Stiri: Sanatate

Reducerea riscului de infecții nosocomiale

Centrul de arși Târgu Mureș: Investiţie de 285 milioane de lei

01.08.2021

Centrul de arși Târgu Mureș. Indicatorii tehnico-economici pentru Centrul de arși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au fost aprobați de Guvern. Astfel, la solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a adoptat hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare şi conectare a Departamentelor Urgență, ATI şi chirurgie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş”.

Centrul de arși Târgu Mureș. Valoarea investiţiei

Conform actului normativ, valoarea totală a investiției este de 295.782.000 de lei, inclusiv TVA, eșalonată pe trei ani.

Astfel, în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș va fi construită o clădire nouă – Centru de mari arși – care va avea subsol, parter, patru etaje plus etaj tehnic. Proiectul include centrul cu 15 paturi pentru mari arși, blocul operator cu 25 de săli de operație, secția clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) cu 44 de paturi, relocare heliport și spații conexe, precum stație de sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, morgă, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice.

Conectarea departamentelor

Pe lângă obiectivul principal de a construi Centrul de mari arși în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, investiția mai prevede realizarea unei pasarele pentru conectarea principalelor departamente din spital:

  • UPU
  • bloc operator
  • ATI

Prin urmare, unitatea spitalicească urmează să se încadreze în categoria de Spital Regional de nivel IA.

 Împrumutul de la BERD

Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza din:

  • Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare destinat Proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar
  • bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății,
  • din alte surse legal constituite,

Acest lucru va fi realizat în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, potrivit programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Citeşte şi Secția de Arși din cadrul Spitalului Județean Iași a fost inaugurată. Câte paturi are?