Stiri: Retail

Cele mai vandute produse de Black Friday 2019

Cele mai vândute produse de Black Friday 2019

20.11.2019

Cele mai vândute produse de Black Friday 2019. În acest an, românii au preferat să cumpere folosind dispozitivele mobile în mod special produse de fashion și articole pentru copii, conform 2Performant Network.

În plus, românii au manifestat o preferință peste medie pentru produsele de fashion și articole pentru copii, în ceea ce privește cumpărăturile online de pe mobile cu ocazia perioadei de reduceri de anul acesta.

Cele mai vândute produse de Black Friday 2019. Creșterile înregistrate

Perioada de Black Friday (14-17 noiembrie 2019) a adus pentru cele peste 700 magazine online înscrise în platforma de afiliere 2Performant creșteri pe toți indicatorii importanți. Vorbim de 41.000 vânzări online (15.3% creștere față de 2018) în valoare totală de 2.56 milioane EUR (creștere de 20.4% față de 2018). În urma acestor vânzări, afiliații au primit comisioane de 158.240 EUR. Nivelul este cu 30.3% mai mare decât anul trecut.

Cele mai vândute produse de Black Friday 2019. Cumpărăturile pe mobil

Cumpărăturile online de pe mobile le-au depășit pe cele de pe desktop ca volum. Este primul an în care s-a cumpărat mai mult de pe mobil, atât ca număr de comenzi, cât și ca procent din valoarea totală a comenzilor.

S-au înregistrat și câteva categorii în care românii au o preferință peste medie pentru cumpărăturile pe mobil. Este vorba de fashion și articole pentru copii. În acest caz, distribuția este aproximativ 75% mobil, 25% desktop.

Cele mai vândute produse de Black Friday 2019. Comanda medie

Această tendință poate fi pusă pe seama unei comenzi medii nu foarte ridicate (202 LEI plus TVA la fashion și 256 LEI plus TVA la articole pentru copii). Este vorba despre achiziții de impuls sau produse cu durată scurtă de viață; așadar decizia de cumpărare poate fi făcută rapid, în pauze scurte de activitate.

Cele mai vândute produse de Black Friday 2019. Traficul

Traficul a început să crească substanțial încă de joi după ora 19.00, când a fost anunțat evenimentul Black Friday la televizor. Au fost trei vârfuri de trafic:

 • joi la ora 00.00 (când multe magazine online au dat startul promoțiilor),
 • vineri dimineața între 08.00-09.00
 • vineri seara între orele 19.00-21.00

Cele mai multe vânzări s-au înregistrat:

 • vineri dimineață între 09.00-11.00
 • vineri seara, între 21.00-23.00

Comportamentul consumatorilor

„Observăm un comportament de achiziție care funcționează după următorul model: mulți cumpărători au intrat la miezul nopții să vadă ofertele, foarte probabil și-au pus produsele favorite în coș și s-au întors dimineața pentru a finaliza achizițiile și din nou vineri seara, după programul de lucru. Sunt magazine online care <<profită>> de acest comportament de consum, anunțând extinderea gamei de produse la ofertă cu câteva ore înainte ca aceste reduceri să intre în vigoare, dându-le astfel cumpărătorilor motive să revină pe site. În orice caz, uitându-ne la cifre și la creșterea lor de la un an la altul, este foarte clar că și Black Friday-ul de anul acesta a fost un succes, că piața atinge un nivel evident de maturizare, iar anumite categorii sunt pe un trend de creștere ce estimăm că se va păstra în continuare, și după Black Friday”, a declarat Dorin Boerescu, CEO 2Performant Network.

Cele mai vândute produse de Black Friday 2019. Categorii

Cele mai multe vânzări s-au înregistrat în categoriile:

 • Cărți, Filme & Muzică
 • Fashion
 • Electro IT&C

A crescut foarte mult numărul comenzilor din categoriile:

 • Beauty (108%)
 • Casă & Grădină (69.5%)
 • Produse pentru Animale (47%)

Cele mai scumpe produse

Cea mai mare vânzare online, în valoare de 29,198.5 LEI, a constat din patru obiective foto și trei blitzuri Nikon, comandă plasată pe site-ul shop.yellowstore.ro. Pe locurile doi și trei se situează tot coșuri multiple de camere și accesorii foto (21,820.5 LEI plus TVA, respectiv 20,862.3 LEI plus TVA), vânzări generate pentru f64.

Cel mai scump televizor achiziționat a fost un QLED Samsung de 208 cm, în valoare de 12.176 LEI plus TVA. Produsul a fost vândut de Evomag. Acesta a beneficiat de o reducere de 40%.

S-au ales și produse foarte diverse, inclusiv cazane de țuică profesionale, bijuterii cu diamante, pachete turistice, haine de blană naturală sau automatizări pentru porți batante.

Cele mai vândute produse de Black Friday 2019. Coșul mediu de cumpărături

Coșul mediu de cumpărături al românilor de Black Friday s-a ridicat la aproximativ 300 de lei.

Comanda medie a fost de 295.4 LEI plus TVA, în creștere cu 4.4% față de 2018 – 358.3 LEI plus TVA pe desktop și 253.7 LEI plus TVA pe mobil.

„Observăm că, pe categoriile cu produse cu valori foarte mari, această discrepanţă între desktop și mobil este şi mai mare (Electro IT și Casă & Grădină). Asta ne spune că în continuare românii preferă să vadă toate detaliile şi specificaţiile unui produs de pe un ecran mare înainte de a face o achiziţie de valoare mare. Rata de conversie a crescut și ea cu aproape 13% față de 2018 (de la 1.95% la 2.22%), semn că piața de e-commerce, respectiv cea de afiliere, se maturizează. Asta înseamnă că reclamele pe care le fac afiliații pentru magazinele online sunt din ce în ce mai relevante pentru publicul țintă”, a completat Dorin Boerescu.

Citește și Rezultate Asseco 2019. Anunțul făcut de companie