Slide

Energie

Cele mai verzi orașe și strategii pentru obținerea certificării

01.04.2018

Alba Iulia este singurul oraş din ţara noastră care folosește mai mult de 70% energie electrică verde. Studiile arată că există o legătură strânsă între cât de verde este un oraş şi cât de fericiţi sunt locuitorii lui – cel puțin aceasta a fost concluzia unei cercetări efectuate în 60 de ţări şi 70 de metropole din toată lumea. Astfel, Copenhaga este metropola cu cei mai fericiţi oameni din lume, dar şi cel mai eco oraş la nivel mondial. Cei care au realizat studiul au analizat modul în care autorităţile implementează măsurile de reducere a impactului poluării asupra mediului înconjurător şi ce efect au acestea asupra populației.

Când vorbim însă de oraşe verzi, România nu prea se poate mândri cu aşa ceva, deoarece un singur oraş din ţara noastră se regăseşte într-un clasament realizat de Carbon Disclosure Project.

Pentru a deveni vezi, oraşele din România ar trebui să se ocupe în primul rând de gestionarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), în vederea reducerii impactului negativ asupra climei

Singurul oraş verde din România

Alba Iulia este singurul oraş din ţara noastră şi printre puţinele din Europa care apare pe lista celor peste 100 de oraşe care folosesc mai mult de 70% energie electrică provenită din surse regenerabile. Mai exact, oraşul Marii Uniri foloseşte energie regenerabilă în proporţie de 99%, din care 96% reprezintă energie provenită din hidrocentrale, 1% eoliană și 2% energie solară,  diferența de 1% fiind produsă din gaze naturale.

Oraşul Marii Uniri foloseşte energie regenerabilă în proporţie de 99%

La nivelul Uniunii Europene, oraşe precum Ljubljana (Slovenia), Fave (Portugalia), Bolzano (Italia) Reykjavik (Islanda), Akureyri (Islanda), Basel (Elveţia) Ærøskøbing (Danemarca), folosesc surse regenerabile în proporţie de 100%.

Pe de altă parte, Brazilia deţine un loc privilegiat în clasament, pentru că aproape jumătate din oraşele ţării folosesc în proporţie de 100% surse de energie furnizată de hidrocentrale. La polul opus în top se situează Asia, cu un singur oraş verde pe continent, Inje din Coreea de Sud (93%).

Din 570 de oraşe ale lumii care raportează la CDP, peste 100 acumulează cel puţin 70% energie electrică din surse regenerabile precum hidrocentrale, energie geotermală, solară şi eoliană.

Bucureştiul, pe ultimele locuri

Un alt clasament al oraşelor verzi, realizat de Siemens, include şi Bucureştiul, însă capitala se află la coada clasamentului, situându-se pe locul 28 din 30 de oraşe, doar Sofia şi Kiev fiind poziționate mai jos. În acest top pe primele locuri se află oraşe precum Amsterdam, Viena, Oslo sau Copenhaga. De exemplu, în Amsterdam bicicleta este mijlocul de transport preferat al cetăţenilor, oraşul deţinând şi o infrastructură adaptată acesteia, în timp ce în Viena 68% din locuitori merg pe jos sau iau transportul în comun în mod frecvent.

În Viena 68% din locuitori merg pe jos sau iau transportul în comun în mod frecvent

În același studiu este menționat faptul că în Oslo există un proiect numit City Bike, care permite locuitorilor oraşului să închirieze biciclete din 100 de staţii, cu posibilitatea returnării bicicletei la o altă staţie. În plus, 70% din locuitorii din Stockholm merg cu bicicleta la muncă, în timp ce Copenhaga are în plan să devină primul oraş fără dioxid de carbon în anul 2025.

Copenhaga are în plan să devină primul oraş fără dioxid de carbon în anul 2025

Perspectivele sunt, însă, încurajatoare

Chiar dacă la ora actuală, în România situaţia nu este atât de “verde” precum am fi vrut, perspectivele sunt încurajatoare. Mai exact, o cercetare realizată de Vegacomp Consulting arată că peste un sfert din populația României trăiește în orașe cu proiecte Smart City, aici fiind incluse şi proiectele de Smart Environment.

Şi în acest caz, Alba Iulia domină clasamentul ca număr de soluții implementate, iar orașe mici precum Balș, Mizil, Seini sau Târnăveni se remarcă prin proiecte personalizate.

Proiectele Smart City identificate au fost segmentate în șase categorii – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance, clasificate în concordanță cu raportările recente ale Uniunii Europene

Printre orașele care îmbrățișează soluțiile Smart City atât într-un mod inovator, cât și acoperitor la nivelul locuitorilor, putem menționa Seini, singurul oraș independent energetic din România.

Ajutoare de stat pentru producerea unor oraşe mai verzi

Producătorii de energie şi muncipalităţile care produc energie electrică din surse regenerabile pot beneficia de ajutoare de stat, bugetul total alocat schemei fiind de 100,6 milioane euro pentru următorii patru ani (inclusive 2018). Din bugetul total alocat schemei, 85% reprezintă fonduri europene nerambursabile, asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, și 15% fonduri de cofinanțare publică, asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, și de la bugetele locale.

Ajutorul maxim care poate fi acordat pentru un proiect de investiții nu poate depăși 15 milioane de euro, iar numărul maxim de beneficiari de ajutor de stat în cadrul schemei este estimat la 40. Schema se aplică până la 31.12.2020.

Prin realizarea acestor proiecte, se urmărește creșterea cu 60 MW a capacității instalate de producere a energiei electrice și energiei termice din biomasă, biogaz și geotermal

Implementarea schemei de ajutor de stat are că obiective creșterea resurselor de energie din surse de energie mai puțin exploatate, creșterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară, precum și reducerea emisiilor de carbon în atmosferă prin înlocuirea unei părți din cantitatea de combustibili fosili consumați în fiecare an – cărbune sau gaz natural.