Cum s-au schimbat avantajele de care beneficiază angajații? Odată cu schimbarea domeniilor de activitate și noile tehnologii care au revoluționat cele mai multe dintre sectoarele de activitate, felul în care lucrează oamenii s-a modificat radical.
Transformările cuprind, desigur, și beneficiile pe care salariații le primesc de la companiile unde lucrează. Dacă până acum câțiva ani o pauză mai îndelungată de prânz era un adevărat beneficiu, acum marile corporații din lume oferă salariaților valoroși de la vacanțe exotice pentru toată familia, la pachete speciale pentru masă și vouchere de discount la companiile preferate. Toate acestea incluse în pachetul motivațional prin care conving oamenii valoroși și tinerii cu potențial să vină să lucreze în companie.
Libertate și susținere
A lucra după un program fix este de domeniul trecutului, mai ales în condițiile în care cele mai multe dintre marile companii din prezent își desfășoară domeniul de activitate în strânsă legătură cu tehnologia, iar comunicarea este mereu la îndemână.
Ultimele studii din domeniul resurselor umane arată faptul că cei care lucrează în departamentele de HR trebuie să găsească noi modalități de a motiva angajații, iar pe primele locuri în topurile cerințelor acestora se află libertatea de a-și alege singuri programul de lucru. Specialiștii adaugă faptul că pentru tinerii angajați apreciază ca un mare plus comunicarea informală cu managerii. Fie că este vorba despre ieșiri cu toată echipa, comunicare prin intermediul telefonului mobil sau chiar a rețelelor sociale, apropierea pe care o dezvoltă cu echipa și cu managerii conduce la rezultate bune pe termen lung, nefiind văzută ca intruzivă.
Viața angajaților se schimbă radical în momentul în care aceștia devin părinți. Multe corporații de renume susțin salariații care trec prin aceste momente prin oferirea de creșe sau grădinițe chiar în interiorul companiei, pentru a asigura apropierea copiilor, dar și finalizarea proiectelor la care lucrează părinții angajați. Alte companii au amenajat chiar locuri de joacă speciale, unde sunt angajate educatoare menite să se asigure că cei mici sunt în siguranță în orice moment.
Pachetul de beneficii
Până acum câțiva ani, pachetul de beneficii oferit de companiile mari era format, pe lângă salariul de bază, din bonusuri financiare în funcție de performanță.
În prezent însă, acesta s-a dezvoltat, iar corporațiile și nu numai oferă angajaților de la abonamente la clinici medicale private, la pachete de vacanță pentru familie sau reduceri semnificative la achiziționarea de servicii sau produse de la partenerii de afaceri.
O altă schimbare ce a avut loc relativ recent pe piața internă este posibilitatea salariaților de a-și alege singuri un pachet de beneficii personalizate. Cele mai multe dintre companiile mari folosesc puncte, stabilite pentru fiecare funcție în parte, pe care angajații le pot distribui apoi în funcție de serviciile valabile și prestabilite în cadrul companiei.
Exemple de peste granițe
Cu siguranță însă, cele mai bune exemple, atunci când vine vorba despre beneficiile inedite pe care companiile le oferă angajaților, sunt oferite de marile corporații din IT și tehnologie de peste granițe.
Google este una dintre companiile cunoscute ca fiind un adevărat lider în acest domeniu. Compania oferă angajaților ore de gimnastică, yoga, diferite cursuri în funcție de pasiunile lor sau chiar masaj. De asemenea, prânzul și cina sunt asigurate de bucătari special angajați pentru a le găti, iar orice salariat are acces gratuit la spălătoria de mașini sau service-ul de biciclete din cadrul sediului. Mai mult decât atât, există săli special create pentru relaxare, cu tot felul de jocuri video, dar și spații pentru golf, ping-pong sau foosball.
În ceea ce privește concediul, primul an la companie aduce angajaților o vacanță de 15 zile, urmând ca anul secund să le aducă o creștere a perioadei concediului la 20 de zile, iar din al treilea an zilele libere sunt în număr de 25. Sărbătorile de Iarnă aduc și ele alte 12 zile libere bonus.
Unul dintre cele mai mari beneficii de care se bucură însă cei care lucrează la Google este faptul că pot beneficia de asistență pentru a crea propriul lor produs. Cu ajutor din partea companiei, cei care au idei bune le pot dezvolta susținut.
Un alt exemplu demn de luat în considerare este situația angajaților de la Facebook. Aceștia au acces la tot felul de cursuri de dezvoltare personală, iar săptămânal au loc workshop-uri susținute de antreprenori de renume precum Craig Newmak.
Pauzele de masă au loc în spațiile special amenajate, mâncarea este gratuită, salariații putând alege dintr-o mulțime de sortimente internaționale, iar zonele de relaxare și joacă nu lipsesc. Mai mult decât atât, compania a instituit Ziua Jocurilor, timp în care toți angajații vin la birou pentru a se juca.
Un alt exemplu inedit este pachetul de beneficii din cadrul Twitter. La accesul gratuit în sala de sport, gustări și cine gratuite se adaugă și cursuri de producere a vinului. În tot acest timp, la Twitter perioadele de concediu nu sunt unele fixe. Acestea se negociază, în funcție de performanțele salariaților.
Un exemplu de libertate este dat și de Apple, unde salariații spun că se simt ca între prieteni și mereu în vacanță.
Chiar dacă proiectele în cadrul cărora lucrează sunt unele de anvergură, care schimbă semnificativ industria de profil, angajații sunt relaxați și, chiar dacă stau de multe ori peste program, o fac pentru că doresc să termine sarcinile pe care le au și nu pentru că sunt obligați.
Dacă cele mai multe dintre companiile de zbor sunt unele în care rigoarea este un cuvânt de ordine, la Southwest Airlines angajații au libertate totală de a lucra în ritmul lor. De asemenea, salariații se bucură de vacanțe gratuite, în zone alese de aceștia și de beneficii în bani atunci când au performanțe ridicate.
De viitor
Concluzia este simplă: nu sunt necesare investiții ridicate, asemănătoare cu cele realizate de companiile de mai sus pentru a asigura un loc de muncă care îi face pe angajați fericiți nu doar din prisma salariului pe care îl primesc.
A negocia cu partenerii de afaceri beneficii pe care aceștia le pot oferi angajaților nu este complicat, dar asigură zâmbetul pe buze pentru cei interesați și o atașare a salariaților față de valorile companiei.
De la cursuri de formare și specializare care ajută la o calitate mai bună a muncii, la reduceri pentru anumite produse sau câteva zile libere oferite pentru rezultate favorabile la birou. Acestea sunt câteva dintre exemplele la care cei din departamentul de HR ar trebui să se gândească pentru a asigura echipe fericite, într-o companie demnă de laudă.