Slide

Retail

tendinte in comertul electronic

Cele mai noi tendințe în comerțul electronic în 2022

01.08.2022

Comerțul electronic reprezintă circa 20% din vânzările sectorului de retail la nivel global, iar creșterea va continua. Deși se credea că în 2021 viețile noastre vor reveni la normal, acest lucru nu s-a întâmplat nici în ceea ce privește evoluția pandemiei de COVID-19, nici în ceea ce privește industria comerțului electronic. 2022 a adus în plus o serie de provocări pentru cei care activează în domeniul e-commerce-ului, dar și oportunități pentru cei care au știut să profite de ele.

Care sunt cele mai importante tendințe în comerțul electronic în 2022?

Modificări în comportamentul de consum

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi ne așteptam ca pandemia să dispară în 2021, continuăm să ne confruntăm și în 2022 cu efectele ei, efecte care s-au răsfrânt și asupra comportamentului de consum. Încă de anul trecut s-a putut observa faptul că oamenii au fost mai interesați în a investi în bunuri legate de locuință sau chiar în proprietăți imobiliare, tendință ce se pare că va continua și în 2022.

Cu toate acestea, trebuie să reținem și faptul că pandemia de COVID-19 a creat condiții ideale pentru multe companii de a-și reloca activitatea de comerț în online, ceea ce a dus la o creștere a concurenței. În plus, au apărut noi provocări în ceea ce privește costurile de promovare online, dar și o reducere a eficienței campaniilor de promovare. Întrucât magazinele online se „luptă” pentru atenția consumatorilor, costurile de promovare au crescut, iar rezultatele obținute par a fi mai slabe în 2022.

Relocarea activității de comerț în online a dus la creșterea concurenței pentru companiile care activează în domeniul e-commerce-ului

Pentru a evolua însă, companiile sunt nevoie să găsească noi modalități de a vinde, fie prin accesarea unor noi canale prin care să ajungă la clienți, fie prin creșterea gradului de retenție a celor existenți. Sunt la fel de importante dezvoltarea de produse noi, precum și pătrunderea pe noi piețe sau extinderea la nivel internațional.

Mobile commerce

O altă tendință importantă din comerțul electronic este folosirea telefoanelor mobile. Întrucât telefonul a devenit o componentă esențială în viața fiecăruia dintre noi, nu este de mirare faptul că tot mai multe persoane aleg să realizeze cumpărăturile online cu ajutorul telefonului mobil. Deși acest trend nu este unul nou, multe companii refuză să îi acorde importanța pe care o merită.

Astfel, în 2022 devine esențial să construim un magazin online mobile friendly. În caz contrar, afacerile pot pierde clienți valoroși, coșurile de cumpărături pot fi abandonate mult mai frecvent sau, pur și simplu, timpul petrecut de eventualii clienți în magazin se reduce considerabil, ca urmare a faptului că site-ul nu este optimizat pentru mobil.

Un magazin online mobile friendly este esențial pentru afaceri, întrucât cei mai mulți clienți aleg să își facă cumpărăturile online direct de pe telefonul mobil

Social commerce

Un alt trend important în 2022 continuă să fie reprezentat de comerțul pe rețele de socializare. Chiar dacă acest trend nu este nou, el continuă să se dezvolte și anul acesta, având în vedere timpul crescut pe care oamenii îl petrec pe rețelele de socializare. S-ar părea că 97% din membrii generației Z folosesc rețelele de social media pentru a căuta inspirație, înainte de a achiziționa un produs sau serviciu.

Suntem influențați în mare măsură de ceea ce vedem în social media, fie la prieteni, familie, fie la influenceri sau vedete. Prin urmare, social media reprezintă o modalitate ideală de a fi prezent acolo unde sunt și clienții tăi ideali, combinând astfel timpul petrecut în online cu găsirea produselor favorite pentru o următoare sesiune de shopping online.

97% din membrii generației Z folosesc rețelele de social media pentru a căuta inspirație, înainte de a achiziționa un produs sau serviciu

Conținutul video capătă din ce în ce mai multă importanță

Comerțul pe rețelele de socializare ar fi bine să fie susținut de conținut video de calitate, dar și de sesiuni de shopping live. În ultima perioadă s-a putut constata o creștere a preferinței și, prin urmare, a consumului de conținut video, trend care este menținut în continuare.

În plus, fenomenul de live shopping devine din ce în ce mai apreciat, mai ales de generația tânără. În prezent, există mai multe platforme disponibile pentru transmitere de sesiuni de shopping live. În orice caz, live shopping-ul aduce mai aproape brandurile de consumatori, reușind să creeze o punte de legătură cu clienții prin oferirea unui conținut proaspăt, live, mereu surprinzător.

Se remarcă o preferință în creștere pentru conținutul de tip video, pe diferite rețele de socializare, dar și un interes sporit pentru sesiunile de live shopping

Sustenabilitatea și importanța sa în e-commerce

Comerțul sustenabil capătă din ce în ce mai multă importanță, punând accent atât pe caracteristicile produsului, pe ambalaje din materiale sustenabile, pe livrare cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător etc. În consecință, companiile fac eforturi crescute de a pune la dispoziție produse sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător, dar și de a sublinia în același timp importanța unui consum sustenabil, în respect față de natură și de generațiile următoare.

Inițiativele de acest gen, mai mari sau mai mici, trebuie promovate, astfel încât consumatorii să poată alege produsele sau serviciile care le reflectă valorile, însă aceste inițiative pot la fel de bine să servească și ca sursă de inspirație pentru alți jucători din domeniu.

Comerțul sustenabil capătă din ce în ce mai multă importanță și în 2022, punându-se accent atât pe caracteristicile produsului, pe ambalaje din materiale sustenabile, pe livrare cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător

În prezent, comerțul electronic reprezintă circa 20% din vânzările sectorului de retail la nivel global, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de perioada 2016-2017. Pe viitor însă, ne putem aștepta la o evoluție cel puțin la fel de surprinzătoare, în contextul multiplelor schimbări survenite în stilul de viață și de muncă al fiecăruia dintre noi, ceea ce înseamnă, în final, că limita în e-commerce este dată numai și numai de imaginația celor mai vizionari dintre noi!

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/trenduri-curente-in-piata-de-retail-offline/