Centre comerciale ce urmează să fie deschise în 2020

01.02.2020

Centre comerciale 2020. O tendință importantă a acestui an este atracția investitorilor pentru orașe mai mici. În 2019, în România, s-au deschis șase mall-uri mari. La acestea se adaugă alte patru extinderi de parcuri de retail deja existente. Și în 2020 se vor inaugura o serie de proiecte importante, în contextul în care piața centrelor comerciale din România este în curs de maturizare.

În prezent, în țara noastră, conform datelor CBRE, există un stoc de centre comerciale estimat la aproape 3,3 milioane de metri pătrați. Din acest stoc, cea mai mare parte, peste 1,1 milioane de metri pătrați, se regăsește în București.

În ceea ce privește anul 2020, acesta se va remarca prin noi deschideri de mall-uri, atât în marile orașe, cât și în localități mai mici.

Datele Colliers România arată că în 2020 vor exista investiții importante pe segmentul spațiilor comerciale, în contextul unui consum care cunoaște o creștere „mai sănătoasă”. În plus, proprietarii de mall-uri vor continua să se concentreze pe îmbunătățirea experienței clienților. Se va pune, prin urmare, un accent deosebit pe partea de agrement.

Centre comerciale 2020. Tendințe

Una dintre tendințele importante care au marcat anul 2019, urmând să fie resimțită și în 2020, precum și anul viitor, este cea a modernizărilor centrelor comerciale existente. Mai exact, mall-urile inaugurate în urmă cu un deceniu, pentru a fi în continuare profitabile, trebuie să efectueze ample lucrări de renovare și adaptare la cerințele actuale ale clienților.  În acest context, proprietarii mall-urilor sunt nevoiți să realizeze investiții importante.

În 2019, un centru comercial de renume în țara noastră, VIVO! Cluj-Napoca, deschis în octombrie 2007, a trecut printr-un proces remarcabil de modernizare și redecorare

Centre comerciale 2020. Orientarea către orașe mai mici

De asemenea, o altă tendință importantă este reprezentată de atracția investitorilor către orașe mai mici. Aceste orașe au atras în 2019 un sfert din numărul total de metri pătrați de mall-uri deschise. Vorbim, așadar, de deschiderea și extinderea unor mall-uri în orașe precum Buzău, Brăila, Bacău sau Zalău.

În 2019, în România, s-a deschis primul centru comercial din Sibiu

În 2020, va continua expansiunea centrelor comerciale în orașele mici și mijlocii, unde există deficit important de spații moderne de retail.

Dezvoltatorii de mall-uri vor continua, în 2020, noi sinergii, astfel încât să obțină rezultate cât mai bune. Viitoarele mall-uri se vor contrui în zone dezvoltate de birouri sau vor fi cuprinse în noi componente rezidențiale și office.

Per total, proiectele majore de spații comerciale deschise în România în anul 2020 vor ajunge la 170.000 de metri pătrați, conform datelor companiei de consultanță imobiliară JJL România.

Centre comerciale 2020. AFI Palace Brașov

Cele mai importante proiecte vor fi situate în afara Capitalei. De departe, cea mai mare inaugurare este reprezentată de AFI Palace Brașov.

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe a anunțat că centrul comercial AFI Brașov ar urma să fie inaugurat în primăvara acestui an.

Proiectul din Brașov va fi unul mixt, având două componente, unul de retail și unul office

AFI Park Brașov va include două clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 30.000 de metri pătrați, poziționate adiacent față de AFI Brașov, centrul comercial cu o suprafață închiriabilă totală de 45.000 mp.

Centre comerciale 2020. Shopping City Târgu Mureş

Un alt proiect important care urmează să fie deschis este Shopping City Târgu Mureş. Acesta se va deschide în martie 2020. Centrul comercial va avea o suprafață totală de 41.300 de metri pătrați.

Shopping City Târgu Mureş presupune o investiție de aproximativ 70 de milioane de euro. Mall-ul va aduce, alături de opțiuni diverse de cumpărături și petrecere a timpului liber, și noi locuri de muncă, contribuind așadar la dezvoltarea economică a regiunii de nord.

