Slide

Editia Decembrie

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci

Cele mai mari bănci din lume în funcție de capitalul deținut

01.12.2019

Cele mai mari bănci din lume. Primele 1.000 de bănci din lume au avut un profit total înainte de impozitare de 1.135 miliarde de dolari. La nivel global, băncile au avut în 2019 un an extrem de bun, în ciuda tuturor provocărilor venite din partea reglementărilor mai stricte, a cerințelor de capital mai mari, a concurenței venite din partea fintech-urilor și a ratelor dobânzii scăzute din Europa și SUA.

China domină, și în 2019, topul celor mai mari bănci din lume, conform unui clasament realizat de The Banker. Clasamentul celor mai mari 10 bănci la nivel mondial cuprinde doar patru instituții financiare din Statele Unite. La acestea se adaugă una din Marea Britanie și una din Japonia, celelalte patru bănci provenind din China.

În fiecare an, compania de servicii financiare The Banker realizează un clasament al celor mai mari bănci din lume, clasament în care sunt incluse 1.000 de bănci

Cele mai mari bănci din lume.Utilizarea eficientă a capitalurilor deținute de bănci

Chiar dacă băncile chineze sunt cele mai mari, în funcție de capitalul deținut, instituțiile de creditare americane folosesc într-un mod mai eficient fondurile deținute. Așadar, piața liberă și concurențială este cea care determină băncile să fie mai eficiente. Spre comparație, în China există un sistem închis, în care statul se implică, iar acest lucru se vede în ceea ce privește eficiența instituțiilor bacare.

Piața liberă și concurențială este cea care determină băncile să fie mai eficiente

Conform clasamentului, băncile din China ocupă primele patru locuri din top, în timp ce băncile americane se află pe locurile cinci, șase, șapte și opt.

Instituțiile de creditare chineze sunt, prin urmare, cele mai mari din lume în funcție de capitalul deținut. Acestea obțin, de asemenea, și cele mai mari profituri. Totuși, băncile din Statele Unite sunt cu 40% mai eficiente în ceea ce privește utilizarea capitalurilor. În plus, ca procent din active, profiturile băncilor americane sunt mult mai mari decât ale celor din China.

Cele mai mari bănci din lume. Profituri totale de 1.135 miliarde de dolari

Cele 1.000 de bănci incluse în topul The Banker au avut un profit total înainte de impozitare de 1.135 miliarde de dolari, de peste 10 ori mai mare decât în anul 2009, când a avut loc criza financiară.

Cele 1.000 de bănci incluse în clasament au avut un profit total înainte de impozitare de 1.135 miliarde de dolari. Nivelul este de peste 10 ori mai mare decât în urmă cu 10 ani.

Băncile din țările europene care s-au confruntat cu probleme în ultimul deceniu – Italia, Grecia, Portugalia și Spania – au avut o serie de rezultate bune, care au venit în principal din reducerea numărului de credite neperformante. Așadar, băncile grecești și cele portugheze și-au redus drastic pierderile, iar băncile spaniole și-au majorat profiturile.

Băncile din Marea Britanie au „sfidat” Brexit-ul și și-au majorat profiturile cu o treime. În acest context, una dintre băncile britanice din top 10, HSBC, a urcat un loc, până pe locul nouă, în ciuda unei ușoare scăderi a capitalului deținut.

Instituțiile de creditare din statele europene afectate de criza financiară au continuat procesul de redresare

Și în Asia băncile vietnameze și-au crescut profiturile cu o treime, însă băncile din India au avut un an mai greu. Profiturile lor au scăzut cu 44%, în condițiile restructurării sectorului bancar.

Totodată, băncile din Japonia au avut un an slab, cu profituri în scădere cu 30% și randamente foarte mici. Cea mai mare bancă din Japonia, Mitsubishi UFJ, se clasează doar pe locul al zecelea în clasament.

Unele țări au fost afectate de incertitudinea economică și de deprecierea monedelor. De exemplu, în Argentina băncile și-au redus bilanțurile cu o cincime, iar profiturile au scăzut cu 10%. De asemenea, în Turcia activele băncilor au scăzut cu 15%, iar profiturile cu 22%.

Situația bancară din Argentina și Turcia este în continuare afectată de problemele economice

Cele mai mari bănci din lume. Cele mai mari 10 bănci în funcție de capitalul deținut

  1. ICBC, China — 338 de miliarde de dolari
  2. China Construction Bank, China — 287 de miliarde de dolari
  3. Agricultural Bank of China, China — 243 de miliarde de dolari
  4. Bank of China, China — 230 de miliarde de dolari
  5. JPMorgan Chase, Statele Unite — 209 miliarde de dolari
  6. Bank of America, Statele Unite — 189 de miliarde de dolari
  7. Wells Fargo, Statele Unite — 168 de miliarde de dolari
  8. Citigroup, Statele Unite — 158 de miliarde de dolari
  9. HSBC Holdings, Marea Britanie — 147 de miliarde de dolari
  10. Mitsubishi UFJ, Japonia — 146 de miliarde de dolari

Cele mai mari bănci din lume: Cea mai mare bancă din lume este ICBC din China. Instituția financiară are un capital de 338 miliarde de dolari.

Care sunt cele mai mari bănci din România?

Conform datelor Băncii Naționale a României, cea mai mare bancă din țara noastră, în funcție de activele totale deținute, este Banca Transilvania. Pe locul al doilea se află BCR, urmată de BRD – SocGen.

  1. Banca Transilvania – 74,1 miliarde de lei
  2. BCR – 67,9 miliarde de lei.
  3. BRD-SocGen – 54 de miliarde de lei
  4. UniCredit Bank – 41,4 miliarde de lei
  5. Raiffeisen – 40 de miliarde de lei
  6. ING Bank – 35,6 miliarde lei
  7. CEC Bank – 33,4 miliarde de lei
  8. Alpha Bank – 16,5 miliarde de lei
  9. OTP Bank – 11,1 miliarde de lei
  10. Garanti Bank – 10,2 miliarde de lei

Citește și Salarii bănci 2019. Românii, printre cele mai mici venituri din regiune