Slide

Energie

Mine de cupru

Cele mai mari mine de cupru din lume

01.03.2024

Chile este țara cu cea mai mare producție de cupru din lume, găzduind șase din cele mai mari zece mine de cupru la nivel mondial. Cuprul este un metal care se folosește în diverse industrii, iar producția acestuia implică mai multe etape, de la exploatarea minelor, procesarea minereurilor și până la rafinarea metalului. Procesul este unul divers, în funcție de tipul de zăcământ și de tehnologiile disponibile.

Cuprul are o conductivitate electrică și termică excelentă, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea în industria electronică. Este folosit în fabricarea cablurilor electrice, conectorilor, bobinelor, și a altor componente electronice. De asemenea, cuprul este utilizat în construcții pentru fabricarea de țevi, țigle, șine, conducte și alte accesorii. Acesta deține și proprietăți antimicrobiene, ceea ce îl face potrivit pentru sistemele de apă potabilă.

În industria auto, cuprul este folosit la cablurile electrice ale vehiculelor în sistemele de răcire, precum și în componente electronice.

Totodată, cuprul este utilizat și sectorul energie regenerabile, în producția de panouri solare sau a turbinelor eoliene.

Chile, țara cu cea mai mare producție de cupru din lume, găzduiește șase dintre cele mai mari zece mine de cupru la nivel mondial, în timp ce celelalte patru se află în Peru, Mexic și Indonezia. Jurnalul de Afaceri vă prezintă în acest articol clasamentul celor mai mari  mine de cupru din lume, în funcție de rezervele pe care acestea le dețin, conform site-ului mining-technology.com.

Escondida, Chile

Mina de cupru Escondida din Deșertul Atacama, din nordul statului Chile, este cea mai mare mină de cupru din lume în ceea ce privește rezervele deținute. Mina deține peste 32 de milioane de tone de cupru care poate fi exploatat.

Escondida este și cea mai mare mină de producție de cupru din lume, producția sa fiind estimată la 1,1 milioane de tone, reprezentând aproximativ 5% din producția globală de cupru.

Compania BHP-Billiton operează mina Escondida, deținând o cotă de 57,5%. Alți acționari includ Rio Tinto (30%), un consorțiu japonez condus de Mitsubishi (10%) și International Finance Corporation (2,5%).

Mina este în funcțiune din anul 1990 și este în prezent una dintre cele zece mine cu carieră deschisă cu cea mai mare adâncime din lume.

Cananea, Mexic

Cananea, cunoscută și sub numele de mina de cupru Buenavista, situată în Sonora, Mexic, este a doua cea mai mare mină de cupru din lume în ceea ce privește rezervele.

Mina cu carieră deschisă deține o rezervă estimată de 26,874 milioane de tone de cupru.

Deschisă în anul 1899, Cananea este una dintre cele mai vechi mine cu carieră deschisă din America de Nord și este deținută și operată de Southern Copper Corporation (SCC), o filială a Grupo Mexico. Mina extrage depozitul de cupru porfiric situat în regiunea Anzilor Cordilieri de Sud.

Cananea este una dintre cele mai vechi mine cu carieră deschisă din America de Nord

Collahuasi, Chile

Mina de cupru Collahuasi, aflată la 180 kilometri sud-est de portul Iquique din nordul Chile, se clasează ca a treia cea mai mare mină de cupru din lume. Rezervele de cupru ale minei cu carieră deschisă sunt estimate la 25,895 milioane de tone. Mina produce anual aproximativ 282,096 tone de cupru, reprezentând 5,1% din producția totală de cupru a statului Chile.

Mina de cupru Collahuasi este deținută și operată de Compañía Minera Doña Inés de Collahuasi, o asociere între Anglo American (44%), Xstrata (44%) și un consorțiu de companii japoneze condus de Mitsui (12%).

Mina este în funcțiune din anul 1999 și exploatează trei depozite minerale, respectiv Rosario, Ujina și Huinquintipa, în districtul municipal Pica din regiunea Tarapacá.

Andina, Chile

Situată la 80 km nord-est de Santiago, în nordul Chile, mina de cupru Andina este a patra cea mai mare mină de cupru din lume în ceea ce privește rezervele. Mina deține o rezervă estimată de 18,8 milioane tone de cupru.

Andina este deținută și operată de Corporacion Nacional del Cobre de Chile (Codelco), compania de stat cu cea mai mare producție de cupru din lume. Depozitul de cupru a fost descoperit în 1920, iar operațiunile miniere au început în 1970.

