Stiri: Economie

Cele mai periculoase zone de business din România

15.06.2015

Să faci afaceri în ţara noastră este, în continuare, un adevărat „sport” extrem: trebuie să îţi alegi cu mare atenţie partenerii, să gândeşti business-ul pornind de la realităţi şi nu de la promisiuni, indiferent de la cine vin, conform KeysFin. Astfel, nu există zonă în care flagelul insolvenţei să nu lovească, însă există tendinţe la nivel regional care nu trebuie ignorate.

Ultimele date oficiale privind insolvenţele arată că numărul cazurilor noi de firme intrate în procedură de reorganizare a scăzut semnificativ în acest an, dovadă că economia dă semne de viaţă.

Prin urmare, numărul firmelor intrate în insolvenţă în primele patru luni ale anului 2015 a fost de numai 3833, faţă de 8889 în intervalul similar din 2014, respectiv 10.379 în 2013.

Judeţele cu cele mai multe insolvenţe

Cele mai multe cazuri de insolvenţă au fost semnalate în judeţele din Sud-Vest (24%), urmate de cele din Sud (16%), Centru (15%), Nord-Est si Vest (8%).

Zona Bucureşti-Ilfov, în anii trecuţi liderul afacerilor riscante, se află abia la 7%, faţă de 21% în 2014 respectiv 18% în 2013.

„Cei şase ani de criză au adus schimbări semnificative în modul în care se face business în România. Mediul de afaceri s-a curăţat în parte de firmele cu probleme (cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti-Ilfov), graţie şi noului Cod al Insolvenţei, care are prevederi menite să susţină derularea rapidă a procedurii falimentului şi să prevină declararea insolvenţei în orice condiţii”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Un aport important l-a avut şi comportamentul băncilor, care au închis orice legătură de finanţare în raport cu firmele în insolvenţă. De asemenea, rolul mult mai puternic jucat de stat prin inspecţiile fiscale şi scăderea perioadei de observaţie la maximum un an a determinat tot mai multe firme să caute soluţii de restructurare în afara procedurii de insolvenţă.

În plus, după anii boom-ului economic şi perioada de criză, oamenii de afaceri au înţeles că să semnezi un contract cu ochii închişi, să tai o factură fără să ştii cu cine ai de-a face, reprezintă o misiune sinucigaşă.

Cel mai mare pericol

Economiştii KeyFin atrag atenţia că statistica nu reprezintă decât o fotografie a unei realităţi mult mai complexe, plină de provocări. Blocajul financiar, cel mai mare pericol, este încă la un nivel ridicat.

„Sunt încă domenii, precum retailul, construcţiile şi agricultura, acolo unde plăţile se fac cu întârzieri din cauza comportamentului unor firme care supravieţuiesc din rulajul financiar. În momentul în care o astfel de firmă se blochează, afectează întreg lanţul comercial”, explică analiştii.

Compania KeysFin preconizează că numărul firmelor în insolvenţă din România va scădea în acest an cu 20-30%.

„Trendul marcat de statistici este unul semnificativ şi pozitiv. Dacă situaţia economică nu va include surprize negative, în genul riscului valutar şi situaţiei externe, există potenţialul ca România să iasă din topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de insolvenţă din Europa”, afirmă analiştii.

Cum pot firmele evita insolvenţa

Experţii KeyFin oferă câteva sfaturi esenţiale pentru cei care fac business. În primul rând, să îşi construiască afacerea pornind de la realităţi, nu pe promisiuni, indiferent de la cine vin acestea, iar în al doilea rând, să se informeze temeinic cu privire la firmele cu care vor avea relaţii de business – cum stau cu cifra de afaceri, cu datoriile, ce plajă de clienţi au, dacă prezintă antecedente de natură să genereze posibile incidente comerciale etc.

În al treilea rând, este absolut esenţial construirea unui business-plan care să includă asigurări şi fonduri de “rezistenţă” în caz de blocaj financiar.

„Decât să tai 50 de facturi şi să nu încasezi nimic, mai bine tai numai două, dar eşti sigur că vei fi plătit la timp”, spun analiştii KeysFin.