Cele mai periculoase E-uri

Cele mai periculoase E-uri. Lista aditivilor alimentari pe care trebuie să îi eviți

23.01.2019

Cele mai periculoase E-uri. Majoritatea alimentelor pe care le cumpărăm și le consumăm conțin aditivi alimentari. Unii nu au niciun efect asupra sănătății noastre, în timp ce alții sunt periculoși, cu toate că nu se cunosc cu exactitate efectele lor.

Aditivii alimentari sunt împărțiți în 10 mari categorii: coloranți, conservanți, antioxidanți și corectori de aciditate, emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și agenți de afânare, îndulcitori, agenți antiaglomeranți, potențatori de aromă, agenți de tratare a făinii, agenți de glazurare și gaze de ambalare.

Cele mai periculoase E-uri. Lista aditivilor alimentari

Mai jos, vă vom prezenta lista cu cele mai periculoase E-uri. Alimentele mai cuprind și alți aditivi alimentari care însă nu sunt periculoși pentru sănătate.

Așadar, care sunt cei mai periculoși aditivi alimentari?

Cele mai periculoase E-uri. Coloranți

E 102 – tartrazină

– se regăsește în multe dulciuri

– poate cauza cancer, deși încă nu s-a demonstrat acest lucru

E110 – colorant galben- portocaliu

– se găsește în sucuri, bomboane, înghețată, budincă

– are potențial cancerigen

E122 – azorubin, carmoizină

– este interzis în Canada, Japonia, Norvegia, SUA și Suedia.

E124 – ponceau 

– poate produce cancer

– este interzis în Statele Uniute, Norvegia și Finlanda, însă este folosit pe scară largă în restul statelor UE

E128 – colorant roșu

– este interzis în Uniunea Europeană

– prezintă un risc major pentru sănătatea noastră

E129 – colorant roșu allura

– este interzis în Danemarca, Belgia, Franța, Elveția și Suedia

Cele mai periculoase E-uri. Conservanți

E211 – benzoat de sodiu

– are potențial cancerigen, în combinație cu acidul ascorbic

E212- benzoat de potasiu

– la nivelul Uniunii Europene, nu se recomandă folosirea aditivului E212 pentru produsele destinate consumului de catre copii

E216 – p-hidroxibenzoat de propil sau parabeni

– în cadrul studiilor pe șoareci, acest aditiv are un efect negativ asupra hormonilor sexuali

– este interzisă folosirea lui în suplimentele alimentare lichide, în statele Uniunii Europene

Cele mai periculoase E-uri. Antioxidanți și corectori de aciditate

E320 – butilhidroxianisol (BHA)

– acest aditiv alimentar este interzis în Austria și în California, SUA

– studiile preliminare arată că poate cauza cancer

Cele mai periculoase E-uri. Emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și agenți de afânare

E411 – gumă de ovăz

– produce balonare

E466 – carboximetilceluloză

– poate produce tulburări digestive

Cele mai periculoase E-uri. Îndulcitori

E951 – aspartam

– este un îndulcitor artificial care se regăsește în produsele fără zahăr

– deși nu s-a demonstrat, aspartamul ar putea să fie cancerigen și să cauzeze diabet sau malformații

E952 – acid ciclamic și sărurile sale de Na și Ca

– o serie de studii realizate pe animale au indicat că ar putea amplifica potențialul cancerigen al altor substanțe periculoase

Cele mai periculoase E-uri. Agenți de tratare a făinii

E924 – bromat de potasiu

– este cancerigen

– este interzis în țările UE, Canada și China

Citește și Creștere alarmantă a cazurilor de gripă!

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Cele mai periculoase E-uri. Lista aditivilor alimentari pe care trebuie să îi eviți

  1. Pingback: Comper 2019 subiecte matematica - Anunt important | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.