Stiri: Constructii

Cemacon şi-a restructurat datoria de 33 milioane euro

20.03.2015

Producătorul de blocuri ceramice, Cemacon, a anunţat că intră într-o nouă etapă de dezvoltare și își consolidează poziția în piață, în condiţiile în care reprezentanții companiei au semnat ieri, 19 martie, noile contracte de credit cu banca finanțatoare, care restructurează datoria totală de 33 milioane de euro.

Restructurarea creditelor bancare încheie perioada de business turnaround demarată de în anul 2010, care a cuprins restructurarea operațională și financiară a Cemacon.

„În ultimii cinci ani, Cemacon s-a transformat dintr-o întreprindere într-o companie puternică, stabilă și atractivă pentru investitori. Încheiem astăzi o etapă dificilă, pe care n-am fi putut-o implementa fără sprijinul acționarilor, a echipei de management și a angajaților Cemacon. Am o mare împlinire pentru că am implementat o soluție de restructurare de tip win-win  cu banca și că am derulat tot procesul de negociere în afara insolvenței sau a oricăror alte constrângeri procedurale. Le sunt recunoscător tuturor pentru încredere și sprijin. Povestea Cemacon intră într-o nouă etapă de dezvoltare. Ne-am luat noi angajamente în fața băncii, a acționarilor, a angajaților și a clienților. Pe termen mediu, urmărim atingerea profitului net și ocuparea poziției de lider pe piața blocurilor ceramice din România. Astfel, vom continua să inovăm, să surprindem piața și să le oferim clienților noștri produse inteligente pentru construcții evoluate. Doar așa putem contribui la ridicarea standardelor în construcții în România.”, a declarat Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație al Cemacon.

Testructurare operațională și financiară

Procesul de turnaround a avut două componente. Este vorba de restructurarea operațională și restructurarea financiară, compania fiind nevoită să treacă prin acest proces în urma contractării unui pachet de credite în valoare de 26 milioane de euro de la Anglo-Romanian Bank, în perioada 2006-2008, credite care au fost preluate ulterior de către BCR.

Fondurile din aceste împrumuturi au fost investite în construcția fabricii de la Recea, județul Sălaj, cea mai mare și modernă capacitate de producție din Sud-Estul Europei.

Însă, criza financiară, scăderea pieței construcțiilor și deciziile fostei echipe de management au determinat scăderea dramatică a companiei în anii ce au urmat.

Etapa de turnaround a început odată cu aducerea lui Liviu Stoleru la conducerea companiei şi a presupus schimbarea modelului antreprenor – manager, cu o echipă de management profesionist, cu expertiză în domeniu, redefinirea de procese, tăieri de costuri  administrative, dar și de exploatare, renegocieri de contracte cu furnizorii strategici, optimizări continue ale costurilor directe de producție prin inovații la nivelul rețetei și prin implementarea de noi tehnologii, prescum şi o nouă strategie comercială. De asemenea, această etapă a însemnat şi lansarea unui nou portofoliu de produse, unice în piață, repoziționarea în piață, cu o nouă imagine și un nou standard al comunicării şi extinderea rețelei de distribuție de la 10 distribuitori în trei județe din nordul țării la peste 250 de puncte de distribuție în 31 de județe.

Restructurarea a început în 2011, când conducerea Cemacon a început negocierile cu banca pentru găsirea unei soluții de restructurare care să fie sustenabilă pentru companiei.

În ultimii 4 ani, afacerile companiei au crescut cu peste 250%

„A fost nevoie de performanță operațională pentru a dovedi potențialul business-ului și pentru a convinge acționarii, potențialii investitori și banca finanțatoare că Cemacon este o afacere care merită încrederea. În ultimii 4 ani, cifra de afaceri a companiei a avut o creștere totală de peste 250%, iar compania raportează un profit operațional la cele mai ridicate rate din industrie,19% în 2014.În același timp, fabrica de la Recea a atins în anul 2014 capacitatea de producție maximă, în ciuda faptului ca piața  blocurilor ceramice s-a redus cu mai mult de 40% față de anul 2008. În 2013, acționariatul companiei s-a consolidat prin intrarea fondului de investiții finlandez KJK și prin creșterea ponderii altor investitori instituționali; astăzi, peste 95% din capitalul companiei este deținut de acționari instituționali”, au explicat reprezentanţii Cemacon.

Astfel, pe fondul perfomanței operaționale, s-a finalizat, prin semnarea noilor contracte de credit, restructurarea financiară a companiei. Pachetul de credite are de acum o nouă structură, care permite achitarea datoriilor din activitatea curentă. Este vorba de un credit principal pentru Cemacon S.A., în valoare de 13 milioane de euro, scadent în 2023, un credit secundar, în valoare de 5 milioane de EURO, cu scadență în 2020, pentru Cemacon Real Estate, societate deținută 100% de Cemacon SA, pe care au fost transferate activele non-core ale companiei, care vor fi valorificate pentru stingerea creanței şi un împrumut de 12 milioane de euro și dobânzile aferente, cesionată de bancă în favoarea Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, BOF, care urmează a fi convertit în acțiuni.

Urmează o majorare de capital

Pentru ca acest proces să fie dus la bun sfârşit, este în desfășurare o majorare de capital prognozată să se încheie în trimestrul al II-lea din acest an.

“Aspectele restructurării financiare au fost agreate la finalul anului 2013 într-un memorandum semnat de către societate, acționari și Banca Comercială Română. În acest context, Cemacon este pregătită pentru fructificarea oportunităților pieței, care să asigure dezvoltarea companiei pe termen mediu și lung, precum și un nivel ridicat al atractivității pentru  investitori”, au încheiat reprezentanţii companiei.