Minerit

Topul celor mai mari companii miniere din lume

01.10.2020

Cele mai mari companii miniere din lume. Deși clasamentul este condus de o companie europeană, cinci dintre cele mai mari companii din lume au sediul central în China. În contextul în care la nivel mondial există o creştere susţinută a nevoii de energie, metale şi de minerale, companiile miniere se dezvoltă din ce în ce mai mult. Industria minieră este formată din acele companii care explorează metalele şi mineralele preţioase şi cele care oferă produse energetice precum cărbunele şi petrolul.

Mineritul este o industrie globală, însă cinci dintre cele mai mari companii din lume au sediul central în China, a doua cea mai mare economie din lume. Alţi mari giganţi minieri provin din Marea Britanie, Elveția, Australia și Brazilia.

Mineritul este o industrie globală, însă cinci dintre cele mai mari companii din lume au sediul central în China

Care sunt, aşadar, cele mai mari companii miniere din lume?

Topul de mai jos este realizat de firma YCharts şi este alcătuit în funcţie de veniturile raportate de companii în ultimele 12 luni.

  1. Glencore PLC (GLNCY)

Venituri: 178,6 miliarde de dolari.

Glencore este o companie multinațională care se ocupă de comercializarea şi exploatarea minieră. Compania are sediul central în Elveția.

Compania exploatează produse metalice, minerale, produse energetice și agricole. Glencore deservește sectoarele auto, siderurgic, energiei electrice, fabricarea bateriilor și a petrolului la nivel global.

Cele mai mari companii miniere din lume. Glencore, cea mai mare companie minieră din lume, exploatează produse metalice, minerale, produse energetice și agricole

  1. Cele mai mari companii miniere din lume. BHP Group

Venituri: 42,9 miliarde dolari.

BHP este o companie internațională cu sediul central în Australia. Compania se ocupă cu exploatarea şi extragerea mineralelor, inclusiv cărbune, minereu de fier, aur, titan, feroaliaje, nichel și cupru. De asemenea, BHP oferă servicii de explorare, producție și rafinare a petrolului. Compania deservește clienții din întreaga lume.

Având venituri anuale de 42,9 miliarde dolari, BHP oferă servicii de explorare, producție și rafinare a petrolului.

  1. Rio Tinto PLC

Venituri: 41,8 miliarde de dolari.

Rio Tinto este o companie multinațională cu sediul în Marea Britanie. Compania explorează și exploatează aluminiu, cărbune, cupru, aur, minereu de fier, plumb, argint, staniu, uraniu, zinc, materie primă de dioxid de titan, diamante, talc și zirconiu. Compania deservește clienți din diverse industrii din întreaga lume.

Cele mai mari companii miniere din lume. Rio Tinto exploatează aluminiu, cărbune, cupru, aur, minereu de fier, plumb, argint, staniu, uraniu, zinc, materie primă de dioxid de titan, diamante, talc și zirconiu

  1. Cele mai mari companii miniere din lume.  Copper

Venituri: 40,1 miliarde de dolari.

Jiangxi Copper este o companie minieră de cupru din China. Compania are activităţi în extracția și prelucrarea metalelor prețioase, precum și în chimia sulfurică. Produsele companiei includ aur, argint, acid sulfuric şi cupru.

  1. Vale

Venituri: 34,7 miliarde de dolari.

Vale este o companie minieră multinațională cu sediul în Brazilia. Produce minereu de fier, mangan, aliaje de fier, aur, nichel, cupru, bauxită, alumină, aluminiu, potasiu și cărbune. De asemenea, compania deține și operează căi ferate și terminale maritime. Compania Vale deţine activităţi în aproximativ 30 de țări diferite.

Cele mai mari companii miniere din lume. Vale exploatează minereu de fier, mangan, aliaje de fier, aur, nichel, cupru, bauxită, alumină, aluminiu, potasiu și cărbune

  1. Cele mai mari companii miniere din lume. China Shenhua Energy

Venituri: 32,8 miliarde de dolari.

China Shenhua este un producător din China de cărbune și electricitate. Compania operează mine de cărbune, se ocupă de fabricarea unor diverse produse din cărbune și generează energie electrică. De asemenea, China Shenhua operează şi domeniul căilor ferate şi al transportului pentru produse de cărbune și non-cărbune și oferă logistică și nave tot pentru transportul produselor sale.

  1. Yanzhou Coal Mining

Venituri: 29,0 miliarde dolari.

Yanzhou este o companie minieră din China care produce o gamă largă de produse, de la cărbune fin la cărbune electric. Compania produce, de asemenea, echipamente pentru extracția și excavarea cărbunelui și operează întreprinderi de producere a energiei electrice, transport feroviar și încălzire.

  1. Cele mai mari companii miniere din lume. Anglo American

Venituri: 27,6 miliarde de dolari.

Anglo American este o companie minieră din Marea Britanie. Firma se ocupă cu explorarea metalelor prețioase, a metalelor de bază și a metalelor feroase. Compania produce minereu de fier, mangan, cărbune metalurgic, cupru, nichel, platină și diamante. Anglo American deţine operațiuni în întreaga lume.

Compania britanică Anglo American înregistrează anual venituri de 27,6 miliarde de dolari producând minereu de fier, mangan, cărbune metalurgic, cupru, nichel, platină și diamante.

  1. Cele mai mari companii miniere din lume. Aluminium Corporation of China

Venituri: 27,4 miliarde de dolari.

Aluminium Corporation of China este o companie din China care se ocupă cu produsele din aluminiu. Compania produce minereuri de aluminiu, aluminiu, bauxită, cărbune, precum și alte produse conexe. De asemenea, Aluminium Corporation of China operează un segment de energie care utilizează atât surse convenţionale, cât şi surse regenerabile (energia eoliană și fotovoltaică).

  1. Zijin Mining Group

Venituri: 21,6 miliarde de dolari

Zijin Mining este o companie minieră multinațională cu sediul în China. Firma se ocupă cu exploatarea și prelucrarea prin topire a aurului, cuprului, zincului și a altor metale. În plus, compania realizează investiții la nivel mondial.

Citeşte şi Mineritul pe Lună: Mit sau realitate?