Stiri: Constructii

Cemacon îşi extinde capacitatea de producţie

29.09.2014

Producătorul de blocuri ceramice, Cemacon, își extinde din 2015 capacitatea cu încă o linie de producție, în condiţiile în care compania a a atins nivelul maxim de producție al fabricii de la Recea. În plus, Cemacon este singura companie din industria de zidărie care adoptă o strategie de extindere, ţinând cont de faptul că piaţa materialulor de construcţie stagnează.

Astfel, de la începutul anului viitor, gama Evoceramic se va produce atât în fabrica de la Recea, județul Sălaj, cât și pe linia optimizată din fabrica de la Zalău,care a fost pusă în funcțiune în 2007, și s-a aflat în conservare în ultimii trei ani, din cauza scăderii pieței construcțiilor.

Linia de fabricație din Zalău trece printr-un proces amplu de retehnologizare și modernizare, astfel încât să întrunească strandardele de calitate și eficiență de cost precum fabrica companiei de la Recea. Prin redeschiderea fabricii din Zalău, Cemacon creează 65 de noi locuri de muncă, iar măsura a fost necesară întrucât, în acest an, Cemacon a atins pragul maxim al capacității de producție de la Recea.

Din iunie, cererea de produse Evoceramic depășește stocurile disponibile ale companiei, iar în urma scenariilor de dezvoltare analizate a rezultat că retehnologizarea fabricii din Zalău este soluția cea mai eficientă din perspectiva timpului necesar pentru implementare și a investiției.

„Pentru prima dată de la apariția crizei,în 2008, am constatat cât de dificil este să gestionezi o cerere de produse din ce în ce mai mare,pe care sănu o poți satisface, din cauza stocurilor insuficiente. Am început prin a căuta soluții de dezvoltare în afara companiei, orientându-ne către preluarea altor producători sau către construirea unei fabrici noi. Dar am constatat că aceste soluții sunt foarte costisitoare, atat din punctul de vedere al timpului necesar pregătirii pentru producție,câtși al investițiilor. Ne-am întors, astfel, către propria facilitate de producție nevalorificată, care se află încă la stadiul tehnologic al altor producători din piață. Investițiile necesare pentru retehnologizarea, modernizarea și pregătirea ei pentru gama EVOCERAMIC sunt mai mici decât oricare dintre celalte soluții investigate, în plus, această soluție ne permite să începem producția încă din primul trimestru al anului 2015”, a spus Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al Cemacon.

Gradul de utilizare a fabricii de la Recea a crescut de la an la an, odată cu vânzările și rezultatele companiei. Dacă în 2010, linia era utilizată în proporție de 34%, în 2011 a crescut la 67%, iar un an mai târziu la 83%.

2013 a marcat lansarea unui nou portofoliu de produse, gama de cărămizi EVOCERAMIC, iar datorită lansării, linia de producție a fost utilizată la 88% din capacitatea.

Performanța deosebită obținută de echipa de vânzări condusă de Viorel Iacobîmi dă încredere că în 2015 vom deveni,și din punctul de vedere al vânzărilor, al doilea jucător din România și primul din Transilvania și Banat, realizând, astfel, unul din obiectivele stabilite acum 3 ani. Continuăm creșterea,iar această decizie poate deschide drumul altor investiții”, a explicat Liviu Stoleru.

În primul semestru acestui an, Cemacon a înregistrat o creștere cu 41% a cifrei de afaceri față de aceeași perioadă a anului trecut, venituri din vânzări mai mari cu 35%, un profit operațional în creștere cu 97% și profit net de 2,27 milioane de lei.