pot fi menționați sud-africanii de la Atterbury, al patrulea grup din Africa de Sud care intră pe piața imobiliară din România și Hili Properties, grup care și-a făcut intrarea prin achiziția clădirii ART Business Center 7 din nordul Bucureştiului.