Directorii executivi din ţara noastră sunt optimişti când vine vorba de creşterea business-urilor pe care le conduc, precum şi în evoluţia generală a economiei ţării, conform studiului „O nouă viziune a creşterii”, realizat de EY România.
Întrebaţi care consideră că sunt schimbările legislative care vor avea cel mai mare impact asupra afacerii, aceştia au afirmat că este vorba de reducerea TVA (31%), scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit (26%) şi schimbarea regimului fiscal pentru liber-profesionişti. În acelaşi timp, principalele trei provocări indentificate sunt competitivitatea scăzută (16%), retenția angajaţilor şi managementul talentelor (14%) şi presiunea pe preţ (13%).
O mare parte dintre companiile din România (40%) estimează o creştere semnificativă a cifrei de afaceri pentru acest an, creştere cuprinsă între 10% şi 31%, în timp ce doar 27% estimează o creştere moderată a afecerilor, între 5% şi 10%. De asemenea, 55% dintre liderii de business sunt încrezători şi foarte încrezători în evoluţia economică a ţării.
„Estimările privind creşterea profitului sunt relativ similare cu cele de la începutul anului: 35% dintre executivi estimează că vor avea profituri cu peste 10% mai mari în acest an, în timp ce doar 12% dintre aceştia se așteaptă la o scădere a profitabilității în 2015”, se arată în studiu.
Pe de altă parte, creşterea investiţiilor s-a temperat uşor, pe măsură ce ne apropiem de finalul anului: doar 27% dintre cei chestionaţi mai prevăd o creştere a investiţiilor cu peste 10%, faţă de 36%, la începutul anului.
Cele mai mari previziuni privind creşterea investiţiilor sunt în domeniile producţiei, construcţiilor şi imobiliarelor şi în domeniul transporturilor.
„Creșterea competitivității prin inovație și cercetare, creșterea brand-ului și digitalizarea au urcat tot mai mult pe agenda de business a companiilor în acest an. În consecinţă, liderii de afaceri se arată încrezători în potenţialul care se află în faţa lor şi se uită tot mai atent către noile oportunităţi pe care evoluția mediului de afaceri le deschide. Important este cum vor aborda aceste oportunităţi și cum îşi vor transforma avantajele competitive, construind o creștere sustenabilă”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.
În plus, şi estimările privind creşterea numărului de angajaţi se temperează, în comparaţie cu februarie 2015. Însă, 58% dintre directorii executivi aşteaptă creşteri ale numărului salariaților, mai puţin însă faţă de începutul anului, când 71% dintre executivi planificau creşterea personalului.