Cum au devenit acțiunile de responsabilitate corporativă un “must-have” pentru companii. Acțiunile de CSR sau responsabilitate socială corporativă au evoluat semnificativ în ultimii ani. De la corporații sau firme de mari dimensiuni care apelau la astfel de activități doar pentru a bifa și acest domeniu în aria lor de acțiuni, s-a ajuns acum la o implicare mult mai activă și la practici care au devenit o parte esențială în dezvoltarea și planul anual de acțiuni al companiilor.
Transparența decizională a societăților este esențială pentru companii, iar susținerea acțiunilor cu un impact puternic social conduce la un nou tip de comunicare cu potențialii clienți și parteneri de afaceri, la care se adaugă și o imagine benefică în fața consumatorilor.
Deschidere globală
O practică foarte utilizată de companii în trecut era aceea de a dezvolta programe interne de educare pentru angajați. Este vorba despre acele acțiuni care informau salariații privitor la un consum de energie redus sau de informare cu privire la evenimentele de voluntariat organizate. 2015 marchează însă momentul în care societățile și-au deschis perspectivele către acțiuni externe, cu accent pe comunitățile din care fac parte consumatorii fideli.
Mai mult decât atât, acțiunile de responsabilitate corporativă nu sunt limitate în interiorul granițelor unei anumite țări. În cazul în care compania este una globală, multe dintre clauzele în care crede instituția sunt unele aplicabile la nivel mondial, iar acest lucru conduce la investiții ridicate, dar și la o deschidere puternică și la susținere cu impact pozitiv mult mai mare.
Educativ, nu informativ
Până acum câțiva ani, cele mai multe dintre acțiunile CSR erau limitate la informarea oamenilor cu privire la o problemă iminentă ce se poate rezolva doar cu ajutorul soluțiilor oferite de companie. Astfel, granița dintre CSR și publicitate nu era una vizibilă.
O implicare mai mare și o conștientizare a nevoilor populației au schimbat această perspectivă, iar acum companiile nu doar informează, ci educă prin acțiuni concrete, cu rezultate măsurabile. Fie că invită consumatorii să participe la workshop-uri dedicate, fie că societățile își îndrumă angajații să acționeze prin programe special concepute, rezultatele sunt unele vizibile pe termen scurt sau mediu, iar încrederea celor implicați crește odată cu acestea.
Mărimea companiei
Ne-am obișnuit ca, în România cel puțin, doar societățile cu cifre de afaceri foarte ridicate sau cele ale căror acțiuni afectează direct mediul încojurător ori o comunitate să se implice în acțiunile de responsabilitate coporativă.
Realitatea ne arată însă faptul că nu dimensiunea companiei este cea care contează, ci politica acesteia. Multe start-up-uri au început să se implice activ în comunitate, prin inițiative lăudabile. Este evident faptul că investițiile nu pot fi la nivelul companiilor mari, dar acest lucru este compensat rapid de implicarea mult mai activă a angajaților, uneori chiar a clienților fideli care cred în aceleași direcții precum start-up-ul.
Profit sau non-profit?
În timp ce multe corporații semnează parteneriate pentru acțiuni de responsabilitate coporativă doar cu ONG-urile, alte companii nu țin cont de existența sau nu a profitului atunci când cred cu adevărat în cauza pe care o susțin.
Diminuarea importanței profitului societăților care propun și lansează o acțiune CSR va fi poate cel mai important trend al anului. Mulți sunt antreprenorii care dezvoltă idei, campanii și produse doar pentru a rezolva o problemă a societății, iar un parteneriat cu o companie care susține aceste inițiative va fi câștigător atât pentru societățile în cauză, cât și pentru antreprenorii care au nevoie de susținere.--20-10
.
Dacă investitorii și companiile B2B consideră rapoartele CSR ca o adevărată necesitate, atunci de ce nu ar investi în idei credibile, inițiate de cei care cunosc complexitatea comunităților?
Domenii și idei
Tinerii antreprenori, companiile, persoanele fizice sau ONG-urile care vor să dezvolte proiecte CSR în care să se implice activ alte societăți au, așadar, foarte multe domenii pe care le pot exploata în viitorul apropiat.
2015 este anul în care companiile au învățat deja ce înseamnă diversitatea la locul de muncă, giganți precum Yahoo și Google au realizat rapoarte puternice, prin care demonstrează faptul că echipele lor de angajați sunt din diferite țări și au o educație contradictorie, iar tocmai aceste lucruri fac ca rezultatele să fie maxime. La nivel local, este încă nevoie de programe speciale pentru a asigura medii de lucru variate. Minoritățile etnice și sexuale, tinerii și vârstinicii au nevoie de măsuri speciale și încadrarea lor pe posturi dedicate nivelului și specializării profesionale, fără a exista discriminări.
În timp ce autoritățile publice investesc și ele în programe pentru dezvoltarea resurselor regenerabile de energie, companiile vor susține în acest an mai mult decât oricând astfel de inițiative. Asigurarea unui viitor “verde”, sustenabil și micșorarea facturilor la utilități sunt doar două dintre motivele pentru care marile corporații vor decide în 2015 să investească în ideile ecologice de viitor.
Mai mult decât atât, o atenție deosebită este acordată sănătății fizice și susținerii tinerilor. Pe scurt, idei precum campanii și evenimente dedicate prin care consumatorii sunt informați cu privire la efectele benefice ale unei alimentații sănătoase sau inițiative care susțin sportul ori ateliere tematice pentru clienții fideli și angajații companiei vor fi de interes pentru societățile care vor investi, în 2015, în programe de responsabilitate corporativă. De asemenea, tinerele talente, copiii dotați, dar care nu beneficiază de un suport financiar, vor fi în atenția celor care cercetează nișele pentru investiții.
Nu în ultimul rând, anul curent este unul în care se pune accent pe dezvoltarea din mediul rural. Susținerea agriculturii, a producătorilor locali, educarea oamenilor în vederea creșterii cererii pentru produse autohtone sunt doar câteva dintre ideile care pot deveni realitate în cadrul programelor complexe. În timp ce fermierii au nevoie de cursuri speciale pentru a putea asigura o producție sustenabilă pe termen lung sau informare legată de fondurile Uniunii Europene pe care le pot accesa, familiile din mediul rural din România încă nu cunosc prevederile legale și ajutoarele de care pot beneficia pentru a primi indemnizații cu ajutorul cărora pot susține financiar copiii sau chiar deschiderea unei mici afaceri de familie.