Slide

Energie regenerabila

Fondul pentru inovare

Cele mai noi tehnologii care folosesc energia verde

01.01.2016

Sursele regenerabile de energie joacă un rol important în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Energiile regenerabile sunt forme de energie provenite din procese naturale regenerabile ca lumina solară, puterea vânturilor, puterea apelor curgătoare, procesele biologice şi căldura geotermală. Utilizând diverse tehnici, acestea pot fi captate şi transformate prin transfer energetic, în energie electrică. Energiile regenerabile au ca origine razele soarelui, nucleul Pământului şi interacţiunile gravitaţionale ale lunii şi ale soarelui cu oceanele.

Atunci când vorbim de energia regenerabilă nu ne referim doar la panouri solare, turbine eoliene sau cogenerare, ci şi la o serie de dispozitive inteligente care produc şi folosesc energie din surse regenerabile. Chiar dacă este vorba de mici consumatori, precum telefonul mobil sau diverse baterii ale dispozitivelor, acestea reprezintă o metodă extrem de ieftină de a beneficia de energie, iar per total reducerea consumului poate deveni vizibilă.

În România, ponderea electricității produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică al țării în 2013 a fost de 41%, reuşind să se depăşească procentul ţintă de 38% asumat pentru anul 2020, potrivit unui document al Departamentului pentru Energie.

În acest moment energia solară este sursa de energie care înregistrează cea mai rapidă creștere. Desigur, a început de la zero și are un drum lung de parcurs pentru a oferi o parte semnificativă de energie electrică pentru întreaga lume. Cu toate acestea, atunci când ne uităm la tendințele recente în diferite țări, cum ar fi Marea Britanie, China, India, Australia, și altele, nemaivorbind de SUA, este clar că o mare parte a lumii a acceptat inevitabilitatea unui viitor de energie regenerabilă. În plus, Africa a început să profite de resursele regenerabile de energie existente, în special solară, oportunitățile de investiții în domeniu fiind imense.

Investiţii în energie

Investițiile la nivel mondial în surse de energie regenerabile au crescut cu aproape 17% în anul 2014.

Chiar dacă sursele regenerabile de energie reprezintă doar aproximativ 9% din producția de energie electrică din lume, pe viitor se urmăreşte dezvoltarea acestei ramuri. Europa este cel mai mare investitor „verde”, contribuind cu 4,3 miliarde de dolari în 2014 în domeniul energiei din surse regenerabile, urmată de China cu 1.7 miliarde dolari.

Deşi guvernul a redus sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, în România, mai multe centrale electrice din surse regenerabile cu o putere instalată cumulată de peste 60 MW şi investiţii totale de peste 100 de milioane de euro vor fi puse în funcţiune.

Puterea instalată în Sistemul Energetic Naţional la 1 aprilie 2015 totaliza 22.308 MW, din care apa deţine un procent de 28,5%, cărbunele 25,6%, hidrocarburile 20,3%, energia eoliana 13,2%, energia nucleară 6,3%, energia solară 5,4%, biomasa 0,45% şi energia geotermală 0,05%.

Brevete pentru tehnologiile regenerabile de energie

Numărul de brevete acordate pentru tehnologiile regenerabile de energie a crescut brusc în ultimul deceniu, conform cercetărilor realizate de MIT şi Institutul Santa Fe (SFI). Studiul arată că investițiile în cercetare și dezvoltare, precum și creșterea piețelor pentru aceste produse, au contribuit la această creștere dramatică în inovație.

Creşterea a fost cea mai dramatică în brevete legate de energia regenerabilă solară și eoliană. Brevetele din domeniul tehnologiilor cu combustibili fosili au arătat o creştere mai modestă, în timp ce tehnologia nucleară a stagnat.

Între 2004 și 2009, numărul de brevete emise anual de energie solară a crescut cu 13% pe an, în timp ce cele pentru energie eoliană au crescut cu 19% pe an, în medie. Aceste rate de creștere se apropie sau chiar le depășesc pe cele de tehnologii, cum ar fi semiconductori și comunicații digitale.

Invenţii cu energie solară

Priza cu panouri solare este o invenţie revoluţionară, fiind foarte practică şi uşor de utilizat. Priza are pe o parte panouri solare iar pe cealaltă parte este prevăzută cu o ventuză, fiind capabilă să adere la orice sticlă. Aceasta absoarbe radiațiile solare și înmagazinează energie electrică. După utilizare poate fi purtată în buzunar pentru a o conecta în orice moment este nevoie, de exemplu pentru încărcarea telefonului mobil.

Un alt gadget interesant este “Bucătăria solară portabilă”. Acesta este perfectă pentru iubitorii de picnicuri în aer liber. Bucătăria foloseşte energia solară pentru a ajunge la o temperatură de până la 370ºC, astfel pot fi pregătite diverse preparate prin fierbere, coacere sau prăjire.

 

Aproape zilnic apar noi obiecte care au ca scop să ne facă viața mai ușoară. Gadget-uri care utilizează sau produc energie din surse regenerabile, cum ar fi energia solară, sunt inventate pentru a proteja mediul prin reducerea emisiilor de C02, reprezentând în acelaşi timp o metodă mai ieftină de a beneficia de energie.

Laptopul solar, este o invenţie care a fost dezvoltată cu scopul de a îmbunătăți educația în țările în dezvoltare, fiind util şi pentru călătorii. Acesta funcționează pe software open source, Ubuntu sau Linux, și are un preț mai bun, comparativ cu laptopurile normale. În plus, este foarte eficient, fiind capabil de a încărca,în doar două ore, o baterie care poate fi folosită timp de 8 sau 10 ore de utilizare. 

Rucsacii solari sunt o invenţie foarte utilă pentru cei care iubesc plimbările în aer liber. Cu ajutorul acestui rucsac care generează energie electrică folosind lumina soarelui, pot fi încărcate diverse dispozitive, de exemplu telefoane mobile, iPad, în orice moment şi în orice loc.

Aerul condiţionat cu panou solar combină energia solară generată de celulele modulare, care produc până la 70 de wați pe oră, fiind capabil să reducă cantitatea de CO2 cu 212 kg în 10 ani. În prezent, există companii care deja comercializează dispozitive de aer condiționat cu această tehnologie.

Toate aceste noi invenții funcționează datorită sursei de energie regenerabile care protejează mediul, și, de asemenea portofelul consumatorului.

Potrivit ultimelor studii în domeniu, România are un potenţial de energie solară cuprins între 1.000 şi 1.300 kWh pe metru pătrat, anual.