Slide

Stiri: Sanatate

Riscurile aduse de curele de slăbire. Cele mai periculoase diete

06.09.2018

Creşterea greutăţii aduce de la sine o mulţime de afecţiuni. Fie că este vorba de diabet, afecţiuni ale inimii, probleme cu colesterolul, toţi medicii ne spun că riscurile aduse de o îngrăşare bruscă sunt imense.

Însă, pentru a slăbi este nevoie şi de dietă. În acelaşi timp, curele de slăbire provoacă şi ele o serie de riscuri pe care nu trebuie să le ignorăm.

Cum pot aşadar dietele să ne afecteze sănătatea?

Riscurile dietei pe bază de proteine

Dieta cu proteine (cunoscută şi sub numele de dieta Dukan) te ajută să pierzi cu uşurinţă kilogramele în plus. Însă, trebuie să ştim că aceasta este destul de dăunătoare organismului uman, în condiţiile în care un om are nevoie în fiecare zi de doar 15% aport caloric provenit din proteine.

Riscurile şi afecţiunile care pot apărea în urma acestei diete sunt următoarele: dureri de cap, avitaminoza (lipsa vitaminelor necesare funcţionării normale a organismului), probleme ale rinichilor, suprasolicitarea ficatului (timpul necesar procesării proteinelor este destul de ridicat) şi dureri în piept.

Riscurile dietei vegetariene

Nici să mâncăm doar proteine nu este bine, nici să le eliminăm complet din dieta noastră nu este indicat.

Cel mai mare risc al acestei diete este reprezentat de deficienţa de fier, care cauzează anemia. La aceasta se adaugă lipsa calciului sau a vitaminei D, cea care fixează calciul. Lipsa de calciu duce la probleme dentare şi cu oasele.

Riscurile dietei fără grăsimi

Medicii spun clar că nici dieta fără grăsimi nu este deloc sănătoasă.

Problemele pe termen lung ale acestei diete sunt extrem de serioase. În special, această dietă poate cauza grave probleme cu inima.

În plus, toţi cei care vor să înceapă o dietă fără grăsimi trebuie să ştie că grăsimile sunt cele care ajută la o bună funcţionare a creierului. Şi dacă creierul nostru nu funcţionează bine, pot apărea multe afecţiuni: tulburări de memorie, depresie, deficit de atenţie.

De asemenea, pentru o bună funcţionare şi sistemul hormonal are nevoie de grăsimi. Şi în mod ironic, problemele hormonale duc la îngrăşare, la probleme ale părului sau unghiilor.

Riscurile dietei fără carbohidraţi

Dietele low-carb, aşa cum se mai numesc curele de slăbire care elimină carbohidraţii, se bazează, de obicei, pe consumul ridicat de proteine sau grăsimi.

Cel mai mare risc adus de dieta fără carbohidraţi este reprezentat de deshidratare.

De asemenea, alte probleme care pot apărea sunt: somnolenţă şi lipsa energiei, o stare fizică proastă, precum şi probleme ale sănătăţii creierului: depresie, scăderea capacităţii de concentrare, irascibilitatea.

Riscurile dietei cu foarte puţine calorii

Dietele hipocalorice te ajută să slăbeşti destul de mult într-o perioadă scurtă.

Multă lume nu ştie însă că dacă nivelul caloriilor se reduce prea mult, organismul nostru nu mai are de unde să îşi ia nutrienţii, vitaminele şi mineralele de care are nevoie pentru a funcţiona optim.

Prin urmare, există riscul de malnutriţie.

Malnutriţia este cea care cauzează anemia, rahitismul sau avitaminoza (lipsa vitaminelor necesare funcţionării normale a organismului).

Sfaturi pentru cei care vor să slăbească

– Încercaţi să mâncaţi alimente cât mai diverse

– Nu ţineţi o dietă o perioadă prea lungă de timp

– Riscul de îngrăşare este extrem de mare după ce terminaţi o dietă

– Faceţi mişcare zilnic

Citeşti şi Noi descoperiri privind folosirea ketaminei pentru tratarea depresiei