Centrul comercial este construit pe un teren de 12,5 hectare

Centre comerciale 2020. Dâmbovița Mall Târgoviște

Dâmbovița Mall Târgoviște reprezintă un alt centru comercial care va fi deschis în 2020, cu o suprafață de 33.000 de metri pătrați.

Dâmbovița Mall va fi primul centru comercial de mari dimensiuni din județul Dâmbovița, inaugurarea lui fiind programată pentru cel de-al doilea trimestru al anului curent.

Centrul comercial se construiește pe locul unei foste unități militare, la mai puțin de 2 kilometri de centrul orașului Târgoviște.

Centre comerciale 2020. Sfântu Gheorghe Value Center

Pentru prima jumătate a anului 2020 este programată și deschiderea parcului de retail Sfântu Gheorghe Value Center, care va avea 14.800 metri pătrați.

Sfântu Gheorghe Value Centre se află situat pe DE 578, la o distanță de 2 km de centrul orașului.

Centrul comercial Sfântu Gheorghe Value Center va include și un supermarket Carrefour

Centre comerciale 2020. Prima Shopping Center Sibiu

Prima Shopping Center Sibiu – faza 1 se va inaugura în al doilea trimestru din anul 2020. Prima fază a noului centru comercial se va întinde pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați și va cuprinde un hipermarket și o galerie comercială.

Pentru a doua fază a proiectului se are în vedere un mix de retaileri de dimensiuni mari, la care se va adăuga și un hotel.

Centre comerciale 2020. Prima Shops Timișoara

Prima Shops Timișoara, un proiect de 10.000 de metri pătrați, urmează să fie deschis în ultimele luni ale anului 2020.

Investiţia ar urma să se ridice la 15 milioane de euro. Noul centru comercial va fi situat în zona de sud a oraşului Timișoara.

Centre comerciale 2020. Extinderi

În ceea ce privește extinderile, cea mai remarcabilă din 2020 este cea a Colosseum Mall București. Centrului comercial i se vor adăuga nu mai puțin de 16.500 de metri pătrați. Finalizarea lucrărilor este programată pentru primul trimestru din 2020.

La acesta se adaugă și extinderea centrului comercial Veranda Mall din sectorul 2 al Capitalei.

Pentru București nu sunt programate noi deschideri de mall-uri în 2020

Proiecte mari anunțate și pentru 2021

Deschiderile de noi mall-uri nu se vor opri în 2020. Pentru anul 2021 sunt programate două inaugurări extrem de importante, în Pitești și Ploiești. Este vorba de Argeș Mall, care va avea 55.000 de metri pătrați, și de Prahova Mall, cu o suprafață de 54.000 de metri pătrați.

Tot în 2021 sau poate la începutul anului 2022 se va deschide și cel mai mare mall din zona Moldovei. Este vorba de Mall Moldova din Iași, care va avea o suprafață de 100.000 de metri pătrați.

Citește și Sfaturi pentru deschiderea unui magazin online

 

 

 

 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • Cum vor arăta magazinele viitoruluiCum vor arăta magazinele viitorului Doar retailerii care vor reuşi să se adapteze avansului tehnologic vor reuşi să supravieţuiască. Schimbarea aşteptărilor şi comportamentului consumatorilor duc la o transformare completă a industriei de […]
  • Tendințe în retail în 2019Tendințe în retail în 2019 Ce pot face retailerii pentru a-și păstra profitabilitatea? Anul 2018 a fost unul cu creșteri importante pentru piața de retail. Însă, pe măsură ce înaintăm în 2019 ne confruntăm cu perspective cât se poate […]
  • Prelucrarea limbajului naturalPrelucrarea limbajului natural Prelucrarea limbajului natural. Cum funcționează și ce aplicații are lingvistica computațională? Prelucrarea limbajului natural (NLP), denumit și lingvistică computațională, reprezintă o știință […]
  • Maurer Imobiliare construiește visurile românilorMaurer Imobiliare construiește visurile românilor Compania a obținut, în martie 2019, premiul special al Galei Profesioniștilor în Imobiliare pentru cea mai rapidă dezvoltare națională. Pentru Maurer Imobiliare, compania care a construit 4.000 de apartamente […]

O părere la “Centre comerciale ce urmează să fie deschise în 2020

  1. Pingback: Piata de retail alimentar din Romania - Evolutie | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.