Operațiunile miniere de la Andina constau în mina subterană Río Blanco și mina cu carieră deschisă Sur Sur.

Cele mai mari mine de cupru din lume.  Depozitul de cupru de la Andina a fost descoperit în 1920

Toquepala, Peru

Mina de cupru Toquepala, situată la 870 km distanță de Lima, în sudul Peru, se clasează ca a cincea cea mai mare mină de cupru din lume în ceea ce privește rezervele.

Mina cu carieră deschisă are o rezervă estimată de 17,65 milioane tone de cupru.

Southern Copper Corporation (SCC), o filială a Grupo Mexico, deține și operează această mină.

El Teniente, Chile

Mina de cupru El Teniente, a șasea cea mai mare din lume, se află la 80 de kilometri sud de Santiago, în lanțul muntos Anzi din Chile.

El Teniente deține o valoare estimată la 15,2 milioane tone de cupru.

Activitățile miniere la El Teniente au început în 1904. Codelco este compania care deține și operează mina, Kennecott Copper Corporation fiind operatorul până când Codelco a fost înființată în 1976.

Produsele de cupru ale El Teniente includ lingouri rafinate prin foc (RAF) și catode de cupru. Mina are propria sa topitorie și produce mai mult de 400,000 de tone de cupru fin pe an.

Cerro Verde, Peru

Mina de cupru Cerro Verde, situată la 32 de kilometru sud-vest de Arequipa, în Peru, este a șaptea cea mai mare mină de cupru din lume. Mina cu carieră deschisă avea o rezervă estimată de 12,9 milioane de tone de cupru.

Complexul minier de cupru Cerro Verde include facilități de concentrare cu o capacitate de măcinare a minereului de 120,000 de tone pe zi.

Cerro Verde a devenit operațională în anul 1976. Freeport-McMoRan (FCX), care deține o cotă de 53,56%, este operatorul Cerro Verde, alți acționari ai minei fiind SMM Cerro Verde Netherlands, o filială a Sumitomo Metal (21%), Compañia de Minas Buenaventura (19,58%) și acționari publici (5,86%).

Cele mai mari mine de cupru din lume. Radomiro Tomic, Chile

Mina de cupru Radomiro Tomic se află în Deșertul Atacama din nordul Chile și este a opta cea mai mare mină de cupru din lume. Mina are rezerve estimate la 12,1 milioane de tone de de cupru.

Depozitul de cupru a fost descoperit în anul 1952, iar mina este în funcțiune din 1998. Este prima mină dezvoltată în întregime de Codelco, compania deținută de stat.

Mina de cupru Radomiro Tomic a fost pusă în funcțiune în 1998

Los Bronces, Chile

Mina de cupru Los Bronces, situată la 65 de kilometri nord-est de Santiago, în Munții Anzi din Chile, este a noua cea mai mare mină de cupru din lume. Mina deține o rezervă de 11,13 milioane de tone de cupru.

Anglo American, cu o cotă de 50,1%, este operatorul Los Bronces. Mitsubishi deține 20,4% din mină, în timp ce o asociație între Codelco și Mitsui deține restul de 29,5%. Mina este în funcțiune de peste 150 de ani, iar durata de viață rămasă a minei poate fi prelungită dincolo de 30 de ani.

Grasberg, Indonezia

Mina Grasberg din provincia Papua din Indonezia se clasează pe locul al 10-lea în clasamentul celor mai mari mine de cupru din lume în ceea ce privește rezervele. Rezervele de cupru ale minei, atât în cariera deschisă, cât și subteran, sunt estimate la 10,47 milioane devtone.

Depozitul mineral Grasberg a fost descoperit în anul 1988

Compania PTFI deține o cotă de 90,64% în operațiunea minieră Grasberg. Guvernul Indoneziei deține restul, reprezentând o cotă de 9,36%. Freeport Indonesia (PTFI), o subsidiară a Freeport-McMoRan (FCX), este compania care operează mina. Rio Tinto are, de asemenea, un acord de partajare cu FCX în operațiunea minieră.

Așadar, principalele mine  de cupru din lume sunt situate în țări precum Chile, Peru, Mexic și Indonezia, având rezerve impresionante și producții semnificative . Fiecare mină are particularitățile sale, inclusiv privind metodele de extracție, contribuind astfel la producția globală de cupru. Având în vedere că se estimează ca cererea de cupru să crească semnificativ până în anul 2035, aceste mine reprezintă puncte cheie în asigurarea aprovizionării globale cu acest metal esențial în industria modernă.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/mineritul-durabil-o-provocare-cu-multe-implicatii-economice/