Centrală cogenerare Petromidia. Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a făcut progrese considerabile în lucrările de punere în funcţiune a centralei pe cogenerare de pe platforma Petromidia, ajungând la peste 80% din totalul operaţiunilor, parte din proiectul început în luna mai 2021.
Prin Rompetrol Energy, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol) şi entitate responsabilă de gestionarea proiectelor energetice realizate prin mecanismele Fondului, FIEKR a reuşit să parcurgă noi paşi în completarea unuia dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare.
Două cazane recuperatoare
În şantierul aflat în proximitatea rafinăriei din Năvodari au fost livrate cele două cazane recuperatoare (HRSG), fiecare având o capacitate de producţie a aburului tehnologic de 90 de tone/oră şi cu capabilitate de ardere suplimentară.
În plus, au fost livrate şi instalate transformatoarele, pompele, degazorul cazanelor, aeratoarele, cablurile electrice, sistemele subterane de conducte. De asemenea, sunt în desfăşurare lucrările de modernizare a staţiei electrice de 110 KV, instalarea conductei de alimentare cu gaz natural cu o lungime de 4 km şi a conductelor tehnologice, cât şi a sistemului DCS (Distributed Control System), care are rolul de a controla procesele, în cele mai bune condiţii de siguranţă şi eficienţă operaţională.
„Proiectul continuă cu o evoluţie stabilă”
„Proiectul continuă cu o evoluţie stabilă, care ne permite să ne îndeplinim, rând pe rând, obiectivele propuse. Cele mai importante echipamente au sosit, sunt pe poziţie şi putem spune că noua capacitate de producţie a energiei de pe platforma Petromidia va folosi ultimele tehnologii în materie de cogenerare. Ansamblul creat ne va permite să funcţionăm ca un element de eficientizare a utilităţilor folosite de rafinărie, care îşi va asigura necesarul de energie exclusiv din centrala pe cogenerare”, a declarat Boris Bucur, Director General al Rompetrol Energy.
În acest moment, proiectul se află în faza de execuţie cu un progres de aproximativ 95% în partea de inginerie, peste 96% în ceea ce priveşte achiziţiile, iar construcţia propriu-zisă se apropie de 72%. Per total, progresul general al proiectului este la peste 82%.
Centrală cogenerare Petromidia. O investiție de 164 de milioane de dolari
Proiectul, în valoare de peste 164 de milioane de dolari, este finanţat prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) şi va genera, anual, circa 11 milioane de dolari, prin impozite plătite către bugetul de stat. Investiţia este una de tip brownfield şi va integra activele transferate de la Midia Green Energy (fosta Uzină Termoelectrică Midia), dar şi personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor noii centrale.
La finele anului trecut, au fost livrate şi instalate două turbine SGT-750, folosirea lor în România fiind o premieră. Aceste echipamente utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural şi gaz de rafinărie) cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh şi generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.
80 MW energie electrică
Per total, noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia şi abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum al platformei.
„Prin stabilitatea rafinăriei Petromidia, contribuim la stabilitatea sectorului energetic din România. Am reuşit, în ciuda dificultăţilor din piaţă, să facilităm un flux constant de materie primă pentru cea mai mare rafinărie din ţară, cu sprijinul KazMunayGas, care a asigurat o predictibilitate în transporturile de ţiţei kazah. Acum, facem următorul pas, în asigurarea necesarului de energie, cu ajutorul centralei moderne pe care o construim prin mecansimele Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român”, a completat Iskander Abdibaitov, Preşedintele Comitetului Director al FIEKR.
În data de 19 august 2020, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a semnat cu firma Calik Enerji (Turcia) contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru construirea la cheie a centralei pe cogenerare, cât şi contractul LTSA (Long Term Service Agreement) cu Siemens Energy, pentru mentenanţa turbinelor de gaz.
Citește și Parteneriat între Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation